Διακοπές μαζί με το κουτάβι μας!

Κείμενο-Φώτο: kynology.gr

ntatsxountΗ περίοδος των διακοπών έφτασε. Οι ωραιότερες εβδομάδες του χρόνου για τους ανθρώπους μπορούν να καταλήξουν εύκολα σε εφιάλτη για τους τετράποδους φίλους μας και ειδικά για τα κουτάβια.

Μια αλλαγή κλίματος δεν πειράζει συνήθως τα σκυλιά, όταν δεν είναι πολύ δραστική. Αλλά τα κουτάβια υποφέρουν σίγουρα όταν είναι αναγκασμένα να καθίσουν με τις ώρες στις παραλίες στον καυτό ήλιο ή να κουβαλιούνται συνέχεια αγκαλιά, επειδή το αφεντικό θέλει να δει τα αξιοθέατα.

Όταν έρχεται ένα κουτάβι στην οικογένεια, είναι καλό να συνηθίσει από την αρχή την καθημερινότητά της. Για να αποκτήσει ένα δέσιμο με τους ανθρώπους και το περιβάλλον θα χρειαστούν περίπου 2 εβδομάδες. Για τα σκυλιά με αυτοπεποίθηση χρειάζεται γενικότερα λιγότερος χρόνος απ` ότι για τα επιφυλακτικά. Μόνο όταν ξέρει ο σκύλος πού είναι το σπίτι του, είναι καιρός να τον παίρνουμε μαζί μας στις διακοπές.

Ένα πρώτο ταξίδι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μετά από αυτήν την χρονική περίοδο, όταν αυτό δεν είναι πολύ κουραστικό για το κουτάβι και με την προϋπόθεση ότι το κουτάβι έχει μάθει να μη λερώνει στο σπίτι και να μένει μερικές ώρες μόνο του.(πχ.για να βγαίνουν για φαγητό τα αφεντικά).

Με αεροπλάνα και βαπόρια

Για το κουτάβι είναι προτιμότερο να γίνεται το πρώτο ταξίδι με το αυτοκίνητο ή το τρένο ή ακόμη και με το πλοίο απ` ότι με το αεροπλάνο, όταν πρόκειται για μακρινή απόσταση. Στη διάρκεια του ταξιδιού μοιράζεται το φαγητό σε μικρότερα και περισσότερα γεύματα. Πάντα πρέπει να έχετε και ένα μπουκάλι (και δοχείο) με νερό μαζί σας.

Αν ο σκύλος έχει στο παρελθόν δείξει ότι ζαλίζεται στο αυτοκίνητο, είναι καλύτερα να μη φάει καθόλου.

Κάθε είδος στρες στη διάρκεια του ταξιδιού πρέπει να αποφευχθεί και να υπολογίζονται για κάθε 4 ώρες τουλάχιστον, κάποια διαλείμματα για να έχει το κουτάβι την ευκαιρία για τις ανάγκες του και για λίγο περπάτημα και παιχνίδι.

skulia

Τα εξωπαράσιτα είναι άλλο ένα θέμα το οποίο θέλει πολύ προσοχή. Στην εξοχή υπάρχουν περισσότερα εξωπαράσιτα, από τα οποία μερικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο κουτάβι. Για τις προφυλάξεις ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.

Αλλαγές διατροφής μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό του κουταβιού. Γι` αυτό το λόγο πρέπει να παίρνετε μαζί σας την απαιτούμενη ποσότητα φαγητού για το σκυλάκι, γιατί  μπορεί να έχετε πρόβλημα να την προμηθευτείτε στον τόπο προορισμού σας, ειδικά όταν πρόκειται για ταξίδι στο εξωτερικό. Η ίδια μάρκα τροφής μπορεί να έχει διαφορετική σύνθεση και να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές.

Από την 8η έως και την 11η εβδομάδα ζωής, τα κουτάβια δεν έχουν αναπτύξει ακόμα μια στενή σχέση με τους οικείους τους. Σ` αυτήν την ηλικία αγαπούν όλους, όσους τους φέρονται με καλοσύνη. Έτσι είναι δυνατόν να φεύγει η οικογένεια για λίγες μέρες χωρίς το σκυλάκι για σύντομα ταξίδια, εφόσον υπάρχει ένας υπεύθυνος, ο οποίος θα κρατήσει το κουτάβι στο σπίτι. Από την 12η εβδομάδα αρχίζει να δένεται το κουτάβι με τα μέλη της οικογένειας και οι άνθρωποί «του» γίνονται ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει στην ζωή του.

Ακόμα και ο καλύτερος άνθρωπος δεν πρέπει να κρατάει τώρα το κουτάβι για μέρες ( ή εβδομάδες), παρά μόνο για λίγες ώρες, αν είναι ανάγκη. Για το κουτάβι, αυτό θα σήμαινε ένα τεράστιο ψυχολογικό φόρτωμα και ίσως να του προκαλέσει και κακές συνήθειες. Νιώθει παραμελημένο και διωγμένο από την οικογένειά του και μόλις αρχίζει να αποκτάει μια σχέση με το άτομο το οποίο το κρατάει, γυρίζει η οικογένεια και όλα αρχίζουν από την αρχή. Έτσι δεν θα μάθει ποτέ σε ποιόν ανήκει.

Ακόμα χειρότερα είναι να δοθεί κουτάβι αυτής της ηλικίας σε μια πανσιόν, όπου κρατιέται σε άχαρο κυνοκομείο, με γαύγισμα διαρκείας από τα διπλανά «κελιά». Τις εμπειρίες που θα αποκτήσει εκεί δε θα τις ξεχάσει ποτέ πια και σίγουρα θα του δημιουργηθούν ψυχολογικά προβλήματα.

Ένας κυνόφιλος δεν κάνει ποτέ ένα ταξίδι διαρκείας χωρίς το κουτάβι του και πάντα φροντίζει να περνάει κι αυτό καλά. Το οικογενειακό εξοχικό σπίτι είναι προτιμότερο από το ξενοδοχείο. Και ποιός λέει ότι και το κουτάβι δεν απολαμβάνει ήσυχες βόλτες, παρατήρηση πουλιών και πεταλούδων στην εξοχή μαζί με μια γερή δόση τεμπελιάς;