Εκθέσεις σκύλων στην Ελλάδα χθες και σήμερα…

κείμενο: Γιώργος Κωστόπουλος, Εκπαιδευτής σκύλων-ειδικός συμπεριφοράς

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Η πρώτη έκθεση σκύλων του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος (ΚΟΕ) πραγματοποιήθηκε πριν από 27 χρόνια, τον Μάιο του 1991, στο Αθλητικό Κέντρο Φιλοθέης, στην Αθήνα. Για τα επόμενα τρία χρόνια αυτή η μία έκθεση τον χρόνο του ΚΟΕ ήταν και η μόνη στην χώρα μας. Μετά την ίδρυση του Ομίλου Κυνοφίλων Αθηνών (ΟΚΑ) το 1993 και την έγκριση του από τον ΚΟΕ, για τα επόμενα 5-6 χρόνια είχαμε δύο εκθέσεις σκύλων το χρόνο: μία του ΚΟΕ και μία του ΟΚΑ, και οι δύο στην Αθήνα.

Για σχεδόν μία 10ετία λοιπόν το κυνοτεχνικό χόμπι στη χώρα μας βασιζόταν σε 1-2 εκθέσεις σκύλων τον χρόνο. Ουσιαστικά δηλαδή δεν υπήρχε χόμπι. Γιατί κανένα χόμπι δεν μπορεί να εκφραστεί και στηριχθεί με δύο εκδηλώσεις τον χρόνο. Ειδικά το χόμπι της κυνοτεχνίας, που χρειάζεται διαρκή αξιολόγηση από τους κριτές των γεννητόρων και των απογόνων τους προκειμένου να καθοδηγείται η κυνοτεχνική δραστηριότητα ή με άλλα λόγια η ποιοτική εκτροφή καθαρόαιμων φυλών. Το να κερδίσει ή να χάσει ένας σκύλος σε 1-2 εκθέσεις τον χρόνο σύμφωνα με τη γνώμη αντίστοιχα 1-2 κριτών δεν προσφέρει καμία ουσιαστική πληροφορία στον ιδιοκτήτη ή εκτροφέα του ζώου. Αντίθετα, το να μπορεί να αξιολογηθεί ένα ζώο σε 20-30 εκθέσεις τον χρόνο από αντίστοιχο αριθμό κριτών προσφέρει ένα αξιόπιστο και αντικειμενικό γνώμονα για την αξία του, την αξία της εκτροφής του και για το πιθανό μέλλον του στην αναπαραγωγή.

Τα πρώτα χρόνια

Αυτές οι λίγες εκθέσεις της πρώτης 10ετίας όμως ήταν πολύ σημαντικές. Έθεσαν τα θεμέλια για το σήμερα, όχι μόνο κυνοτεχνικά, αλλά και οργανωτικά. Κυνοτεχνικά αποτέλεσαν την ώθηση και το κίνητρο για πολλούς από τους σημερινούς μας γνωστούς και έμπειρους πλέον εκτροφείς, οι οποίοι τότε έκαναν τα πρώτα τους εκτροφικά βήματα. Όντας υπεύθυνος διοργάνωσης των περισσότερων εκθέσεων της πρώτης 10ετίας τους θυμάμαι όλους προσωπικά, καθώς και τους σκύλους με τους οποίους ξεκίνησαν και πόσο εξελίχθηκαν από τότε. Δίκαια απολαμβάνουν τον σεβασμό μας σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, τόσες προσπάθειες και τόσο ποιοτικό αποτέλεσμα στην εκτροφή τους. Οργανωτικά τέθηκαν επίσης γερές βάσεις, καθότι όλες οι πρώτες εκθέσεις είχαν άριστη για την εποχή τους οργανωτική δομή. Προσεκτικά επιλεγμένοι χώροι διεξαγωγής, προστασία καιρικών συνθηκών, σεβασμός στους εκθέτες σκύλων, διάσημοι ξένοι προσκεκλημένοι κριτές. Συστατικά που συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Μετά την πρώτη 10ετία των 1-2 εκθέσεων τον χρόνο, σταδιακά και άλλοι τοπικοί Κυνοφιλικοί Όμιλοι ιδρύθηκαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και εγκρίθηκαν από τον ΚΟΕ, με δικαίωμα (και υποχρέωση) διοργάνωσης εκθέσεων. Για αρκετά χρόνια οι εκθέσεις αυτές ήταν κάτι σαν «μυστικό». Εποχές πριν από το ίντερνετ, χωρίς ιστοσελίδες, φέησμπουκ και ηλεκτρονική διάδοση της πληροφορίας. Το πρόγραμμα με τους κριτές και η δήλωση συμμετοχής σκύλου για την κάθε έκθεση αποστέλλονταν στους εκθέτες ταχυδρομικώς. Σε άλλους έφτανε, σε άλλους όχι, ενώ οι καινούργιοι ενδιαφερόμενοι δεν υπήρχε τρόπος να ενημερωθούν (καθότι τα ονόματά τους δεν υπήρχαν στους καταλόγους προηγούμενων εκθέσεων ώστε να τους ταχυδρομηθεί το πρόγραμμα). Τηλεφωνούσε λοιπόν ο ένας στον άλλο και έλεγαν «άκουσα ότι θα γίνει έκθεση στην Κατερίνη, πως θα μάθουμε πληροφορίες…;».

