Ερώτηση: Για ποιο λόγο να αγοράσω σκύλο με …πιστοποιητικά…

Μπορείτε να μου εξηγήσετε για ποιο λόγο θα πρέπει να αγοράσω ένα σκύλο που έχει πιστοποιητικά; Αν δεν έχει πιστοποιητικά δεν θα είναι καλός; Και κατά πόσο μπορεί αυτά τα χαρτιά να είναι αξιόπιστα; Μπορεί να το εγγυηθεί κανείς;.

Δ.Λ.

pedigree

Απαντά ο Νίκος Φωτακόπουλος

(κριτής μορφολογίας και εργασίας)

Η αξία των ”πιστοποιητικών”,  όπως συνηθίσαμε να λέμε τους  γενεαλογικούς χάρτες  των σκύλων, είναι ιδιαίτερα σημαντική μια και σε αυτό καταγράφονται εκτός από τα ονόματα των γονιών και πλήθος ακόμα πληροφοριών. Όπως για παράδειγμα οι παππούδες και οι προπάπποι καθώς και οι τυχόν πρωταθληματικοί τίτλοι  που είχαν αυτοί οι σκύλοι σε αγώνες εργασίας ή σε εκθέσεις μορφολογίας. Βέβαια το pedigree που παίρνουμε στα χέρια μας δεν είναι μπορεί να είναι απόλυτα κατατοπιστικό όμως είναι μια καλή ”αφετηρία” για περισσότερο ψάξιμο για τα γονίδια που κουβαλάει ο σκύλος μας. Στην εποχή μας πέρα από την βιβλιογραφία υπάρχει το internet που είναι μια αστείρευτη πηγή πληροφοριών. Όρεξη να έχει κανείς  να ψάχνει. Όσο για την αξιοπιστία των πιστοποιητικών θα πρέπει να έχετε υπ όψη σας το εξής. Η κυνοφιλία, παγκοσμίως και όχι μόνο στην Ελλάδα, στηρίζεται στην αξιοπιστία. Αν θέλει κάποιος να κάνει …ζαβολιές είναι πολύ εύκολο να τις κάνει και κανένας μηχανισμός ελέγχου δεν μπορεί να  διασφαλίσει  εκατό τοις εκατό ότι δεν θα γίνει κάποια απατεωνιά εκ μέρους του εκτροφέα. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η  συντριπτική πλειοψηφία των εκτροφέων διαφυλάττουν την αξιοπιστία τους ως το μεγαλύτερο κυνοφιλικό τους κεφάλαιο. Και με τον όρο εκτροφέα εννοούμε οποιονδήποτε έχει ένα ή …δέκα θηλυκούς σκύλους και τους ζευγαρώνει για να παράγει κουτάβια.  Όχι ότι δεν γίνονται και κομπίνες. Ασφαλώς γίνονται και θα γίνονται στον αιώνα τον άπαντα. Όμως όπως σε όλες τις αγορές έτσι και εδώ χρειάζεται προσοχή και ψάξιμο. Σαφώς και αποκλείονται οι σκυλέμποροί που αγοράζουν (ή κλέβουν) σκύλους για μεταπώληση. Αυτοί πρέπει να αποφεύγονται… Εκτός  από το pedigree υπάρχει και το βιβλιάριο εργασίας στο οποίο αναγράφονται οι διακρίσεις των σκύλων που συμμετέχουν σε αγώνες κυνηγετικών Ικανοτήτων ή σε άλλες εξετάσεις εργασίας. Ακόμα στο βιβλιάριο εργασίας καταγράφονται και οι χαρακτηρισμοί που απονέμονται σε ένα σκύλο  στις εκθέσεις μορφολογίας.

Τέλος ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ο εκτροφέας που διαθέτει σκυλάκια με γενεαλογικό πιστοποιητικό του ΚΟΕ είναι πολύ ποιο αξιόπιστος από οποιονδήποτε ζευγαρώνει τα σκυλιά του χωρίς λόγο και μετά πουλάει τα κουτάβια για μερικά ευρώ, ή τα χαρίζει,  μόνο και μόνο για να τα ξεφορτωθεί.

Και κάτι ακόμα. Ένας σκύλος χωρίς γενεαλογικά πιστοποιητικά είναι ένας σκύλος με άγνωστο παρελθόν και χωρίς μέλλον. Ποτέ δεν θα μπορέσουν οι απόγονοι του να αποκτήσουν pedigree. Δεν είναι κρίμα;