Τι πρέπει να ξέρουμε πριν αφήσουμε τον σκύλο μας σε πανσιόν σκύλων!

κείμενο-φωτο: kynology.gr

Τι γίνεται ο σκύλος μας όταν δεν μπορούμε να τον πάρουμε μαζί μας στις διακοπές, οι καλοί μας γείτονες λείπουν και δεν υπάρχει κανένας άλλος να τον φροντίσει όσο εμείς λείπουμε;

Όταν συντρέχουν όλα τα παραπάνω, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να αφήσουμε το σκύλο μας σε μία πανσιόν για ζώα.

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε το χώρο στον οποίο θα φιλοξενηθεί το αγαπημένο μας ζώο;

Οι ιδιοκτήτες πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να εξετάσουν το χώρο όπου έχουν σκοπό να αφήσουν το σκύλο τους. Είναι επίσης πολύ καλό, προτού μείνει ο σκύλος εκεί, να προηγηθεί μια δοκιμαστική περίοδος δύο ημερών (Σαββατοκύριακο), ώστε και ο σκύλος να γνωρίσει το χώρο και τους ανθρώπους που θα τον φροντίζουν κατά τη διαμονή του εκεί, αλλά και εκείνοι να μπορέσουν να καταλάβουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του. Ο σκύλος θα πρέπει να είναι κανονικά εμβολιασμένος, και ιδιαίτερα κατά της ασθένειας που ονομάζεται «βήχας των εκτροφείων». Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να προφυλάσσουμε το σκύλο μας από τα εξωτερικά παράσιτα καθώς και από τη διροφιλαρίωση. Θα πρέπει επίσης ο ιδιοκτήτης να σιγουρευτεί για την ύπαρξη κτηνιατρικής υπηρεσίας στην συγκεκριμένη πανσιόν. Όπως θα πρέπει να σιγουρευτεί και ο ιδιοκτήτης της πανσιόν οτι ο υπό φιλοξενία σκύλος μας είναι υγιής και πλήρως εμβολιασμένος….

Σκύλοι που είναι λιγότερο από τεσσάρων μηνών και πάνω από δέκα ετών καλό είναι να μην αφήνονται σε πανσιόν γιατί τα μεν κουτάβια κινδυνεύουν ακόμη από αρρώστιες, τα δε ηλικιωμένα καλό είναι να μην αλλάζουν περιβάλλον καθώς μια ξαφνική αλλαγή στη ζωή τους μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις υπερβολικού άγχους  με σχετικές συνέπειες στην καρδιά. Πρέπει επίσης να διαπιστώνετε εάν τα άτομα που θα φροντίζουν το σκύλο σας θα είναι πάντα τα ίδια και κυρίως να υπάρχει πάντα κάποιος που ζει πολύ κοντά στην πανσιόν ή ακόμη καλύτερα μέσα στις εγκαταστάσεις.

ektrofeio1

H  διαμονή

Αφού έχετε σιγουρευτεί ότι ο σκύλος σας ταιριάζει με τον …γείτονα του (αν και  συνήθως αποφεύγεται η τοποθέτηση δύο αρσενικών σε διπλανά κλουβιά), πρέπει να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας βγαίνει από κει ανά τακτά και συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα σε επαρκούς μεγέθους χώρο, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να εξακριβώνετε ότι οι χώροι όπου τα σκυλιά αφήνονται να τρέχουν είναι πραγματικά χώροι για τα σκυλιά και δεν είναι μόνο όμορφοι κήποι. Αρκεί να παρατηρήσετε εάν υπάρχουν τρύπες ή μονοπάτια περάσματος. Να μην έχετε εμπιστοσύνη στους κήπους με γκαζόν.

Οι διαστάσεις των κλουβιών δεν πρέπει να είναι μικρότερες από 3 Χ 2 μέτρα και ωστόσο πρέπει να έχουν μια ζώνη ημέρας και μια ζώνη νύχτας για να επιτρέπουν στο σκύλο να προστατεύεται από τη βροχή ή από τον ήλιο που χτυπάει το καλοκαίρι.

