Σκύλος και ποδήλατο!

Κείμενο: της Άντρεα Φωτιάδη

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Τώρα, που μαζεύουμε τα πράγματά μας και ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στη ρουτίνα του χειμώνα  είναι καιρός να σκεφτούμε και έναν καινούργιο τρόπο εκγύμνασης για το σκύλο μας.

Πολλοί από εμάς βρίσκουμε τώρα την ευκαιρία να μετακινηθούμε με το ποδήλατο, είτε επειδή οι αποστάσεις είναι κοντινές, είτε επειδή σκεφτόμαστε να γυμναστούμε λίγο περισσότερο.

Το ποδήλατο είναι ένα οικολογικό μέσο μεταφοράς, μια ευχάριστη απασχόληση και ένα υγιεινό σπορ μαζί. Ένας σκύλος με όρεξη για εκτεταμένες βόλτες μπορεί κάλλιστα να σας ακολουθήσει καλύπτοντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες του για κίνηση και εκγύμναση.

Μια μέση ταχύτητα 20 χλμ. την ώρα είναι και άνετη για τον ποδηλάτη και δεν αποτελεί πρόβλημα για τους σκύλους να ακολουθήσουν. Και επειδή στην πόλη αυτό το είδος άσκησης του σκύλου είναι και επικίνδυνο και ανθυγιεινό λόγω της κίνησης και των καυσαερίων στους δρόμους (εκτός εάν μένετε κάπου πιο εξοχικά) τα πράγματα είναι μάλλον πιο δύσκολα. Όμως, και στην περίπτωση της μετακίνησης στην πόλη θα πρέπει να δίδεται προσοχή σε κάποιους κανόνες, ώστε αυτό που ξεκινάει σαν ευχάριστη περιπέτεια να μη γίνεται ταλαιπωρία ούτε για το σκύλο ούτε και για μας.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει ο σκύλος να ακολουθεί με σιγουριά τις εντολές της βασικής υπακοής.

Νεαρά σκυλιά, τα οποία βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης του σκελετού και των μυών, πρέπει να προφυλάσσονται από κάθε είδος κούρασης και να μην ασκούνται υπερβολικά, ακόμη κι να τους αρέσει ιδιαίτερα το περπάτημα με τον οδηγό. Έως την ηλικία των 16 μηνών περίπου, ο σκύλος θα πρέπει να συνηθίσει σταδιακά τη θέα του ποδηλάτου και να μαθαίνει πως να περπατάει χαλαρά με ασφάλεια δίπλα του. Μακρινές κουραστικές βόλτες απαγορεύονται και μπορούν να βλάψουν το νεαρό σκύλο.

Επίσης θα πρέπει ο σκύλος να μάθει ότι αυτό το περίεργο αντικείμενο δεν αποτελεί κίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα, κάνοντας τις πρώτες βόλτες σπρώχνοντας το ποδήλατο, ακόμα και οδηγώντας το σκύλο με τον οδηγό ,πάντα στη δεξιά πλευρά, δίπλα από το ποδήλατο.

Όταν ο σκύλος, υπακούοντας στην εντολή μας, περπατάει δίπλα στο ποδήλατο χωρίς προβλήματα τον επαινούμε και τον ενθαρρύνουμε.

Στους “φοβητσιάρηδες” θα πρέπει να δίνουμε την ευκαιρία να συμφιλιώνονται σιγά- σιγά με τη θέα του ποδηλάτου. Του δίνουμε την εντολή “κάτσε” και “μείνε” και περνάμε με το ποδήλατο από κοντά του, πρώτα σπρώχνοντάς το και μετά οδηγώντας το όλο και πιο κοντά του, μοιράζοντας απλόχερα επαίνους και λιχουδιές. Μην κάνετε το λάθος να μεταφέρετε τις δικές σας ιδέες και τα ιδανικά για τον αθλητισμό στο σκύλο σας. Τα σκυλιά δε χρειάζονται να επιδείξουν τους δυνατούς μύες τους, ούτε έχουν βλέψεις να κερδίσουν το “Tour de France”.

