(ΠΑΡΣΟΝ) ΤΖΑΚ ΡΑΣΣΕΛ ΤΕΡΡΙΕΡ-Parson Jack Russel Terrier

ΟΝΟΜΑ: Τζακ Ράσσελ (Parson Jack Russel Terrier)

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Βρετανία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Ομάδα 3 (Φωλεοδύτες)

ΧΡΩΜΑ: Λευκό με καστανέρυθρα σημάδια σε καθορισμένες περιοχές.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Περίπου 30 εκ. ύψος και 6-8 κιλά βάρος.

ΕΙΔΟΣ: Γαιο-φωλεοδύτης (υπόγειος κυνηγός της αλεπούς), κυνηγός τρωκτικών και σύντροφος.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το 1819 ο νεαρός φοιτητής της θεολογικής σχολής του κολεγίου Έξετερ στην Οξφόρδη, Τζακ Ράσσελ, συνάντησε το «τέρριερ των ονείρων του», ένα σκυλί που αγόρασε επί τόπου από τον πρώην κύριό του (ένα γαλατά από το χωριό Marston). Πάνω στο σκύλο αυτό, ονόματι «Trump» ο Ράσσελ επί εξήντα χρόνια έχτιζε τη δική του φυλή, ένα εργονομικό φωλεοδύτη εργασίας χωρίς ακρότητες τύπου. Μετά από δεκαετίες αμφισβητήσεων και κυνολογικών μαχών, ο Βρετανικός Κυνολογικός Όμιλος αναγνώρισε τη φυλή το 1989, με το όνομα του δημιουργού της, Πάρσον (πάστορα) Τζακ Ράσσελ, που ήταν και ιδρυτικό του μέλος. Παραταύτα εξακολουθούν να υπάρχουν στην Βρετανία δυο- τρεις διαφορετικοί «τύποι» Τζακ Ράσσελ, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή σκυλιά αγροκτήματος και σύντροφοι. Το ένα από τα δυο σκυλιά που συναντά κανείς στην επαρχιακή Αγγλία είναι Τζακ Ράσσελ (το άλλο είναι Λάμπραντορ ή σπρίνγκερ συνήθως) αν και πάρα πολλά από αυτά δεν είναι εγγεγραμμένα και, από άποψη τύπου, θα έκαναν τα κόκαλα του αιδεσιμότατου Ράσσελ να τρίζουν από αγανάκτηση…

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Πολυπρόσωπος, εξαιρετικά ευφυής και προσαρμόσιμος σκύλος, παθιασμένος και αγωνιστικός στο κυνήγι, τρυφερός σύντροφος, ευφυέστατος και αποδοτικός σε οποιοδήποτε καθήκον, γεννιέται «μαθημένος» και εκπαιδεύεται ευκολότατα γιατί είναι προσεκτικός, δεκτικός, εύστροφος και αυτό που λέμε «ξύπνιος». Γεμάτος θέρμη και θάρρος, ξεκαρδιστικός κλόουν τη μια στιγμή, την άλλη τον βλέπει κανείς να βαδίζει ράθυμα δίπλα στο συρτό βήμα του γηραλέου κυρίου του, πάντα πρόθυμος ν` ακολουθήσει το ρυθμό ζωής των οικείων του και να καμουφλάρει τη φλόγα της καρδιάς του κάτω από το ήρεμο παρουσιαστικό ενός επαρχιώτη τζέντλεμαν με άψογους τρόπους και κομψή εμφάνιση. «Χαρακτήρας» με το «Χ» κεφαλαίο, εξαιρετικά απολαυστικός και ποτέ βαρετός!

jackrussell1

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Ελάχιστες. Ζει παντού, από τη σοφίτα μέχρι την έπαυλη, το ίδιο ευτυχής, μετριόφρων σε ανάγκες, ανθεκτικός και αξιαγάπητος. Είναι όμως σκύλος «υψηλής ενέργειας» που καταδικασμένος στο σαλόνι ή στο μπαλκόνι, χωρίς παρέα, παιχνίδια και ενδιαφέροντα είναι δυστυχής- και ένα τερριέ που βαριέται, γίνεται καταστροφικό και σκάβει ό,τι βρει… (από τον καναπέ μέχρι την ντουλάπα και ακόμη χειρότερα).

ΥΓΕΙΑ: Τερατώδης, ακατάστρεπτη, παροιμιώδης. Ζει πολλά χρόνια και έχει -μόνο- δύο αδυναμίες: τις λιχουδιές (που σύντομα τον κάνουν υπέρβαρο και ασθενικό) και, ενίοτε, τους καυγάδες…

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το Τζακ Ράσσελ ταιριάζει με όλους χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και προσαρμόζεται ανάλογα. Στο διαμέρισμα θα γίνει τεμπέλης και νωθρός θαμώνας της πολυθρόνας, στην εξοχή θα «ξεσαλώσει» με ενθουσιασμό και αν συνδυάζεται η ανάγκη του για δράση με τις συνήθειές σας, θα γίνει ο πιο ενδιαφέρων και αξιολάτρευτος σύντροφος του κόσμου.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Εργονομία, αντοχή, ανθεκτικότητα, στιβαρή δομή, γερή κράση, αγωνιστικότητα, μεγάλη εξυπνάδα και αστραπιαίες αντιδράσεις, υψηλή εκπαιδευσιμότητα και ανταπόκριση, θάρρος και αυτοπεποίθηση, εύκολα κατευθυνόμενη επιμονή.

Συντροφικός σκύλος που ζει και αναπνέει για τους ανθρώπους του. Έχει «κοντό φυτίλι» όταν απειλείται και πρέπει να του παρέχεται σταθερή αγωγή και ιεράρχηση από μικρή ηλικία. Μικρόσωμος, μεσόμορφος, με αδρές γραμμές και κομψό παράστημα, ωραίο χρώμα και τραχύ τρίχωμα (που δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις καλλωπιστικής επέμβασης) σκληρός σκύλος εργασίας με δυνατό σκελετό και καλοζυγισμένο κεφάλι, θερμή έκφραση, ουρά μέσου μήκους και καλοφτιαγμένο σώμα. Σκύλος με ουσία, χωρίς «πολυτέλειες» ή «εύθραυστη» εμφάνιση.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Απειρία σε φυλές τέρριερ. Ο σκύλος βαριέται γρήγορα αν ζει χωρίς ενδιαφέροντα ή ανθρώπινη παρέα. Η σχέση του με άλλους σκύλους και γάτες χρειάζεται προσοχή, όπως και η δίαιτα και η άσκησή του.