Οδοντικές παθήσεις και φροντίδα του σκύλου!

Κείμενο: kynology.gr

petformanceΗ προληπτική περιποίηση των δοντιών είναι τόσο σημαντική για το κατοικίδιό σας όσο και για σας. Παρόλη της σημασία της όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που την εφαρμόζουν με αποτέλεσμα ένα ψηλό ποσοστό σκυλιών να υποφέρουν από παθήσεις της στοματικής κοιλότητας με πιο συχνή την Περιοδοντική Ουλίτιδα.

Η Περιοδοντική Ουλίτιδα προκαλείται από την οδοντική πλάκα και πέτρα οι οποίες δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται με γοργό ρυθμό. Τα βακτήρια καταστρέφουν τις ρίζες των δοντιών τα οποία τελικά πέφτουν. Αυτή η συσσώρευση βακτηρίων μπορεί να επηρεάσει το συκώτι, τα νεφρά και την καρδιά εξασθενώντας έτσι τον οργανισμό και καθιστώντας τον έτσι πιο ευάλωτο.

Προειδοποιητικά συμπτώματα. Πολλά σκυλιά με οδοντικές παθήσεις υποφέρουν χωρίς όμως να το δείχνουν εξωτερικά. Άλλα παρουσιάζουν ανορεξία ή εκδηλώνουν πόνο κατά το γεύμα. Η δυσοσμία και η σιαλόρροια είναι επίσης πολύ συνηθισμένα συμπτώματα. Τα υγιή δόντια είναι συνήθως λευκά και γυαλιστερά και τα ούλα είναι ροζ και εφάπτουν καλά στα δόντια. Τα προβληματικά ούλα είναι φουσκωμένα και αιμορραγούν εύκολα.

Η θεραπεία επιβάλλει άμεση μετακίνηση της βακτηριακής πλάκας και πέτρας καθώς και στίλβωση (γυάλισμα) της επιφάνειας.

Η φροντίδα στο σπίτι σε συνδυασμό με τουλάχιστον ένα ετήσιο καθαρισμό θα σημειώσει μια σημαντική βελτίωση στην υγεία, μακροζωία και ευτυχία του σκύλου σας.

dontia1

Κατ` οίκον περιποίηση

Αφαίρεση της βακτηριακής πλάκας προτού σχηματίσει πέτρα είναι η πιο σημαντική πρόληψη της ουλίτιδας. Κατάλληλο διαιτολόγιο με σκληρές και τραγανιστές τροφές. Γι` αυτό το σκοπό υπάρχουν διάφορα προϊόντα φτιαγμένα από εντόσθια. Βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα και καθαρισμός μια φορά ετησίως.

Αρχίστε με απλή και αργή περιεργασία του στόματος καθώς και με μασάζ που θα γίνεται με τα δάκτυλά σας μέχρι το σκυλί να συνηθίσει. Προσπαθήστε το ζώο σας να νιώθει ασφάλεια χαϊδεύοντάς το.

Όταν ο σκύλος σας συνηθίσει στην περιεργασία του στόματος του τότε τυλίξτε ένα ρούχο στο δάκτυλό σας και επαναλάβετε. Με το που το ζώο σας θα συνηθίσει και το ρούχο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγη οδοντόκρεμα (ειδική για σκυλιά). Ποτέ όμως μην χρησιμοποιείτε ανθρώπινη οδοντόκρεμα. Τα σκυλιά δεν μπορούν να φτύσουν και μπορεί να τους προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Μετά συνεχίστε με μια ειδική οδοντόβουρτσα για σκυλιά. Απαλά κρατήστε το στόμα κλειστό με το ένα χέρι. Σηκώστε τα χείλη και βουρτσίστε στο πλάι. Εδώ είναι που καταλήγουν οι σιαλογόνοι αδένες όπου και υπάρχουν τα περισσότερα προβλήματα. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να διαρκέσει μόνο μερικά λεπτά. Επαινέστε το σκυλί σας και ανταμείψτε το για τη συνεργασία του. Μια σημαντική βοήθεια ημπόρει να προσφέρουν και τα προβιοτικά Risolto της εταιρείας  Petformance. Τα εξειδικευμένα προϊόντα Risolto  μπορούν να εξαλείψουν το πρόβλημα της κακοσμίας του στόματος (halitosis) του ενώ μπορούν να λειτουργήσουν  καλύτερα από μια οδοντόβουρτσα για των καθαρισμό των δοντιών. Οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι πως και πότε θα περιποιούνται τα δόντια τους- ο σκύλος σας όμως εξαρτάτε μόνο από σας.

Δείτε:  Λύσεις από τα προβιοτικά και το Risolto!!!