ΦΟΞ ΤΕΡΡΙΕΡ – Fox Terrier “Ο εκδιωχθείς άγγελος”

Κείμενο: Tamara Milenkovic

Mετάφραση-επεξεργασία: Πάνος Παπαδημητρίου.

Η δημοτικότητα μιας φυλής σκύλων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πολύ συχνά μάλιστα και από τη μόδα. Έτσι κάθε χρόνο στην πρώτη θέση του “Top-list” βρίσκεται και μια διαφορετική φυλή. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ήταν τα Σέττερς, τα Πόιντερ, τα Γερμανικός Ποιμενικός. Κάθε χρονιά η μόδα φέρνει νέες τάσεις. Αν όμως κάποιος εμβαθύνει λίγο περισσότερο και δει τα “Top-Ten” τις τελευταίες επτά-οκτώ δεκαετίες, μέσα σ΄ αυτά θα διακρίνει μια φυλή που εμφανίζεται ανελλιπώς  σ΄όλα  τα διεθνή προσκήνια. Το σκληρότριχο  Φοξ Τέρριερ.

Φυσικά η σημερινή του δημοτικότητα ωχριά μπροστά στο μέγεθος της χλιδής και της δόξας την οποία βρέθηκε να απολαμβάνει τη δεκαετία του  1920, σαν σύμβολο της ορμής και της τρέλας, της γενιάς των “Wild twenties”.

Αυτό το μικρό σκυλί βρέθηκε ακόμη και στη διαφήμιση της πολύ γνωστής εταιρίας δίσκων γραμμοφώνου “His master΄s voice”. Ένα Φοξ Τέρριερ καθόταν δίπλα στο χωνί ενός γραμμοφώνου ακούγοντας μέσα απ΄αυτό, προσεκτικά και σε πλήρη ετοιμότητα, τη φωνή του αφεντικού του.

Όμως πού οφείλεται η τόσο μεγάλη και πολύχρονη συμπάθεια για το Φοξ Τέρριερ που έτρεφε και τρέφει η “διανοητική elite” και η αριστοκρατία και πού οφείλεται η δυσανάλογη, ως προς το μέγεθος του σκύλου, διαφήμισή του από κορυφαίους εκτροφείς;

foxterrier2

Θέμα χαρακτήρα

Αρκεί μόνο να γνωρίσει κανείς λίγο το χαρακτήρα αυτού του μικρού αλήτη με τη μεγάλη καρδιά, την ανεξάρτητη φύση, το σταθερό χαρακτήρα και την αστείρευτη ενέργεια, σε “compact συσκευασία”, όχι πολύ μεγαλύτερη ή “σοβαρότερη” από παιδικό παιχνίδι.

Κυκλοφορεί ανάμεσα σε κυνολόγους και μη, ένας συμπαθητικός μύθος για το πώς εμφανίστηκε το Φοξ Τέρριερ. Λένε λοιπόν, πως την εποχή λίγο μετά τη Γέννεση, στο “σκυλο-παράδεισο” ζούσαν τα Φοξ Τέρριερ σε πλήρη αρμονία και αγάπη μαζί με τα υπόλοιπα σκυλιά. Όμως στον παράδεισο ήταν όλα τόσο αρμονικά που άρχισαν να βαριούνται. Έτσι με το που ο Θεός έστρεφε λίγο το βλέμμα του απ΄αυτά, οι μικροί σκανδαλιάρηδες καλούσαν στον “σκυλο-παράδεισο” μικρά διαβολάκια και έπαιζαν μαζί τους.

Πολλές φορές δοκίμασαν τη Θεία Υπομονή, αλλά ξεροκέφαλα συνέχισαν το παράξενο και διαβολικό παιχνίδι τους. Μια μέρα ο Θεός εξοργίστηκε τόσο πολύ με την ανυπακοή τους, ώστε στο τέλος τα έδιωξε από τον παράδεισο, καταδικάζοντάς τα, στα μικρά τους σώματα να φέρουν αιώνια διαβολικά ανελέητη και άγρια φύση. Έτσι, οι παράξενοι “εκδιωχθείς άγγελοι”, φεύγοντας από την Εδέμ, ήρθαν και φώλιασαν κατευθείαν στις καρδιές ενός τεράστιου αριθμού κυνόφιλων σ΄ όλο τον κόσμο μέχρι τις μέρες μας…

