Αφρικανοί τρώνε σκύλους για να θεραπευτούν από την ελονοσία!

Επιμέλεια: Ν. Φωτακόπουλος

Στις υποσαχάριες χώρες έχει διαδοθεί η άποψη στους ντόπιους πληθυσμούς ότι η βρώση σκυλήσιου κρέατος αποτελεί θεραπευτική και προστατευτική ασπίδα κατά της ελονοσίας!

Όταν κάποιες διεθνείς οργανώσεις ξεκίνησαν την διερεύνηση γύρω από την εμπορία  κρέατος κατοικίδιων ζώων στην Αφρική διαπίστωσαν ότι η έκταση του ήταν σχεδόν ίδια σε αναλογία με κάποιες ασιατικές χώρες όπου παραδοσιακά ή κατανάλωση σκυλήσιου κρέατος είναι μέρος της γαστρονομικής τους παράδοσης.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν από ελονοσία κάθε χρόνο  στην Αφρική εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι παιδιά μέχρι πέντε ετών. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 έως  600 εκατομμύρια  πάσχουν από ελονοσία κάθε χρόνο ενώ το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου η ελονοσία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.

Παρά το γεγονός ότι το εμπόριο κρέατος κατοικίδιων ζώων υπάρχει σε πολλές αφρικανικές χώρες  έχει έκταση μόνο σε μερικές χώρες της κεντρικής και δυτικής Αφρικής.

xartisΑξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί έμποροι ειδικά στη Νιγηρία , το Νίγηρα , το Καμερούν , την Αγκόλα , τη Ζιμπάμπουε , τη Λιβερία , τη Γκάνα  τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την η Κένυα πωλούν κρέας σκύλου ως την καλύτερη θεραπεία για την ελονοσία χωρίς φυσικά να  υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Οι έμποροι συχνά πωλούν κρέας από άρρωστα ζώα  τα οποία διακινούν με φορτηγά και είναι πραγματικά συγκλονιστικό ότι απελπισμένοι άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για να  το προμηθευτούν. Όμως ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι αυτού οι άνθρωποι παρακάμπτουν τις ιατρικές φροντίδες και θεραπείες. Έχουν υποστεί τέτοια πλύση εγκεφάλου που πιστεύουν ότι η μόνη θεραπεία για την ελονοσία αλλά και για άλλες παθήσεις βρίσκεται στο κρέας του σκύλου.  Φυσικά αυτό είναι εντελώς ανόητο και οι έμποροι το ξέρουν και το εκμεταλλεύονται.  Ένας έμπορος δήλωσε: « Είμαι σε αυτήν την επιχείρηση μόνο για τα χρήματα , αυτό που οι άνθρωποι πιστεύουν, δεν είναι δικό μου πρόβλημα » ..

Εν τω μεταξύ, στην Αμπούτζα και Λάγος , Γκάνα οι ΄΄μάγοι-γιατροί πλασάρουν τον ίδιο μύθο δημιουργώντας συνεχώς νέους πελάτες ενώ η νομοθεσία σε αρκετές αφρικανικές χώρες  δεν προβλέπει ποινές για αυτό το εμπόριο που βάζει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Οι φωτογραφίες δείχνουν μια αγορά ‘’ζωντανού κρέατος΄΄  και ένα ΄΄εστιατόριο΄΄ που σερβίρει σούπα σκύλου στη Νιγηρία.

saynotodogmeat