Έρευνα: Προβλήματα συμπεριφοράς προκαλεί η στείρωση στα αρσενικά σκυλιά.

Κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Τα στειρωμένα αρσενικά σκυλιά είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν επιθετικότητα και φοβίες εξ αιτίας της στείρωσης στην οποία έχουν υποβληθεί. Μάλιστα όσο πιο μικρός σε ηλικία ο σκύλος που θα στειρωθεί τόσο πιο έντονα είναι τα προβλήματα συμπεριφοράς που θα παρουσιάσει. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ. Στην έρευνα που  επικεντρώθηκε στις επιδράσεις της στειρώσεως  ΄΄συμμετείχαν΄΄ 9.938 αρσενικοί σκύλοι εκ των οποίων οι 6.546 στειρωμένοι και οι  3.392 …ανέπαφοι..

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα που περιελάμβαναν το εργαλείο έρευνας C-BARQ, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από τον James Serpell του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Πρόκειται για ένα εργαλείο με 100 ερωτήματα που χρησιμοποιεί τις παρατηρήσεις του ιδιοκτήτη για τη συμπεριφορά του σκύλου.

Αξίζει να σημειωθεί πώς όπου  στείρωση έγινε με στόχο την μείωση της επιθετικότητας υπήρξαν αντίθετα αποτελέσματα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν και η διαπίστωση πως οι στειρωμένοι σκύλοι παρουσίαζαν φοβίες σε ερεθίσματα που πριν την στείρωση δεν είχαν όπως π.χ.  στην παρουσία άλλων σκύλων, παιδιών ή επισκεπτών. Ακόμα και σε θορύβους επέδειξαν φοβική συμπεριφορά παρά το γεγονός πως πριν την επέμβαση δεν είχαν κανένα πρόβλημα. 

Πηγή: https://www.psychologytoday.com