Είναι σκληρή η μοναξιά…

Του Γιώργου Κωστόπουλου, εκπαιδευτή σκύλων, ειδικού συμπεριφοράς

 -Ο σκύλος δεν χρειάζεται τις απαραίτητες εκτάσεις για να ασκηθεί και να είναι ευτυχισμένος και είναι παρεξήγηση η σύνδεση σκύλος + κήπος = ευτυχισμένος σκύλος. Πόσες φορές δεν ακούμε: ΄αγαπάω πολύ τα σκυλιά και θα ήθελα να έχω, αλλά μένω σε πολυκατοικία ΄΄.

Εάν διαβαθμίσουμε τις ανάγκες του σκύλου, θα δούμε ότι εκτός από την τροφή, που του είναι απαραίτητη για να ζήσει, πρώτη είναι η ανάγκη για κοινωνική επαφή και μετά η ανάγκη για άσκηση. Ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο, όπως άλλωστε και ο πρόγονός του ο λύκος και είναι προγραμματισμένος από τη φύση του να ζει στα πλαίσια μιας αγέλης. Στη σύγχρονη κοινωνία, η αγέλη του είμαστε εμείς οι άνθρωποι και ζωτικός του χώρος ακόμα και το μικροσκοπικό μας διαμέρισμα. Γιατί ποιά η ευτυχία ενός σκύλου που είναι παρατημένος όλη μέρα μόνος του στον κήπο; Με την ψευδαίσθηση μάλιστα από την πλευρά των αφεντικών του ότι είναι ευτυχισμένος. Δεν υπάρχει καμία ευτυχία, εκτός ίσως από το δημιουργικό χόμπι που μπορεί να αποκτήσει για να διασκεδάσει την ανία του, που είναι το γαύγισμα των περαστικών, μια πολύ κακή συνήθεια.

Οι δύσπιστοι δεν έχουν παρά να κάνουν μια βόλτα στις περιοχές με σπίτια με κήπους, για να διαπιστώσουν ότι τα περισσότερα σκυλιά περνούν όλη την ημέρα τους ξαπλωμένα στο χαλάκι της εξώπορτας του σπιτιού, περιμένοντας τα αγαπημένα τους αφεντικά να βγουν και να ασχοληθούν λίγο μαζί τους…