Πώς να επιλέξετε την φυλή που σας ταιριάζει.

Κείμενο: Μαρία Δεκαρίστου

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Δεν είναι κατάλληλες όλες οι φυλές για μικρά παιδιά. Πολλές ράτσες τα αντιπαθούν και δεν είναι καθόλου ανεκτικές απέναντί τους.

Πάρα πολλοί σκύλοι ράτσας βρίσκονται αδέσποτοι, γιατί οι άνθρωποι δεν μπήκαν στον κόπο να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες, τις απαιτήσεις της κάθε φυλής και για όλα τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τη συμβίωση μαζί του, πριν προβούν στην αγορά του σκύλου.

Έχετε εμπειρία από σκύλους; Είχατε στο παρελθόν ιδιοκτησία σκύλου;

Αν ναι, τι φυλή και τι φύλο; Αν όχι, πρέπει να ξεκινήσετε με μία φυλή συνεργάσιμη και υπάκουη, με ήπιο χαρακτήρα, όχι ιδιαίτερα κυριαρχική, όχι επιθετική προς άλλους σκύλους ή ανθρώπους, αλλά βολική στην περιποίηση τριχώματος, στο χειρισμό και στο μέγεθος.

Θέλετε το σκύλο για: α) συντροφιά, β) φύλακα, γ) συντροφιά και φύλακα, δ) κυνήγι, ε) οτιδήποτε άλλο;

Οι φυλές που είναι κατάλληλες για φύλακες έχουν ιδιαίτερο ταμπεραμέντο και χρειάζονται συνεχή εκπαίδευση. Πρέπει να είναι πάντα κάτω από την επίβλεψή σας, απαιτούν οπωσδήποτε γνώσεις, πείρα, πολλή άσκηση, στιβαρό ιδιοκτήτη και έμπειρο εκπαιδευτή, αλλιώς μπορεί να γίνουν μέχρι και επικίνδυνες.

Οι φυλές που είναι κατάλληλες για συντροφιά είναι συνήθως πιο ευκολομεταχείριστες με ήπιους και χαρούμενους χαρακτήρες και παιχνιδιάρικη διάθεση, αλλά ίσως χρειάζονται περισσότερη περιποίηση τριχώματος. Οι περισσότερες από τις κατάλληλες για συντροφιά φυλές είναι καλοί προειδοποιητές, γαβγίζουν δηλαδή στους ξένους, άρα συμβάλλουν και στη φύλαξη.

Οι φυλές που είναι κατάλληλες για κυνήγι συνήθως είναι ακατάλληλες για φύλαξη και έχουν καλούς χαρακτήρες.

Πόση ώρα μπορείτε να διαθέσετε καθημερινά για το σκύλο σας;

Για τις βόλτες μιας μικρόσωμης φυλής είναι αρκετές τρεις βόλτες -πρωί, μεσημέρι, βράδυ- από 10-15 λεπτά τη φορά, ενώ στις ενεργητικές αθλητικές φυλές απαιτείται τουλάχιστον 1 ώρα τη φορά. Αν ο σκύλος δεν εκτονωθεί με τις βόλτες, είναι πολύ πιθανό να εκτονωθεί στο σπίτι κάνοντας καταστροφές στα έπιπλα, χαλιά κ.λπ. ή να γίνει νευρικός και να γαβγίζει ασταμάτητα. Δεν αρκεί μόνο να κάνει τις ανάγκες του…

Υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια; Αν ναι, τι ηλικίας;

Αν τα παιδιά είναι μικρά, δεν είναι ικανά να κουμαντάρουν έναν ογκώδη και μεγαλόσωμο σκύλο ή έναν πολύ αθλητικό και γρήγορα χάνουν το ενδιαφέρον τους. Δεν είναι κατάλληλες όλες οι φυλές για μικρά παιδιά. Πολλές ράτσες τα αντιπαθούν και δεν είναι καθόλου ανεκτικές απέναντί τους. Άλλες πάλι είναι υπερπροστατευτικές και άλλες γίνονται αυτοκόλλητες μαζί τους, ανεχόμενες σχεδόν τα πάντα. Αν ο σκύλος είναι υπερβολικά κυριαρχικός, είναι πολύ πιθανό να θελήσει να κυριαρχήσει πάνω τους ή να τα απωθεί γρυλίζοντας, γιατί του φαίνονται ενοχλητικά, σπανίως ακόμα και να τα δαγκώσει.

