Οι 10 πιο συχνές ερωτήσεις στους κτηνιάτρους…

Επιμέλεια-φωτο: kynology.gr

Ερώτηση: Τι συμβαίνει όταν ο σκύλος κάνει εμετό, αλλά δε δείχνει άλλα συμπτώματα, όπως διάρροια, πυρετό ή ανορεξία; Τι μπορούμε να κάνουμε;

Απάντηση: Εάν δεν κάνει ο σκύλος καθημερινά εμετό είναι κάτι φυσιολογικό, και δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα. Τα σκυλιά τρώνε συχνά γρασίδι προκαλώντας έτσι τον εμετό. Έτσι καθαρίζουν τα στομάχια τους. Όταν αυτό συμβαίνει έως 2 φορές την εβδομάδα είναι φυσιολογικό. Αν ο σκύλος κάνει συχνότερα εμετό είναι σημάδι μιας πιθανής λοίμωξης και η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη.

Ερώτηση: Πόσο καιρό μετά από την κανονική ημερομηνία (αυτήν που έγραψε ο κτηνίατρος στο βιβλιάριο εμβολιασμού του σκυλού)   μπορούν να γίνουν τα εμβόλια;

Απάντηση: 2 με 3 μήνες είναι ο μέσος όρος (μόνο σε ακραίες περιπτώσεις). Το εμβόλιο κατά της λύσσας δεν πρέπει να καθυστερεί καθόλου από την αρχική ημερομηνία. Για τα κουτάβια είναι σημαντικό να γίνουν τα εμβόλια ακριβώς στην ημερομηνία τους. Μια καθυστέρηση μπορεί να στοιχίσει την ζωή του κουταβιού.

adespoto

Ερώτηση: Ευνουχισμός στα αρσενικά σκυλιά. Είναι απαραίτητος;

Απάντηση: Δεν είναι απαραίτητος ο ευνουχισμός σε όλα τα αρσενικά σκυλιά. Μόνο όταν το αρσενικό σκυλί έχει πολύ έντονες σεξουαλικές ορμές, γίνεται νευρικό και υποφέρει φανερά από τις ανικανοποίητες του ορμές, είναι προτιμότερος ο ευνουχισμός. Θα ησυχάσει, αλλά ο χαρακτήρας του δεν θα αλλάξει. Το βάρος του θέλει προσοχή, επειδή μετά από την επέμβαση θα έχει τάση για παχυσαρκία. Τα ευνουχισμένα σκυλιά δε μπορούν πια να συμμετέχουν σε εκθέσεις μορφολογίας.

Ερώτηση: Η μύτη του σκύλου στάζει συνέχεια, ασχέτως αν ήταν μόλις έξω, ή μέσα στο σπίτι.

Απάντηση: Συνήθως έχει ψυχολογική αιτία. Στα νευρικά σκυλιά στάζει η μύτη. Πολλές φορές φτάνει μια μύγα στο δωμάτιο για να προκαλέσει το στάξιμο. Σε πολύ έντονες καταστάσεις μπορεί να στάζει και από το στόμα. Μόνο όταν το έκκριμα είναι πυώδης βλέννα υπάρχει μια λοίμωξη.

Ερώτηση: Ο σκύλος δαγκώνει τα πέλματά του και τα έχει σχεδόν ματώσει ανάμεσα στα δάχτυλα.

Απάντηση: Είναι δυστυχώς συχνό φαινόμενο στα σκυλιά και μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Οι ανοιχτόχρωμες φυλές με πυκνό μανδύα έχουν συχνά αυτή τη συνήθεια, επειδή έχουν πιο πολλούς αδένες που παράγουν ιδρώτα, οι οποίοι μπορεί να είναι ερεθισμένοι. Επίσης, μπορεί να υπάρχει μια διατροφική αλλεργία. Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει κάποια διάγνωση. Μερικά σκυλιά είναι ψυχολογικά διαταραγμένα ( επειδή μένουν πολλές ώρες μόνα τους και νιώθουν μοναξιά ή βαριούνται) και αποκτούν αυτή τη συνήθεια.

Ερώτηση: Ο σκύλος ξύνεται συχνά, ειδικά στην περιοχή γύρω από τα μάτια και στ’ αυτιά. Το τρίχωμα σ’ αυτές της περιοχές έχει αραιώσει αρκετά.

Απάντηση: Μπορεί να υπάρχει μια αλλεργία ,ή εξωπαράσιτα. Ο κτηνίατρος μπορεί να δώσει τη σωστή απάντηση.

ktiniatros

Ερώτηση: Ο σκύλος έχει μια κηλίδα στο σώμα του που δεν είναι καλυμμένη με τρίχωμα. Δεν τον ενοχλεί και δεν έχει σχέση με τις εποχές . Τι μπορεί να είναι;

Απάντηση: Πιθανότατα ένα τέτοιο άτριχο σημείο είναι μια ουλή. Μολυσμένα μικρά τραύματα μπορούν να αφήσουν άτριχες κηλίδες.

Ερώτηση: Η μύτη του σκύλου είναι στεγνή και ζεστή. Δεν έπρεπε να είναι δροσερή και υγρή;

Απάντηση: Η μύτη δεν είναι και τόσο καλός δείκτης για αρρώστιες στο σκύλο, όπως πιστεύεται από παλιά. Ανάλογα με τη διάθεση του σκύλου μπορεί να αλλάξει. Είναι φυσιολογικό να είναι εναλλάξ ζεστή, κρύα, υγρή ή στεγνή. Μόνο όταν είναι για μεγαλύτερο διάστημα πολύ ζεστή και στεγνή, πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο.

Ερώτηση: Μπορεί ο σκύλος να έχει πονοκέφαλο;

Απάντηση: Όπως ο άνθρωπος έτσι και ο σκύλος μπορεί να έχει πονοκέφαλο. Συνήθως, τρίβει το κεφάλι του σε διάφορα αντικείμενα, η προσπαθεί να το κρύψει κάτω από μαξιλάρια .

Αλλά αυτές οι πράξεις δεν είναι πάντα αξιόπιστα σημάδια. Την ίδια συμπεριφορά μπορεί να δείξει ο σκύλος και όταν έχει επιπεφυκίτιδα ή άλλα προβλήματα.

Ερώτηση: Έσπασε ένας από τους κυνόδοντες του σκύλου; Τι πρέπει να γίνει τώρα;

Απάντηση: Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει ένα σφράγισμα. Αν έχει υποστεί βλάβη το νεύρο, πρέπει να γίνει μια θεραπεία για την αποκατάσταση του δοντιού.

Ερώτηση: Πως καταλαβαίνω αν ο σκύλος μου είναι καλά ή άρρωστος;

Απάντηση: Κανονικά γνωρίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες το σκύλο τους τόσο καλά, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν κάποιες αλλαγές στην υγεία του. Πρώτο σημάδι είναι η έκφραση του προσώπου του σκύλου. Ο σκύλος έχει μια «άρρωστη» έκφραση. Το συνήθως λαμπερό του τρίχωμα είναι θαμπό. Οι βλεννογόνοι είναι ροζ στον υγιή. Όταν είναι χλομοί και ανοιχτόχρωμοι μπορεί να υπάρχει μια αναιμία. Όταν είναι βαθυκόκκινοι, μάλλον υπάρχει λοίμωξη. Ένας υγιής σκύλος είναι ζωηρός, παιχνιδιάρης και γεμάτος ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει γύρω του. Δεν είναι ληθαργικά ξαπλωμένος σε μια ήσυχη γωνία του σπιτιού.