podhlatoskulosΣταδιακή προσαρμογή…

Γι’ αυτό πρέπει πάντα να προσέχετε να μην κουράζεται υπερβολικά ο σκύλος – και βέβαια να μην τον παίρνετε μαζί σας τις μέρες που κάνει υπερβολική ζέστη παρά μόνο νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, με τη σκέψη ότι εκείνος δεν φοράει μακό μπλουζάκι αλλά “γούνινο παλτό”.  Έτσι κι αλλιώς, κανένας σκύλος δεν είναι πρόθυμος να τρέξει από μόνος του και να ασκηθεί με τη μεγάλη ζέστη. Επίσης δεν είναι στη φύση του σκύλου να καλπάζει ή να τροχάζει για πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Πάντα πρέπει να δίδεται στο σκύλο η ευκαιρία να “χαζέψει” λίγο, να μυρίσει και να παρακολουθεί τι γίνεται γύρω του, επειδή ο φυσικός τρόπος μετακίνησης του σκύλου είναι με συνεχείς εναλλαγές από βάδισμα, στάση, τροχασμό και καλπασμό.         

Σκυλιά τα οποία είναι πολύ γυμνασμένα αντέχουν καλύτερα όταν κινούνται με τον “οικονομικό” για τις δυνάμεις τους τροχασμό, αλλά έτσι κι αλλιώς ο ποδηλάτης θα πρέπει να προσαρμόζετε πάντα την ταχύτητά του με τον βηματισμό του σκύλου. Ορισμένες στάσεις βοηθούν το σκύλο να μην κουράζεται πολύ. Αν, κατά τη διάρκεια της στάσης, ο σκύλος κοιτάζει με ενδιαφέρον γύρω του και δεν ξαπλώνει, αρνούμενος να κουνηθεί, τότε δεν έχει κουραστεί πολύ και μπορεί να συνεχίσει για λίγο ακόμη. Αν όμως ξαπλώνει αμέσως και δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το περιβάλλον γύρω του, είναι καιρός για ένα μεγαλύτερης διάρκειας διάλειμμα σε ένα σκιερό μέρος ή ακόμη και για επιστροφή στο σπίτι. Εκεί αφού περάσουν μερικά λεπτά, τον αφήνουμε να πιει λίγο νερό και σταδιακά περισσότερο.

Σε καμία περίπτωση, μην το παρακάνετε. Η μεγάλη κούραση μπορεί να φέρει πολύ άσχημα αποτελέσματα όπως προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς, τα οποία δεν φαίνονται αμέσως, αλλά αρκετά αργότερα την ίδια μέρα.

Άλλο ένα αξιοπρόσεκτο σημείο είναι τα πόδια του σκύλου. Τα πέλματα δεν είναι φτιαγμένα για εκτεταμένο περπάτημα σε άσφαλτο και μπορεί να ερεθιστούν, ακόμα και να ματώσουν. Για το λόγο αυτό, προτιμήστε χωματόδρομους ή δώστε στο σκύλο τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την άκρη του δρόμου, όπου δεν υπάρχει άσφαλτος και επιπλέον είναι περισσότερο ασφαλής. Σε δρόμους και μέρη που δεν κινούνται αυτοκίνητα, λύστε τον από το λουρί-οδηγό και αφήστε τον να σας ακολουθήσει ελεύθερα, προσαρμόζοντας πάντα την ταχύτητά σας μ’ αυτόν.    

            Χρήσιμες επισημάνσεις

  • Να κάνετε συχνά στάσεις, για να παρακολουθείτε αν ο σκύλος κουράστηκε.
  • Μην παίρνετε νεαρούς, ηλικιωμένους η άρρωστους σκύλους μαζί σας στις βόλτες με το ποδήλατο.
  • Να αυξάνετε σταδιακά την απόσταση και την ταχύτητα.
  • Ποτέ μην πηγαίνετε βόλτα όταν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες. Κοντά στο έδαφος η θερμοκρασία αυξάνεται ακόμα περισσότερο, λόγω αντανάκλασης.
  • Προσφέρετε συχνά στο σκύλο να πιει από λίγο νερό και ίσως και ένα μπάνιο στη θάλασσα για να δροσιστεί.
  • Μην αφήνετε το σκύλο να περπατάει πολύ ώρα σε άσφαλτο και αποφεύγετε δρόμους με πολύ κίνηση και καυσαέρια.
  • Όταν ο σκύλος είναι δεμένος με το λουρί-οδηγό, κρατάτε τον πάντα στο χέρι σας ή εφαρμόστε τον στην ειδική προέκταση που θα προσθέσετε στο ποδήλατό σας και ποτέ μην τον δένετε στο τιμόνι του ποδηλάτου,
  • Μην ταΐζετε το σκύλο πριν από μια βόλτα.

Καλή διασκέδαση!