Αν ο σκύλος είναι υπερβολικά μικρόσωμος, δεν συνιστάται για τα μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών παιδιά αφού ίσως κινδυνεύει να ταλαιπωρηθεί ή να πέσει από την αγκαλιά τους και να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν πώς ακριβώς πρέπει να φέρονται στο σκύλο, χωρίς να του τραβούν τις τρίχες, τα αφτιά, την ουρά κ.λπ. -φαινόμενο πολύ συνηθισμένο- και να μετατρέπονται σε μικρούς τύραννους, οπότε και ο πιο καλόβολος σκύλος ίσως αποπειραθεί να δαγκώσει. Επίσης πρέπει να διδαχθούν να μην εξωθούν το σκύλο σε άγρια παιχνίδια και να σέβονται την ανάγκη του για ύπνο και ξεκούραση.

 

Πόση ώρα μπορείτε να διαθέσετε για την περιποίηση του τριχώματος, βούρτσισμα δοντιών, κόψιμο νυχιών, καθάρισμα αφτιών κ.λπ.;

Υπάρχουν φυλές σχεδόν άτριχες ή κοντότριχες που θέλουν ελάχιστη περιποίηση του τριχώματος και άλλες κοντότριχες με πτυχές που απαιτούν ειδική περιποίηση για να μην αναπτύξουν δερματοπάθειες. Υπάρχουν μακρύτριχες φυλές που έχουν μεταξωτό τρίχωμα και θέλουν οπωσδήποτε καθημερινό βούρτσισμα και οπωσδήποτε μπάνιο κάθε εβδομάδα με χρήση ειδικών λαδιών και μαλακτικών, αλλιώς θα έχουμε το θλιβερό θέαμα ενός σκύλου γεμάτο κόμπους και δερματικά προβλήματα. Υπάρχουν σκύλοι μακρύτριχοι, αλλά όχι με μεταξωτή υφή που δεν χρειάζονται τόσο συχνή περιποίηση, ούτε κομπιάζουν εύκολα. Υπάρχουν σκύλοι μακρύτριχοι ή και σκληρότριχοι που χρειάζονται ειδική περιποίηση με αραίωση του τριχώματος, τρίχα-τρίχα με το χέρι. Υπάρχουν σκύλοι που δεν μπορεί να τους περιποιηθεί ο ίδιος ο ιδιοκτήτης και θα πρέπει να πληρώνει ειδικό καλλωπιστή για αυτή τη δουλειά κάθε 1-2 μήνες. Προτίθεστε να επιβαρυνθείτε με αυτά τα πρόσθετα έξοδα;

Αντέχετε τις τρίχες;

Υπάρχουν σκύλοι που μπορούν να αφήσουν ολόκληρα βουνά από τρίχες στο σπίτι μας και σκύλοι που μαδάνε ελάχιστα ή καθόλου. Όλοι οι σκύλοι αλλάζουν το τρίχωμά τους δύο φορές το χρόνο. Άλλες φυλές το ρίχνουν στο πάτωμα του σπιτιού μας και άλλες το κρατάνε επάνω τους και αν εμείς δεν το απομακρύνουμε δημιουργούνται κόμποι. Οι κοντότριχες φυλές μαδάνε το ίδιο με τις μακρύτριχες. Οι κοντές τρίχες καρφώνονται μέσα στα υφάσματα, στα χαλιά, στα έπιπλα και καθαρίζονται δύσκολα, ενώ οι μακριές τρίχες και οι τούφες απομακρύνονται πιο εύκολα.

Οι τρίχες του σκύλου δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην υγεία μας – εκτός από τα άτομα που έχουν συγκεκριμένη αλλεργία -, ακόμα και να τις καταπιούμε, όταν φυσικά ο σκύλος μας εμβολιάζεται κανονικά, παίρνει τακτικά την αντιπαρασιτική του θεραπεία και δεν τρώει ωμά εντόσθια.

Το άτομο που είναι επιφορτισμένο με την καθαριότητα του σπιτιού, πόση ανεκτικότητα έχει στις τρίχες;

Ο σκύλος θέλετε να ζει μέσα ή έξω από το σπίτι;