Δεν συνιστάται να αφήνετε τον σκύλο σας για περιόδους άνω των τριών μηνών, επειδή μπορεί να προκληθεί αλλαγή στο χαρακτήρα του και παράλληλα να καταστραφεί κάθε ελπίδα κοινωνικοποίησης με καθημερινή επαφή με καινούργιους χώρους, ανθρώπους και άλλα ζώα. Το να αφήνετε το σκύλο σας μερικές φορές μπορεί να βοηθήσει και στην εκπαίδευσή του. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που δεν είναι συνηθισμένος να μένει ποτέ μόνος στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, μετά από μια περίοδο «μοναξιάς» στην πανσιόν αλλά και ελευθερίας κινήσεων, επιστρέφοντας στο σπίτι θα είναι, χωρίς αμφιβολία, πιο υπομονετικός όταν θα μένει μόνος του. Αυτό ισχύει κυρίως για τα κουτάβια και τα νεαρά σκυλιά.

pointer

Ο αποχωρισμός

Αντιθέτως, με τα ενήλικα ή ηλικιωμένα σκυλιά που δεν συνήθισαν ποτέ το χωρισμό από τον ιδιοκτήτη τους, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο, αφού ένας τέτοιος σκύλος θα μπορούσε να φτάσει στο σημείο να μην τρώει και να βρίσκεται διαρκώς σε μια κατάσταση πανικού (γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική η δοκιμαστική περίοδος).

Όταν παραδίδουμε το σκύλο για την οριστική περίοδο διαμονής του είναι καλύτερα να μην τον συνοδεύουμε μέχρι μέσα στο κλουβί και να φεύγουμε χαιρετώντας το σκύλο – υπερβάλλοντας σε οδυνηρούς χαιρετισμούς (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκύλος αντιλαμβάνεται την κάθε ψυχική μας κατάσταση). Το καλύτερο είναι να παραδώσουμε το σκύλο μας δεμένο με τον οδηγό του στον άνθρωπο που θα τον φροντίζει και να απομακρυνθούμε φαινομενικά αδιάφοροι. Για σκυλιά πολύ καλομαθημένα, όπως εκείνα που είναι συνηθισμένα να κοιμούνται στους καναπέδες ή επάνω στα κρεβάτια, συνιστάται να αφήνετε μαζί με το σκύλο μια κουβέρτα με τη μυρωδιά του ή με τη δική σας για να μπορέσει να αισθανθεί άνετα μέσα στο κλουβάκι του.

Θα πρέπει να πληροφορήσετε τους ανθρώπους της πανσιόν για την τροφή που έχει συνηθίσει να τρώει ο σκύλος σας καθώς δεν είναι σωστό να αλλάζει η διατροφή του κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεται η ημερήσια ποσότητα τροφής του σκύλου σε δύο γεύματα την ημέρα (ένα νωρίς το πρωί και ένα το βράδυ) ώστε ο σκύλος να μπορεί να χωνεύει καλύτερα και να κινείται ελεύθερα ανάμεσα στα γεύματα χωρίς να κινδυνεύει. Πρέπει ακόμη να σιγουρεύεστε ότι τα δοχεία νερού περιέχουν συνέχεια φρέσκο και καθαρό νερό χωρίς εκείνη την τυπική πράσινη άλγη και φυσικά να είναι πάντα γεμάτα. Σημαντικό είναι επίσης να υπάρχει μέσα στις εγκαταστάσεις τρεχούμενο νερό.

Τέλος, επιλέξτε μια πανσιόν μικρής χωρητικότητας καθώς σε μια εγκατάσταση ικανή να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σκύλων δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο σκύλος σας θα είναι διαρκώς υπό έλεγχο ή ότι θα ασκείται αρκετά (δεν αρκούν 3 λεπτά την ημέρα για κάθε σκύλο για έναν αριθμό μεγαλύτερο των πενήντα σκύλων).

Αυτό το ξέρετε;

Τα τελευταία χρόνια είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να αναλαμβάνουν στο σπίτι τους, την φιλοξενία λίγων σκύλων (μέχρι 4-5),  κυνόφιλοι που συμπληρώνουν έτσι το εισόδημα τους. Φοιτητές, νοικοκυρές κλ.π. είναι μια καλή λύση για τις διακοπές και μια καλή γνωριμία για οποιαδήποτε ανάγκη ολοχρονίς.