ΛΕΥΚΟ ΤΕΡΡΙΕΡ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ – West Highland White Terrier

Πρότυπο: FCI Νο 85

Είδος: Φωλεοδύτης/Σύντροφος

Προέλευση: Σκωτία (Ην. Βασίλειο)

Κατάταξη: Ομάδα 3 (1.2, Τέρριερ μικρού μεγέθους). 

Καταγωγή-Περιγραφή

Πρόγονος των φωλεοδυτών ίσως είναι ο νεολιθικός “σκύλος του λιγνιτωρύχου” που εμφανίζεται στην Ευρώπη γύρω στο 6000 π.Χ. Στη σύγχρονη εποχή, το “Γουέστι”, όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται, πρωτοεμφανίστηκε ως καθαρόαιμη φυλή στην έκθεση του Σκωτικού Κυνολογικού Ομίλου το 1904. Η τιμή για την εξέλιξή του ανήκει στον συνταγματάρχη E.D. Malcolm της περιοχής Pontalloch. Ήταν ήδη γνωστά, τουλάχιστον από το 1850, σαν “Pontalloch terriers” και κυνηγούσαν την αλεπού, τον ασβό και την ενυδρίδα στα λαγούμια τους. Πίνακες των Βερσαλλιών αλλά και του διάσημου ζωγράφου Λαντσήρ (1839) απεικόνιζαν απαράλλαχτη σχεδόν τη φυλή, που άμεσοι πρόγονοί της φαίνεται πως ήταν το Λευκό Σκωτσέζικο τερριέ της εποχής και τα λευκά δείγματα Cairn terrier, με κατοπινή πρόσμιξη Sealyham. Ο Ch. Morren έγινε ο πρώτος πρωταθλητής (1907) και μέχρι το 1916 οι συνολικές εγγραφές στον Κυνολογικό Όμιλο έφθασαν τις 3.947. Από τότε η δημοτικότητα του Γουέστι εξαπλώθηκε διεθνώς με γεωμετρική πρόοδο και σήμερα βρίσκεται σχεδόν παντού σταθερά ανάμεσα στις 5-10 πρώτες πληθυσμιακά φυλές. Καλύτερος Έκθεσης στο Crufts για πρώτη φορά το 1976 ήταν ο Ch. Dianthus Buttons, ενώ τον “άθλο” επανέλαβε η φυλή πρόσφατα με τον ακατανίκητο Ch. Olac Moonpilot (1991).

westy1Με το συμπαγές σώμα και τη ζωηρή έκφραση στο πανέξυπνο, αλεπουδίσιο κεφάλι του (που κουρεύεται σε στρογγυλό σχήμα) το Γουέστι έχει αμίμητη εμφάνιση και δε μοιάζει με κανένα άλλο. Γερά κατασκευασμένο, με βαθύ στήθος και πλευρά, έχει ίσια, κοντά, μυώδη πόδια και δυνατή, επίπεδη ράχη. Ο χαρακτήρας του είναι ζωηρός, εύθυμος, θαρραλέος, φιλικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Η μύτη του είναι μαύρη, το ρύγχος ελαφρά κοντύτερο από το κρανίο, οι σιαγόνες ισχυρές, τ΄αυτιά όρθια και μυτερά, τα μάτια σκούρα, με έντονη, διαπεραστική και ευφυή έκφραση. Ο λαιμός είναι μυώδης και αρκετά μακρύς, οι ωμοπλάτες επικλινείς και φαρδιές, το στήθος καλοανεπτυγμένο και η μέση ισχυρή. Οι πλευρές καμπυλώνουν στο πάνω μέρος ενώ από εμπρός δίνουν επίπεδη εντύπωση (στα πλάγια). Οι μηροί είναι εξαιρετικά μυώδεις, με καλή γωνίωση, τα πέλματα στρογγυλά, χονδρά, με μαύρα νύχια και πυκνό, τραχύ τρίχωμα. Η ουρά είναι κοντή, ίσια, καλυμμένη ομοιόμορφα και φέρεται κάθετα, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η κοπή της. Η κίνησή του είναι πολύ χαρακτηριστική, περήφανη, ζωηρή και γρήγορη, με παράλληλη και ελεύθερη έκταση των σκελών και ισχυρή ώθηση. Το τρίχωμα είναι διπλό: στο εξωτερικό έχει μήκος περίπου 5 εκ. και είναι τραχύ, χωρίς κυματισμό. Το υποτρίχωμα είναι “γούνινο”, απαλό και σφιχτό. Το μοναδικό αποδεκτό χρώμα είναι το λευκό, ενώ το μέγεθος περίπου 28 εκ. (ύψος).

Ιδιαιτερότητες-Φροντίδα

ΕΞΑΣΚΗΣΗ: Σκυλί ζωηρό, ανθεκτικό, με μεγάλη αντοχή και ενεργητικότητα, χρειάζεται άφθονο παιχνίδι. Η βόλτα με το λουρί και ένας μικρός κήπος ή αυλή του αρκούν, αλλά τα λουλούδια γύρω του δεν επιζούν πολύ, γιατί σκάβει μανιωδώς!

ΥΓΙΕΙΝΗ: Του αρέσουν υπερβολικά οι λιχουδιές και η δίαιτά του πρέπει να είναι προσεγμένη, με αρκετή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για τις ανάγκες του αλλά όχι τόση ώστε να προκαλεί υπερκινητικότητα. Η υγεία του είναι πολύ καλή και τα Γουέστι φθάνουν συχνά τα 15-20 χρόνια ζωής. Το τρίχωμά του απαιτεί εξειδικευμένο καλλωπισμό και συχνό βούρτσισμα. Ένα απεριποίητο Γουέστι δεν είναι πηγή υπερηφάνειας!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Δειλά ή επιθετικά δείγματα δεν είναι χαρακτηριστικά της φυλής. Το ζωηρό ταμπεραμέντο και η θερμόαιμη φύση του τερριέ πρέπει να ελέγχονται μέσα από σταθερή, ήπια εκπαίδευση με κίνητρο την ανταμοιβή.

Με τη μοναδική του φιγούρα που εκπέμπει την εικόνα της αξιαγάπητης σκανταλιάς, την εξυπνάδα, το εκφραστικό, λαμπερό του βλέμμα και τη χαρισματική του προσωπικότητα, το Γουέστι είναι ιδανικός σύντροφος και αγαπιέται με πάθος από εκατομμύρια κυνόφιλους σ΄όλο τον κόσμο. Το θάρρος του έχει γιγαντιαίες διαστάσεις και η ευθυμία του δε θα σας εγκαταλείψει ποτέ. Είναι αξιόλογος προειδοποιητικός φύλακας και αν μάθετε στα παιδιά σας να τον σέβονται και σε κείνον να ανέχεται τ΄άλλα κατοικίδια, η συμβίωση μαζί του θα είναι ανέφελη.

Το (εξ ημισείας) σύμβολο του σκωτσέζικου ουΐσκι είναι ένας πανέμορφος σύντροφος που δεν θα παραλείψει να σας κάνει να γελάσετε τουλάχιστο μια φορά τη μέρα. Ζεστό, δυνατό και ανόθευτο σαν το αλκοόλ από την ιδιαίτερη πατρίδα του, ίσως εξοργίσει τους λιγότερο υπομονετικούς με τις “διαβολιές” του (δεν συνιστάται σε όσους λατρεύουν την απόλυτη τάξη) αλλά το κέφι, η μεταδοτική του αισιοδοξία και η αυθόρμητη, εκφραστική του φύση, θα κερδίσουν εφ΄όρου ζωής τους υπολοίπους…