foxterrier1

  Σε ποιους ταιριάζει

Το Φοξ Τέρριερ δεν είναι σκύλος για δειλούς και αναποφάσιστους ανθρώπους, όπως ούτε και για τη δημοφιλή κατηγορία των “Κυριακάτικων περιπατητών”. Τη θέρμη του, τον επαναστατικό του χαρακτήρα, τη χωρίς όρια ενέργειά του καθώς και την ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη του, μπορούν να τη χαρούν μόνο άτομα με σταθερό χαρακτήρα, ενεργητικά και με αυτοπεποίθηση, τα οποία ξέρουν τι ζητούν από ένα σκύλο. Στα χέρια ενός υποχωρητικού, αναποφάσιστου ή αδιάφορου ανθρώπου το Φοξ Τέρριερ μπορεί να “μεταλλαχθεί” σε αυταρχικό δυνάστη. Η ευγενική του τόλμη, η αφοβία καθώς και το “πύρινο” ταμπεραμέντο του, εξελίσονται σε επιθετικότητα. Η κακή φήμη του “βανδάλου” που συνοδεύει ορισμένους σκύλους αυτής της φυλής, συχνότερα τους αρσενικούς, οφείλεται 100% σε αμέλεια, ανευθυνότητα ή ακόμη και ανικανότητα του ιδιοκτήτη του σκύλου, που δεν έδωσε στο σκύλο του να καταλάβει και να θυμάται για πάντα ποιός απ΄τους δύο είναι “ο αρχηγός της αγέλης”.

Παρ΄όλα αυτά ένα σωστά εκπαιδευμένο, με την ευρεία έννοια, Φοξ Τέρριερ είναι ιδεώδης σύντροφος δυναμικών, κατασταλαγμένων ανθρώπων, οι οποίοι δεν θέλουν δίπλα τους έναν υπάκουο και εντελώς υποταγμένο δούλο, αλλά έναν κεφάτο, τρελά γενναίο φίλο και ατρόμητο φύλακα, ο οποίος είναι πάντα σε θέση και σε διάθεση να του φτιάξει το κέφι σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται.

Παράλληλα με την εκρηκτική ενέργεια που περικλείει στο μικρό του σώμα και το “ίματζ” του μικρού καβγατζή, αυτό που κράτησε το Φοξ Τέρριερ στα “top-list” της δημοτικότητας, σίγουρα είναι και η όμορφη, ανάλαφρη ανατομική του φόρμα, με το μακρύ “αριστοκρατικό” κεφάλι, τα μακριά πόδια και το κοντό σώμα.

Όσον αφορά την ομορφιά των Φοξ Τέρριερ, αδιάσειστα στοιχεία αποτελούν και οι επιτυχίες στις διάφορες εκθέσεις και ιδιαίτερα στη χώρα προέλευσής του, την Αγγλία. Στην έκθεση Crufts, (που είναι υπό την εποπτεία του αγγλικού θρόνου), με ένα μέσο όρο συμμετοχών 20.000 (!) σκύλων, τα Φοξ Τέρριερ  κατάφεραν πολλές φορές να φέρουν σε πέρας τον άθλο της κατάκτησης του τίτλου “Best in show”, στα πάνω από 100 χρόνια ύπαρξης της έκθεσης.

Ιδεώδης για φύλαξη διαμερισμάτων, πέρα από το μικρό τους μέγεθος και τις ελάχιστες διατροφικές ανάγκες, το Φοξ Τέρριερ έχει ακόμα ένα μεγάλο ατού: δεν πέφτει το τρίχωμά του.

Όλ΄ αυτά είναι ένα μόνο μέρος της απάντησης, στο ερώτημα που τέθηκε στην αρχή του κειμένου: γιατί αυτός ο σκύλος είναι τόσο αγαπητός;

Το υπόλοιπο μέρος της απάντησης θα το μάθετε κάποια στιγμή της ζωής σας που θα βρεθείτε δέκτης της εμπιστοσύνης και της αγάπης, του κεφιού και της χαρούμενης συντροφικότητας, μέσα στο στιλπνό και πύρινο βλέμμα του δικού σας “εκδιωχθέντος αγγέλου”. Αυτού του μικρού σκύλου με τη λεονταρίσια καρδιά. του σκληρότριχου Φοξ Τέρριερ.

Γιατί με ένα Φοξ Τέρριερ ο κόσμος παίρνει άλλο χρώμα…