Ανάλογα με τη φυλή, υπάρχουν σκύλοι εντελώς ανθρωποκεντρικοί, οι οποίοι είναι σχεδόν αυτοκόλλητοι με τον άνθρωπο και γίνονται δυστυχισμένοι όταν τους υποχρεώσουμε να ζήσουν έξω, μη αντέχοντας τη μοναξιά. Ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειάς τους, έχουμε ασταμάτητο, συνεχές γάβγισμα, οπότε συνήθως δημιουργείται πρόβλημα με τους γείτονες. Υπάρχουν σκύλοι που δεν είναι τόσο ανθρωποκεντρικοί και που έστω και απρόθυμα στο τέλος θα συμβιβαστούν με μία θέση έξω. Κανένας σκύλος δεν μπορεί να είναι άλλοτε μέσα και άλλοτε έξω, ανάλογα με τα κέφια μας. Σίγουρα θα αναπτύξει προβλήματα συμπεριφοράς. Ο σκύλος που θα ζει έξω πρέπει να ανήκει σε φυλή που να μπορεί να αντεπεξέλθει και στο κρύο και στη ζέστη. Πολλές φυλές δεν αντέχουν είτε το ένα, είτε το άλλο ή και τίποτα από τα δύο. Κανένας σκύλος δεν μπορεί να αναπτύξει σωστά την προσωπικότητά του και στο έπακρο τις ικανότητές του, τα προσόντα και την ευφυΐα του και να δεθεί με τους ανθρώπους, αν δεν ζει μαζί τους εντός σπιτιού ως μέλος της οικογένειας. Κάθε σκύλος μαθαίνει να φέρεται σωστά μέσα στο σπίτι, να υπακούει σε εντολές, να αναγνωρίζει λέξεις, να ακολουθεί τους κανόνες καθαριότητας και να προσαρμόζεται στην καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας. Κάθε σκύλος που ζει έξω βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένος στον κίνδυνο να αρρωστήσει από τις θανατηφόρες μάστιγες του καλααζάρ, της διροφιλλαρίωσης και της ερλιχίωσης από τσιμπήματα σκνιπών, κουνουπιών και τσιμπουριών αντίστοιχα, που παρά τις όποιες προσπάθειες για πρόληψη, είναι από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου των σκύλων και ιδιαιτέρως αυτών που ζουν έξω. Γι’ αυτό τα προληπτικά μέτρα εναντίον των εξωπαρασίτων πρέπει να τηρούνται ευλαβικά. Επίσης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί με τα καλλωπιστικά φυτά διότι πολλά από αυτά, που ούτε καν τα υποψιαζόμαστε, είναι δηλητηριώδη και θανατηφόρα για το σκύλο, όπως το ίδιο ισχύει και για κάθε φάρμακο που χρησιμοποιούμε για τα φυτά μας.

 

Αρσενικό ή θηλυκό;

Αν δεν είχατε ποτέ προηγουμένως ιδιοκτησία σκύλου, θα πρέπει να αρχίσετε με θηλυκό. Είναι πιο ευκολομεταχείριστα, πιο τρυφερά και ήπια και πιο υπάκουα, λιγότερο ατίθασα και σπάνια τσακώνονται με ξένους σκύλους στη βόλτα. Θέλουν όμως προσοχή στις γόνιμες μέρες τους, ώστε να μην έχουμε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Κι αυτό συμβαίνει συνήθως δύο φορές το χρόνο και κρατάει 15-20 μέρες περίπου κάθε φορά. Αν το θηλυκό ζει έξω θα προσελκύσει με τη μυρωδιά της όλους τους αρσενικούς της περιοχής και σύντομα θα έχετε ένα κοπάδι απ’ έξω που θα κάνει χορωδία και καβγάδες. Η στείρωση λύνει αυτόματα αυτό το πρόβλημα, διότι χωρίς τη χαρακτηριστική μυρωδιά, οι αρσενικοί είναι παντελώς αδιάφοροι για τα θηλυκά.

Τα αρσενικά είναι πιο δύσκολα στο να τους επιβληθούμε, πιο ξεροκέφαλα, πιο ανυπάκουα, πιο ατίθασα, με πιο έντονες προσωπικότητες και πιο έντονες εκδηλώσεις. Συχνά στη βόλτα τσακώνονται με άλλα αρσενικά και αν μυρίσουν θηλυκό στις μέρες της κινδυνεύουν να το σκάσουν και να τα χάσουμε. Μπορεί να προσπαθήσουν με πολλούς τρόπους να επιβληθούν στους ανθρώπους για να κυριαρχήσουν και να γίνουν αρχηγοί της αγέλης (δηλαδή της οικογένειας), όπως προστάζει το ένστικτό τους, ιδιαιτέρως αν δεν υπάρχει στην οικογένεια κάποιο άτομο στιβαρό, με γνώσεις και πείρα, στο πρόσωπο του οποίου θα αναγνωρίσουν τον αρχηγό της αγέλης. Τα αρσενικά και να μη ζευγαρώσουν ποτέ, δεν παθαίνουν τίποτα. Τα θηλυκά πρέπει οπωσδήποτε ή να στειρωθούν ή να γεννήσουν. Επίσης οι στειρωμένοι σκύλοι είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Είναι μύθος (που διογκώνει το πρόβλημα των κουταβιών που βρίσκονται στα «αζήτητα»)  η άποψη που ακούμε συχνά : «πρέπει να κάνει πρώτα μια γέννα και μετά να στειρωθεί» Για τη θηλυκιά η γέννα είναι μια μεγάλη ταλαιπωρία και κάποιες φορές εμπερικλείονται και κίνδυνοι. Στην πάνσοφη φύση, στις αγέλες των άγριων σκύλων, λύκων κλπ όσες θηλυκές και αν υπάρχουν, θα ζευγαρώσει μόνον μία, η κυρίαρχη θηλυκιά με τον αρχηγό της αγέλης και οι υπόλοιπες απλά θα την βοηθήσουν στην ανατροφή των κουταβιών. Δικαίωμα ζευγαρώματος δεν έχει καμία άλλη θηλυκιά, ούτε αρσενικός, ώστε τα κουτάβια που θα έρθουν στη ζωή να προέρχονται μόνον από τους πιο υγιείς και δυνατούς γονείς και άρα και αυτοί με τη σειρά τους να αυξήσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν γερούς απογόνους καλυτερεύοντας έτσι τη φυλή τους. Εμείς οι άνθρωποι γιατί  πιστεύουμε, κόντρα στη φύση, ότι ο σκύλος μας ντε και καλά πρέπει να γεννήσει;

