Διαλέγοντας ένα κουτάβι Μπόξερ!

Κείμενο-φωτο: kynology.gr

Αν έχετε αποφασίσει ότι το Μπόξερ είναι η κατάλληλη φυλή για σας, θα πρέπει να μελετήσετε και να προετοιμαστείτε για την ευθύνη που πρόκειται να αναλάβετε (όπως και για οποιαδήποτε άλλη φυλή).

Καλό θα είναι να παρακολουθήσετε όσο το δυνατό περισσότερες εκθέσεις και να δείτε από κοντά άτομα της φυλής. Μιλήστε με ιδιοκτήτες Μπόξερ και ρωτήστε τους για τις συνήθειές του.

Η εκτροφή ενός καλού Μπόξερ είναι αρκετά δύσκολη, καθώς το ιδιαίτερο παρουσιαστικό του και οι κληρονομικές παθήσεις (όπως καρδιοπάθειες και παθήσεις των οφθαλμών) που εμφανίζονται στη φυλή κατά καιρούς, απαιτούν προσοχή στην επιλογή των γονέων.

boxer1

Από που και πώς

Αφού επικοινωνήσετε με εκτροφείς (ονόματα και τηλέφωνα θα βρείτε από τον Κ.Ο.Ε. και τον Ομιλο Μπόξερ Ελλάδας- Ο.Μ.Ε.), ξεκινάτε τις επισκέψεις στα κουτάβια. Πάντα κλείνετε ραντεβού και αν δεν μπορείτε να το τηρήσετε ειδοποιείστε τον εκτροφέα. Αν έχετε ήδη αποφασίσει το χρώμα, το φύλο και την ποιότητα του κουταβιού που ζητάτε, ενημερώστε από πριν τον εκτροφέα καθώς μπορεί να μην διαθέτει αυτή τη στιγμή τέτοιο κουτάβι. Θα σας απαλλάξει από πολύ τρέξιμο.

Αν και στα γονίδια της φυλής το λευκό και μαύρο χρώμα υπάρχει και τέτοια δείγματα εμφανίζονται κατά καιρούς, το πρότυπο απαγορεύει ρητά την εγγραφή τους στα γενεαλόγια, την αναπαραγωγή και τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις. Αν ζητάτε ένα σκύλο αξιώσεων για εκθέσεις, μην πάρετε ένα τέτοιο. Αν η αναπαραγωγή δεν σας ενδιαφέρει, ένα λευκό ή μαύρο κουτάβι έχει τις ίδιες πιθανότητες να εξελιχθεί σε ένα καλό κατοικίδιο, και η τιμή του είναι σαφώς χαμηλότερη από αυτή των υπολοίπων (προσοχή: τα ολόλευκα δείγματα μπορεί να παρουσιάζουν αλμπινισμό, με αποτέλεσμα μεγάλες πιθανότητες κώφωσης).

Τα λευκά σημάδια στο πρόσωπο, τα πόδια, το στήθος και το λαιμό είναι αρκετά ελκυστικά, φτάνει να μην ξεπερνούν το 1/3 της συνολικής επιφάνειας του χρώματος και να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα.

Ο εκτροφέας μπορεί να σας αφήσει να δείτε τα κουτάβια σε ηλικία 4 εβδομάδων ή να σας ζητήσει να περιμένετε να κάνουν τα πρώτα τους εμβόλια.  Τα παιδιά καλύτερα να μην συμμετέχουν στις επισκέψεις. Είναι πολύ άσκημο να φεύγουν χωρίς κουτάβι και ίσως να χρειαστεί να ψάξετε περισσότερο μέχρι να βρείτε αυτό ακριβώς που θέλετε.

Αν ο εκτροφέας των σκύλων που σας άφησαν την καλύτερη εντύπωση σε κάποια έκθεση, δεν περιμένει σύντομα κουτάβια, μην βιαστείτε να πάρετε από κάπου αλλού. Ο σκύλος αυτός θα σας συντροφεύει για τουλάχιστον 10 χρόνια και μια βιαστική επιλογή ίσως να είναι κάτι για το οποίο αργότερα να μετανιώσετε πικρά. Δείτε όμως και τις γέννες που έχουν αυτή την περίοδο άλλοι εκτροφείς, για να μπορέσετε να συγκρίνετε.

Όσο περισσότερες γέννες δείτε, τόσο μεγαλύτερες οι διαφορές μεταξύ τους. Ένας γενικός κανόνας λέει ότι οι  Αμερικάνικες γραμμές αίματος είναι σκύλοι πιο εκλεπτυσμένοι και ψηλόλιγνοι (αέρινοι), ενώ αντίθετα οι Ισπανικοί βαριοί και «γεμάτοι».Οι Αγγλικές και Σκανδιναβικές γραμμές είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, ο μέσος όρος των προηγούμενων δύο. Ένας εξαίρετος σκύλος πάντως, όποιος κι αν είναι ο τύπος του, θα κέρδιζε παντού.