Αυτά τα λίγα νοσταλγικά και ρομαντικά για να θυμούνται οι παλιοί και να έχουν μέτρο σύγκρισης του «χθες & σήμερα» όλοι οι καινούργιοι στο χόμπι.

Οι εκθέσεις σκύλων σήμερα…

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκθέσεων του ΚΟΕ για το 2018:

– Συνολικά 40 εκθέσεις σκύλων όλων των φυλών θα πραγματοποιηθούν ανά την Ελλάδα μέσα στο 2018

– Από τις 40 αυτές εκθέσεις, οι 18 θα είναι Εθνικές (CAC) και οι 22 Διεθνείς (CAC-CACIB).

– 10 εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και 30 στην περιφέρεια.

– οι 10 εκθέσεις στην Αθήνα (1 Εθνική/ΠΙΠΕΕ και 9 Διεθνείς) θα είναι όλες διοργανωμένες από τον ΚΟΕ.

– Οι 30 εκθέσεις στην περιφέρεια θα διοργανωθούν από 10 διαφορετικούς τοπικούς Κυνοφιλικούς Ομίλους.

– από τις 30 εκθέσεις της περιφέρειας οι 17 θα είναι Εθνικές και οι 13 Διεθνείς.

– Κάθε μήνας του χρόνου θα έχει εκθέσεις, με εξαίρεση τον Φεβρουάριο και Αύγουστο. Από ένα έως τρία Σαββατοκύριακα εκθέσεων κάθε μήνα.

Σημείωση: στα πιο πάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι 15 Ειδικές εκθέσεις Ομίλων φυλής / φυλών, ούτε τα επιπλέον CAC που προσφέρονται από τους περισσότερους Ομίλους.

Με τα πιο πάνω δεδομένα διαπιστώνουμε ότι επιτέλους έχουμε χόμπι! Ένα χόμπι ζωντανό, δυναμικό και εξαπλωμένο σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι το σωστό και υγιές.

Στο εξής, όλο και καινούργια άτομα θα προσελκύονται σε αυτό και θα διαπιστώνουν τις χαρές του, καθώς και ότι πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό χόμπι, γι αυτό και συναρπαστικό, όπως όλες οι ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Κάποιοι θα αποφασίζουν ότι τους ταιριάζει και θα παραμένουν προσπαθόντας να επιμορφωθούν και βελτιωθούν, ενώ άλλοι ότι δεν τους ταιριάζει και θα αποχωρούν σύντομα.

Όσοι όμως ανήκουμε στο χόμπι θα βιώσουμε στο μέλλον συναρπαστικότερο ανταγωνισμό, ποιοτικότερους σκύλους ακόμα πιο ωραία παρουσιασμένους, περισσότερες δυνατότητες να παρουσιάζουμε τους σκύλους μας σε όλη την Ελλάδα διεκδικόντας διακρίσεις, πληθώρα απόψεων κριτών, περισσότερες δυνατότητες επιμόρφωσης, εντονότερη βαθμοθηρία για υψηλότερες θέσεις στη Βαθμολογική κατάταξη του ΚΟΕ και φυσικά…πλούσιο παρασκήνιο, αναπόσπαστο κομμάτι κάθε συλλογικής ανθρώπινης δραστηριότητας…

Καλή απόλαυση! Έχουμε χόμπι!

δειτε: http://www.kynology.gr/5-%CE%BC%CE%B1%CE%90%CE%BF%CF%85-1991-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF/