Σκεφτείτε σαν σκύλος – σκεφτείτε το σκύλο!

από τον Γιώργο Κωστόπουλοεκπαιδευτή σκύλων, ειδικό συμπεριφοράς

Μια μετακόμιση μπορεί να είναι κάτι το απολύτως φυσικό, προγραμματισμένο και αναμενόμενο για εμάς τους ανθρώπους, όχι απαραίτητα όμως και για τους σκύλους, που μπορεί να παρουσιάσουν μικρά ή και σοβαρότερα προβλήματα προσαρμογής.

Ο σκύλος είναι από τη φύση του ζώο ρουτίνας, σταθερού ρυθμού και καταστάσεων. Αισθάνεται περισσότερο ευτυχισμένος όταν ξέρει που βρίσκεται και τι θα του συμβεί. Όταν ξέρει π.χ. ότι θα φάει στις 8.00 μ.μ. και μετά θα ακολουθήσει βόλτα που θα καταλήξει στο κοντινό πάρκο, όπου θα συναντήσει τους τετράποδους ή και δίποδους φίλους του, μετά την επιστροφή στο σπίτι θα πάει να πιει νερό στο σημείο που βρίσκεται το μπολ του και θα ξαπλώσει στην αγαπημένη γωνιά του, μασουλώντας το αγαπημένο του κόκαλο… Και ξαφνικά όλα αυτά αλλάζουν…

Ο βαθμός ευκολίας προσαρμογής στο καινούργιο περιβάλλον εξαρτάται από το χαρακτήρα του σκύλου, τις εμπειρίες του αλλά και από τις δικές μας ενέργειες. Τύποι σκύλων οι οποίοι είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν προβλήματα προσαρμογής είναι κυρίως οι ευαίσθητοι, αμφιταλαντευόμενοι, νευρικοί ή υπερβολικά προσαρτημένοι σκύλοι, καθώς και εκείνοι με περιορισμένη γκάμα εμπειριών στη ζωή τους. Αντίθετα σκύλοι πιο ανεξάρτητοι, κυριαρχικοί και με πολλές εμπειρίες (διαφορετικού περιβάλλοντος και καταστάσεων) είναι αυτοί που θα προσαρμοστούν αμέσως ή πολύ γρήγορα.

Η δυσκολία προσαρμογής και το ψυχολογικό στρες που αυτή προκαλεί στο σκύλο μπορεί να εκφραστούν με πάρα πολλούς τρόπους, ανάλογα με το χαρακτήρα του σκύλου και τις συνθήκες. Μπορεί να υπάρξει αυξημένη νευρικότητα, κατάθλιψη, απομόνωση, γαύγισμα, καταστροφικότητα αντικειμένων, ούρηση μέσα στο σπίτι ή επάνω στο κρεβάτι που δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ πριν. Μπορεί βεβαίως και όλα να έρθουν απόλυτα φυσιολογικά.

skulos1

 Ιδέες και λύσεις

Δεν θα έπρεπε όμως και εμείς να ενεργήσουμε προληπτικά αποτρέποντας τις πιθανότητες ταλαιπωρίας και για εμάς και για το ζώο μας;

Ορίστε μερικές ιδέες: Εάν έχετε τη δυνατότητα επισκέπτεστε το μελλοντικό καινούργιο χώρο με τον σκύλο σας δίνοντας του έτσι τη δυνατότητα να μυρίσει και «καταγράψει» το χώρο, αλλά και να τον συνδέσει με την ύπαρξή σας εκεί.

Πάρτε μαζί σας όλα τα αντικείμενά του (αυτονόητο) και κυρίως το κρεβάτι ή και την κουβέρτα του που έχουν την έντονη οσμή του. Όταν φτάσετε εκεί φερθείτε φυσιολογικά και ήρεμα, σαν τίποτα διαφορετικό να μην συμβαίνει και αποφύγετε συμπεριφορές τύπου «Λουίίίζ, έλα να δεις το καινούργιο σου δωμάτιο! Αααα! Τι ωραία που είναι! Έλα. Μη φοβάσαι….»

Τις πρώτες ημέρες προσπαθήστε να βρίσκεστε όσο το δυνατό περισσότερο με το σκύλο στο σπίτι και αποφύγετε με κάθε τρόπο να μείνει εντελώς μόνος του σ` αυτό, ούτε και για πέντε λεπτά.Αποφύγετε τα πολλά χάδια, μην τα στερήσετε όμως εντελώς. Ο σκύλος θα χρειάζεται μια ήρεμη και σταθερή επιβεβαίωση της αγάπης σας και ότι άλλα είναι καλά. Τα υπερβολικά χάδια και η αυξημένη προσοχή σ` αυτόν, αλλά και η παντελής  έλλειψή τους θα ενισχύσουν την ανασφάλειά του και την ανησυχία του.

Σταθερότητα στη συμπεριφορά σας είναι το χρυσό κλειδί. Μια αυξημένη παροχή των αγαπημένων του παιχνιδιών μασήματος (chewtoys) ή/ και λιχουδιών επιτρέπεται καθώς και οτιδήποτε μπορεί να τον κάνει να αισθανθεί ιδιαίτερα ευχάριστα. Αυτό θα τον βοηθήσει να κάνει ευχάριστη σύνδεση με τον καινούργιο χώρο και θα επιταχύνει την διαδικασία προσαρμογής.

Με όλα τα παραπάνω συνειδητοποιεί κανείς πως και σε ποιο βαθμό, καταστάσεις που για εμάς τους ανθρώπους εμφανίζονται αυτονόητες, μπορεί για τους σκύλους να μην είναι καθόλου. Μπορεί να είναι σύντροφοί μας για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, όμως ανήκουν σε ένα άλλο ζωικά είδος με δική του ψυχολογία και απαιτήσεις. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Εάν προσπαθούμε καθημερινά να βλέπουμε τα πράγματα μέσα από τα δικά τους μάτια, αυτοί γίνονται ευτυχέστεροι και εμείς σοφότεροι.

Και όπως έλεγε και ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους συμπεριφερολόγους σκύλων, ο Άγγλος JohnFischer: «ThinkDog». Σε ελεύθερη απόδοση « σκεφτείτε ΣΑΝ σκύλος, σκεφτείτε ΤΟΝ σκύλο».