ΠΑΓΚ : Μεγάλο σκυλί σε μικρό πακέτο…

Της Μαρίας Γκινάλα

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

-Μια πραγματικά αξιολάτρευτη φυλή για κυνόφιλους με καλλιεργημένο γούστο, που ελπίζω να κατακτήσει κάποτε και στη χώρα μας τη θέση που της αξίζει.

– Πάνω απ’ όλα είναι ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του Παγκ και η “άνθηση” της μοναδικής προσωπικότητάς του επιτυγχάνεται μόνον με σωστή ανατροφή. Δείγματα που δεν έχουν τυπικό χαρακτήρα πρέπει να αποκλείονται της αναπαραγωγής.

-Ζωηρό, ευφυέστατο, πολύ εκπαιδεύσιμο το Παγκ “ζει και αναπνέει” για να σας ευχαριστήσει. Γεννημένος “κλόουν” θέλει να σας βλέπει χαρούμενο και λατρεύει τα παιδιά.

pug1

Πιστό, τρυφερό, χρήσιμο σαν προειδοποιητικός φύλακας, είναι σκυλί της αγκαλιάς που αναζητά τα χάδια. Η προσωποποίηση της γοητευτικής σκανταλιάς, θέλει να είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής και έχει το πείσμα του Μπούλντογκ (φυλή στη δημιουργία της οποίας συνέβαλε) και γι’αυτό χρειάζεται αγάπη και σταθερότητα στην ανατροφή του.

Πολύ αθλητικό και ζωηρό σκυλί, που αν προσεχθεί η τάση του για βουλιμία και πάχος με σωστή διατροφή και εξάσκηση, η ανθεκτική του υγεία τού χαρίζει μακροβιότητα.

Πολλά Παγκ έχουν κατακτήσει τους ανώτατους τίτλους εκπαίδευσης στη διαγωνιστική υπακοή και διακρίνονται σε διαγωνισμούς ευελιξίας (agility), “ντροπιάζοντας” μεγαλύτερες φυλές !

Αρκετά δείγματα εκδηλώνουν τις αρχέγονες κυνηγετικές τους τάσεις και λατρεύουν το νερό (το κολύμπι είναι ιδανική άσκηση για το Παγκ), υπάρχει δε τουλάχιστον ένα παράδειγμα Παγκ που αυτοδιορίστηκε … τσοπανόσκυλο !

Δεν υπάρχουν όρια για την ευφυΐα και προσαρμοστικότητα της φυλής – αν καλλιεργηθεί σωστά και δεν περιοριστεί αποκλειστικά σε διακοσμητικό ρόλο και… μαξιλαράκι για τον καναπέ !

Πανάρχαιος οικογενειακός σκύλος συντροφιάς, το Παγκ αποτελεί την ιδανική επιλογή για κυνόφιλους που διαθέτουν περιορισμένο χώρο (διαμέρισμα ή μικρή μονοκατοικία) αλλά νιώθει το ίδιο άνετα και στην εξοχή.

-Οι θαυμαστές της ξεχωριστής προσωπικότητας των μολοσσοειδών φυλών, θα βρουν στο Παγκ ένα στιβαρό μικρόσωμο μαστίφ με αυτοπεποίθηση, μεγαλοψυχία, χαρούμενη διάθεση, μοναδική εμφάνιση και αμίμητη έκφραση.

Το Παγκ είναι ατρόμητο – και θα γαυγίσει όταν χρειαστεί. Μεγάλο σκυλί σε μικρό σώμα θα ανταποδώσει την φροντίδα και την αγάπη που του είναι απαραίτητα, με πολλά χρόνια σταθερής αφοσίωσης, αισιοδοξία, χιούμορ και “φίλαθλο” πνεύμα.

pug2