Πως θα επιλέξω τον κατάλληλο εκπαιδευτή;

του Τόνυ Βολωτά

 

Αυτή είναι μια ερώτηση που σίγουρα απασχολεί πολύ κόσμο. Δυστυχώς όμως, όπως στα περισσότερα επαγγέλματα, έτσι και σε αυτό, υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί. Υπάρχουν καλοί και κακοί δάσκαλοι, καλοί και κακοί δικηγόροι, καλοί και κακοί γιατροί, καλοί και κακοί πωλητές, καλοί και κακοί εκπαιδευτές. Τι κάνουμε τώρα, για να βρούμε ένα καλό εκπαιδευτή;

Βασικά ξεκινάμε από το γεγονός ότι τον σκύλο μας τον αγαπάμε, τον σεβόμαστε και ως μέλος της οικογενείας μας θέλουμε το καλύτερο γι’ αυτόν. Αν δεν ισχύουν όλα αυτά, δεν υπάρχει λόγος να τον εκπαιδεύσουμε, γιατί όπως έχουμε πει και στην αρχή, και ο σκύλος αλλά και η εκπαίδευσή του, δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει μόδα. Πως μπορείτε τώρα να βρείτε εκπαιδευτές; Όπως ακριβώς θα ψάχνατε και τελικά θα βρίσκατε ένα γιατρό, δικηγόρο ή καθηγητή. Μέσα από αγγελίες, από συζητήσεις, από τα περιοδικά του χώρου ή τυχαία περνώντας από μια σχολή. Αυτό είναι το εύκολο!

germanikospoimenikos

 

Το δύσκολο είναι να επιλέξουμε τον κατάλληλο. Μπορεί να σας φανεί χρονοβόρο ή κουραστικό αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο. Ας σταματήσουμε καταρχήν να επιλέγουμε τον εκπαιδευτή μέσω τηλεφώνου. Αυτό είναι μόνο για να κλείσουμε ραντεβού μαζί του. Το πρώτο λοιπόν που κάνουμε είτε αποφασίσουμε να πάμε το σκύλο μας σε μια σχολή, είτε να έχουμε εκπαιδευτή που δουλεύει κατ’ οίκον, είναι να έρθουμε σε επαφή μαζί του, και όχι με έναν αλλά με πολλούς. Μέσα από συζήτηση θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε αρχικά μια εικόνα για τον άνθρωπο στον οποίο πρόκειται να εμπιστευτούμε το σκύλο μας. Εδώ δεν πρόκειται να σας μιλήσω για τις λεπτομέρειες που κάνουν τον ένα εκπαιδευτή καλύτερο από τον άλλο. Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Πείτε πως ετοιμάζεστε να φωνάξετε ένα καθηγητή στο σπίτι για το παιδί σας ή να επιλέξετε το φροντιστήριο ή το γυμναστήριό του, τον γιατρό του. Τι θα κάνατε; Χίλια τοις εκατό σίγουροι, μέχρι εσείς να βλέπατε αποτέλεσμα δεν θα είσασταν, όμως σίγουρα θα ψάχνατε για τον καλύτερο όσο χρόνο και αν αυτό απαιτούσε.

Θα παίρνατε σίγουρα συστάσεις, θα ρωτούσατε τον τρόπο που εργάζεται και θα ζητούσατε να δείτε και άλλους σκύλους που θα είχε εκπαιδεύσει. Και επειδή το επάγγελμα του εκπαιδευτή είναι σχετικά καινούργιο, φροντίστε να μάθετε και πράγματα όπως: πόσο καιρό ασχολείται με την εκπαίδευση, αν δουλεύει ο ίδιος με το σκύλο αλλά και στην περίπτωση που συνεργάζεται με άλλα άτομα, αν έχουν την ίδια πείρα και τις γνώσεις που έχει αυτός, όπως και το αν αυτό είναι το κύριο επάγγελμά του. Τέλος υπάρχουν στη χώρα μας αγώνες και εξετάσεις εργασίας για σκύλους όπου κάποιοι από τους κυναγωγούς τους είναι επαγγελματίες εκπαιδευτές των οποίων το έργο μπορείτε να θαυμάσετε αλλά και να κρίνετε. Σταματήστε λοιπόν να έχετε σαν πρώτη ερώτηση το πόσο θα κοστίσει η εκπαίδευση. Θυμηθείτε ότι το φτηνό δεν είναι πάντα και καλό και πόσο μάλλον όταν δεν πρόκειται για κάποια αγορά αλλά για την εκπαίδευση του σκύλου σας. Πολλοί επέλεξαν βάση τιμής και τελικά πλήρωσαν τα τριπλάσια σε κάποιον προκειμένου να εκπαιδευτεί εν τέλει ο σκύλος τους. Μακριά λοιπόν από εκείνους που αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν το σκύλο σας σε ηλικία τεσσάρων μηνών και από εκείνους που υπόσχονται να λύσουν το όποιο πρόβλημά του χωρίς καν να τον έχουν δει. Μακριά από εκείνους που δεν καθορίζουν το χρόνο που θα χρειαστεί η εκπαίδευση του και από εκείνους που υπόσχονται πως ο σκύλος σας θα κάνει τα πάντα όπως και να ‘χει. Μην παρασύρεστε λοιπόν, αλλά στηριχθείτε στη λογική και το ένστικτό σας γιατί το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της εκπαίδευσης απαιτεί και μεγάλη σοβαρότητα από όλους!