Σκύλοι και γάτες στο …κρεβάτι μας!

Κείμενο:  Άντρεα Φωτιάδη

bordercoliΓια τα σκυλιά, καθώς είναι αγελαία ζώα αγέλης είναι πολύ φυσιολογικό να κοιμούνται μαζί με τον άνθρωπό τους στο ίδιο κρεβάτι αλλά και οι γάτες εκτιμούν ιδιαίτερα τη ζεστασιά κάτω από τα σκεπάσματα.

Ωστόσο, οι απόψεις των φιλόζωων διαφέρουν όσον αφορά το αν θα πρέπει να επιτρέπονται τα ζώα πάνω στο κρεβάτι των ιδιοκτητών τους.

Οι μεν υποστηρίζουν ότι τους είναι αδύνατο να κοιμηθούν χωρίς να αισθάνονται την παρουσία του αγαπημένου τους ζώου δίπλα τους αλλά και ότι καθόλου δεν τους ενοχλεί να μοιράζονται το κρεβάτι τους μαζί του, οι δε επιμένουν ότι τα ζώα δεν έχουν καμία θέση στο κρεβάτι και ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να κοιμούνται στα δικά τους κρεβάτια (καλαθάκια κλπ.) ακόμα και έξω από την κρεβατοκάμαρα του ιδιοκτήτη τους.

Από άποψη υγιεινής δεν υπάρχουν αντιρρήσεις στο να μοιράζεται ο άνθρωπος με το αγαπημένο του ζώο το κρεβάτι του καθώς τίποτα δεν μπορεί να πάθει κάποιος που κοιμάται μαζί με ένα ζώο, δεδομένου μάλιστα ότι αυτό αποπαρασιτώνεται και εμβολιάζεται τακτικά σε αντίθεση με τον άνθρωπο. Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ καθαρά ζώα, φροντίζοντας ακόμη και μόνες τους για την περιποίησή τους. Τα σκυλιά χρειάζονται μόνο ένα μπάνιο όταν είναι πολύ λερωμένα, όταν μυρίζουν έντονα ή όταν ο καλλωπισμός τους το απαιτεί. Για να μην αφήνουν σκυλιά και γάτες πολλές τρίχες στο κρεβάτι, πρέπει να βουρτσίζονται τακτικά.

Αυτοί πάντως που δεν θέλουν να μοιράζονται το κρεβάτι τους με το ζώο τους, θα πρέπει να τους το διδάξoυν απομακρύνοντάς τα κατηγορηματικά από την πρώτη κιόλας μέρα της κοινής τους ζωής. Αφού μάθει ένα ζώο να κοιμάται ή γενικότερα να ανεβαίνει στο κρεβάτι και τα έπιπλα, αργότερα είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει κανείς να τα διδάξει το αντίθετο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μεγαλόσωμες φυλές σκύλων που δεν μπορούμε εύκολα να τους κατεβάσουμε απ’ το κρεβάτι όταν μετά από π.χ. ένα χρόνο αποφασίσουμε ότι δεν τους θέλουμε πια εκεί. Το πιθανότερο είναι ότι μάλλον θα πρέπει να παραγγείλουμε μεγαλύτερο κρεβάτι αφού αυτά έχουν μάθει και επιμένουν να απλώνονται όπως όταν ήταν μικρά κουτάβια. Φυσικά, το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται όταν διατηρούμε περισσότερους από έναν σκύλους και γάτες.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αγνοήσει κανείς και να μην υποκύψει στο κλάμα και το νιαούρισμα όλη τη νύχτα μπροστά από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας για αρκετές νύχτες. Καμιά φορά βοηθάει ένα παλιό ρούχο του ιδιοκτήτη, για να μην αισθάνονται τα τετράποδα τόσο μόνα τους τη νύχτα ή η υπόθεση πρέπει να καταλήξει σε κάποιο συμβιβασμό: δηλαδή ότι επιτρέπεται το ζώο να κοιμάται κοντά στην κρεβατοκάμαρα ή ακόμη και μέσα σ’ αυτή αλλά δίπλα στο κρεβάτι και ποτέ πάνω σ’ αυτό.

Αν έχουμε αποφασίσει ότι δε θέλουμε τα ζώα στο κρεβάτι μας και τους το επιτρέψουμε έστω και μία φορά, σίγουρα θα το θεωρήσουν δεδομένο και αργότερα, όταν αποφασίσουμε ότι ήρθε ο καιρός να τους επιβάλλουμε την αρχική μας απόφαση δεν πρόκειται να το καταλάβουν και μάλιστα θα παραξενευτούν από την περίεργη συμπεριφορά μας.

Αποφασίστε λοιπόν πρώτα τι επιτρέπεται και τι όχι για το ζώο σας και τηρήστε το αυστηρά. Μόνο έτσι θα είστε και εσείς ικανοποιημένοι και αυτά ευχαριστημένα.