Για να βάλουμε στην αναπαραγωγή ένα ζευγάρι σκύλων, αν είμαστε υπεύθυνοι κυνόφιλοι, θα πρέπει οι γεννήτορες να είναι απαλλαγμένοι από τις διάφορες γενετικές ασθένειες (κάθε φυλή έχει κάμποσες) άρα να έχουν κάνει ειδικά DNA τεστ, ειδικές ακτινογραφίες για τις δυσπλασίες, ειδικές εξετάσεις αίματος κλπ, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα παράγουμε υγιή κουτάβια. Σε όλες τις προηγμένες χώρες λόγω της ύπαρξης κυνοφιλικής παιδείας και σωστής ενημέρωσης, κάτι που λείπει στη χώρα μας, οι αγοραστές απαιτούν να λάβουν φωτοτυπίες των εξετάσεων των γεννητόρων πριν αγοράσουν ένα κουτάβι. Ακριβώς το ίδιο άρχισαν δειλά να ζητούν και κάποιοι ελάχιστοι που είναι ενημερωμένοι και στην Ελλάδα μας.

Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση το να είστε σίγουροι πριν τη γέννα ότι έχετε ήδη βρει καλά σπίτια και κατάλληλους ιδιοκτήτες για όλα τα κουτάβια, τα οποία ανάλογα με τη φυλή μπορεί να είναι από 2 ή 3 ως 12 ή και παραπάνω. Να ξέρετε ότι η γέννα και η ανατροφή των κουταβιών έως 2 μηνών τουλάχιστον -ώστε να μπορούν να δοθούν σε νέους ιδιοκτήτες (απαγορεύεται από τον Νόμο 3170/2003 να δοθούν νωρίτερα)- εμπεριέχει κούραση, ευθύνες, κινδύνους και είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή υπόθεση. Αν αποφασίσετε να στειρώσετε (που συχνά είναι η καλύτερη λύση), αυτό πρέπει να γίνει συνήθως μετά το 2ο οίστρο του θηλυκού. Αν δεν κάνετε όμως τίποτα από τα δύο, το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί στο θηλυκό πυομήτρα, άλλη μία πολύ συχνή αιτία θανάτου των θηλυκών.

Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τα έξοδα;

Πριν πάρετε το σκύλο, αναλογιστείτε τα έξοδα που θα πρέπει να κάνετε: α) αγορά σκύλου, β) αγορά αξεσουάρ (λουράκια, περιλαίμια, βούρτσες, χτένες, κρεβατάκι, πιατάκια νερού-φαγητού, σαμπουάν, μαλακτικές κρέμες κ.λπ.), γ) έξοδα κτηνιάτρου για εμβόλια ετησίως, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο εξέταση αίματος για καλααζάρ – ερλιχίωση – διροφιλλαρίωση. Γενική αίματος και βιοχημικές μετά τα 3-4 χρόνια και οποιαδήποτε άλλη εξέταση θεωρήσει απαραίτητη ο κτηνίατρος, δ) έξοδα βιταμινών, αντιπαρασιτικών θεραπειών, πρόληψης εξωπαρασίτων κ.λπ., ε) έξοδα διατροφής (ποικίλλουν ανάλογα τη φυλή και το είδος της τροφής), στ) έξοδα ξενοδοχείου σκύλων, αν το αφήσετε και δεν το πάρετε μαζί στις διακοπές, ζ) έξοδα γέννας ή στείρωσης, η) έξοδα σε ειδικό για την περιποίηση του τριχώματος και το κούρεμα του σκύλου, θ) έξοδα εκπαίδευσης. Δεν νοείται σκύλος χωρίς τουλάχιστον βασική υπακοή, ανεξαρτήτως μεγέθους, φυλής ή φύλου, ώστε να μπορούμε να συμβιώνουμε άνετα μαζί του, χωρίς ο σκύλος να δημιουργεί προβλήματα στην οικογένεια, σε άλλους ανθρώπους ή σε σκύλους και τελικά ο σκύλος μας να είναι «σκύλος-καλός πολίτης».

