Πώς ο σκύλος μας εκφράζει τα συναισθήματά του!

Κείμενο:  Άννα  Βαλτζόγλου

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Αν πούμε πως οι σκύλοι είναι τα εξυπνότερα ζώα δεν θα πούμε και καμία εξυπνάδα…. Αυτό όμως που κάνει τους σκύλους να φαίνονται έξυπνοι είναι επειδή ακριβώς μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με έναν επιπλέον τρόπο από ότι τα άλλα ζώα. Και αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από την…. αξιοποίηση της ουράς του σαν επικοινωνιακό μέσο. Χαρά, λύπη, φόβος, αναμονή, εκφράζονται κυρίως με την κίνηση της ουράς αλλά και με… χαμόγελα και βέβαια με το γάβγισμα, αλλά και με ολόκληρο το σώμα. Ανταποκριθείτε λοιπόν όταν αυτός σας εκφράζει τα συναισθήματά του….

  • Αργή κίνηση της ουράς: Αυτή είναι μια ένδειξη ότι ο σκύλος σας είναι θυμωμένος, ανήσυχος ή νευρικός. Προσπαθήστε να τον καθησυχάσετε και μην κινήστε απότομα, ενώ μιλήστε του σε χαμηλό και ήπιο τόνο.
  • Χαρούμενη κίνηση της ουράς πέρα-δώθε: Σ’ αυτή τη φάση ο σκύλος σας εκδηλώνει τη χαρά του, τη φιλική του διάθεση ή την όρεξή του για παιχνίδι. Πιθανώς με ένα σας νεύμα θα ορμήξει επάνω σας, θα αρχίσει να σας γλείφει και θα σας «προσκαλέσει» στο πάτωμα για παιχνίδι.gaugisma
  • Τεντωμένη ουρά που συνοδεύεται από γρύλισμα: Ο σκύλος εκφράζει έτσι την επιθετικότητά του. Συνήθως επακολουθεί τέντωμα των αυτιών, ανασήκωμα των τριχών της ράχης και χαμήλωμα του κεφαλιού προς τα εμπρός. Μείνετε ακίνητοι ή απομακρυνθείτε αργά με σταθερό βήμα. Σε καμία περίπτωση μην τρέξετε να γλιτώσετε γιατί θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
  • Ουρά που κρύβεται κάτω από τα σκέλια: Ο σκύλος είναι προφανώς φοβισμένος. Χαϊδέψτε τον και μιλήστε του σε ήπιο τόνο μέχρι να ησυχάσει. Αφήστε τον να σας πλησιάσει, να σας μυρίσει και να σας εμπιστευτεί.
  • Κύλισμα στο πάτωμα: Εμφανής διάθεση για παιχνίδια. Αν έχετε όρεξη αφεθείτε ελεύθεροι και κυλιστείτε μαζί του. Θα νιώσετε και εσείς καλύτερα και ο σκύλος σας θα μείνει ευχαριστημένος.
  • Ο σκύλος χαμογελά: Συνήθως το χαμόγελο γίνεται για να αποκαλυφθούν τα δόντια του σκύλου πριν από ένα καυγά. Κάποιες φυλές όμως (π.χ. Τσιρνέκο της Αίτνας) έχουν ένα χαρακτηριστικό τρόπο να χαμογελούν, με τον οποίο και εκδηλώνουν την χαρά και τον ενθουσιασμό τους προς τους οικείους τους. malinoua
  • Ο σκύλος κάθεται απομονωμένος και δεν δίνει σημασία σε κανέναν: Αυτό μπορεί να σημαίνει πως ο σκύλος βαριέται, νυστάζει, είναι κουρασμένος ή άρρωστος. Προσπαθήστε να αποκλείσετε την τελευταία περίπτωση, εξετάζοντας τα αυτιά, τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του σκύλου, συμβουλευόμενοι πάντα τον κτηνίατρό σας από το τηλέφωνο. Αφού διαπιστώσετε πως ο σκύλος χαίρει άκρας υγείας, τότε προσπαθήστε να κινήσετε το ενδιαφέρον του με το αγαπημένο του παιχνίδι ή με το λουρί της βόλτας. Αν δεν αντιδράσει τότε είναι κουρασμένος ή απλά νυστάζει. Εσείς δεν έχετε παρά να τον αφήσετε να κοιμηθεί.