Υπολογίστε όμως πως όλα αυτά θα σας τα ξεπληρώσει και με το παραπάνω με την απέραντη, ανιδιοτελή και άνευ όρων αγάπη, που μόνο ένας σκύλος μπορεί να δώσει.

 

Συμβίωση μακράς διαρκείας

Ο σκύλος σας πρόκειται να ζήσει 10-15 χρόνια, ανάλογα με τη φυλή και το μέγεθος. Όσο πιο μικρόσωμο είναι τόσο περισσότερα χρόνια ζει και όσο μεγαλώνει το μέγεθος μικραίνει ο χρόνος ζωής. Υπολογίστε πώς περίπου φαντάζεστε να είναι οι συνθήκες της ζωής σας τότε που θα είναι πια γέρικο και θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη από προστασία, φροντίδα και πάνω απ’ όλα από την αγάπη σας. Τονίζω ότι έναν σκύλο τον παίρνουμε με προοπτική να ζήσει μαζί μας 15 χρόνια. Αν δεν είστε σίγουροι γι’ αυτό, καλύτερα να μην πάρετε σκύλο.

Μόνο αν είστε έτοιμοι για όλα αυτά μπορείτε να αποφασίσετε να αποκτήσετε τον καλύτερό σας φίλο.


Όσα δεν μπορείτε να φανταστείτε…

Ίσως σκεφτείτε: «μα τελικά γιατί να πάρω σκύλο και να μπω σε τέτοιους μπελάδες;».

Αν δεν είχατε ποτέ σκύλο…

Δεν μπορείτε ίσως να φανταστείτε τι μπορεί να σας προσφέρει ένας σκύλος!

Δεν μπορείτε ίσως να φανταστείτε πόσο υπεύθυνα μπορεί να γίνουν τα παιδιά σας με έναν σκύλο και πόσο πολύ αυτό θα τα βοηθήσει όταν αύριο θα έχουν τη δική τους οικογένεια.

Δεν μπορείτε ίσως να φανταστείτε ότι τα παιδιά στην εφηβεία τους θα εκδηλώσουν όλη την ευαισθησία και την τρυφερότητά τους στο σκύλο που έχει απίστευτη κατανόηση και σε αυτόν που θα είναι ο καλύτερός τους φίλος θα πουν τα πιο ενδόμυχα μυστικά τους, έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα μαθευτούν.

Δεν μπορείτε ίσως να φανταστείτε την υποδοχή που κάνει ένας σκύλος, τα νάζια, τα χοροπηδητά, τα χίλια-δυο κόλπα, προκειμένου να εκδηλώσει τη χαρά του που σας είδε να επιστρέφετε στο σπίτι και ας λείψατε μόνο 5 λεπτά!

Δεν μπορείτε ίσως να φανταστείτε, και είναι ιατρικά και στατιστικά αποδεδειγμένο, ότι οι άνθρωποι που έχουν στρες ή κατάθλιψη ανακουφίζονται σχεδόν τελείως από τα συμπτώματά τους χαϊδεύοντας το σκύλο τους. Ούτε ότι το χάιδεμα του σκύλου ηρεμεί και ρίχνει την πίεση 1-2 μονάδες!

Δεν μπορείτε ίσως να φανταστείτε ότι αν έχετε ζήσει με έναν σκύλο και με την απέραντη αγάπη του και μπείτε στο σπίτι σας και αυτός απουσιάζει, το σπίτι σας θα δείχνει τρομακτικά άδειο, χωρίς ζωή, τέσσερις άψυχοι τοίχοι…

Και αν με ρωτήσετε σας βεβαιώνω ότι αξίζει και παραξίζει κάθε ταλαιπωρία και κάθε δαπάνη.

Και κάθε άνθρωπος που έζησε την αγάπη ενός σκύλου αδυνατεί να ζήσει χωρίς αυτή – όπως και εγώ.

Δειτε: kamari-mou.webs.com