Όσα πρέπει να ξέρεις πριν πάς τον σκύλο σου σε έκθεση.

κείμενο: Δήμητρα Βατού: εκπαιδεύτρια- εκτροφέας

Φώτο; Ν. Φωτακόπουλος

Ετοιμάζουμε λοιπόν το σάκο του σκύλου μας, ρίχνουμε μέσα τα απαραίτητα μπολάκια για νερό, το λουρί του και είμαστε έτοιμοι. Μήπως όμως έχουμε ξεχάσει τα πιο σημαντικά; Τελικά πόσο έτοιμοι είμαστε για μια έκθεση σκύλων;

Οι εκθέσεις σκύλων έχουν μπει για τα καλά πια στην κυνοφιλική μας ζωή. Όλοι ελπίζαμε κάποτε να έχουμε περισσότερες εκθέσεις σκύλων, ένα μέρος συνάντησης όπου μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις για κυνολογικά ζητήματα και να χαιρόμαστε το σκύλο μας μέσα στο στίβο. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κάθε Σαββατοκύριακο έκθεση! Δεν προλαβαίνουμε λοιπόν να δηλώνουμε συμμετοχή σε εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα εντός και εκτός Αθηνών, σε πόλεις όπου μας δίνουν και την ευκαιρία να συνδυάσουμε ένα ταξιδάκι αναψυχής και να δούμε και να θαυμάσουμε τις ομορφιές της Ελλάδας: Κατερίνη, Κόρινθος, Λήμνος, Θεσσαλονίκη, Χίος, Σύρος, Καλαματα κ.λ.π

Τι γίνεται όμως με την προετοιμασία; Καταρχήν θα πρέπει ο σκύλος μας να είναι πλήρως εμβολιασμένος, να έχει αποπαρασιτωθεί και να ακολουθεί κάποια αγωγή για τα εξωπαράσιτα. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί όπως είναι φυσικό, θα έρθει σε επαφή με πολλούς σκύλους, επομένως πρέπει να είναι υγιής.

Ποτέ στο αυτοκίνητο

Όταν φτάσουμε στο χώρο της έκθεσης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσουμε το σκύλο μας στο αυτοκίνητο. Η θερμοπληξία μπορεί να τον σκοτώσει πολύ γρηγορότερα από ότι φαντάζεστε. Άλλωστε μην ξεχνάτε πως αυτό το κάνετε για εκείνον.

Αφού λοιπόν βρούμε ένα σκιερό μέρος, θα πρέπει να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο χώρο για το σκύλο μας. Ένα κλουβάκι ή ένα κουτί μεταφοράς (crate) αρκεί για να μπορεί ο σκύλος μας να παραμένει ήσυχος και χωρίς άγχος. Δεν πρέπει να έχετε δεμένο το σκύλο κοντά σας, διότι αν πρόκειται για μεγαλόσωμη φυλή, ο σκύλος θα εκνευρίζεται και θα τραβιέται συνεχώς, ενώ στο τέλος θα φύγει από κοντά σας για να κάνει καινούργιες παρέες. Αν πρόκειται για μικρόσωμο ζώο, θα φοβηθεί ακούγοντας όλες αυτές τις φωνές και τα γαβγίσματα και το αποτέλεσμα θα είναι να μην έχει καμία όρεξη να μπει χαρούμενο στο στίβο όταν έρθει η σειρά του. Επίσης πολύ πιθανό είναι να προκληθεί και κάποιο ατύχημα από κάποιο καβγά αν εμείς περιφερόμαστε συνεχώς και έχουμε το σκύλο μαζί μας.

Όταν πλησιάζει η ώρα να πάρετε μέρος δεν θα πρέπει να ξεχάσετε ότι ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι σωστά παρουσιασμένος, ανάλογα με το κούρεμα ή το χτένισμα που απαιτεί η κάθε φυλή, ή αν πρόκειται για κοντότριχα ζώα θα πρέπει να είναι λουσμένα και καθαρά, χτενισμένα και με κομμένα νύχια.

Τι να φορέσεις

Η δική μας αμφίεση τώρα, θα πρέπει να είναι ευπρεπής και προσεγμένη. Ένα ευρύχωρο ρούχο που θα μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα είναι και το πρέπον. Όχι, μην βάλετε τις αγαπημένες σας παντόφλες όσο ζέστη και αν κάνει, ούτε το καινούργιο πολύχρωμο σορτσάκι που σας έκανε δώρο η σύζυγος. Ένα προσεγμένο ντύσιμο δείχνει το σεβασμό μας προς τον κριτή και προς τον ίδιο μας τον σκύλο. Η έκθεση των σκύλων μπορεί να είναι μια γιορτή, δεν είναι όμως πανηγύρι….

Η στιγμή που μπαίνουμε στο στίβο έφτασε λοιπόν! Εμείς και ο σκύλος μας έτοιμοι προς κρίση. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε το προκαθορισμένο τρίγωνο ή τον κύκλο που θα μας ζητήσει ο κριτής και βέβαια να στήσουμε το σκύλο μας για να μπορέσει να δει τα χαρακτηριστικά του. Εδώ είναι τα δύσκολα…

Δεν μας φταίει σε τίποτα ο σκύλος μας αν αρχίσει να χοροπηδάει, να δαγκώνει το λουρί ή να κάθεται κάτω αρνούμενος να προχωρήσει. Η παρουσίαση θέλει εκπαίδευση. Θέλει να έχουμε δουλέψει με το σκύλο μας πριν και να του έχουμε εξηγήσει πολύ νωρίτερα και όχι εκείνη τη στιγμή, τι πρόκειται να συμβεί. Η εκπαίδευση παρουσίασης και γενικότερα ο χειρισμός του σκύλου μέσα στο στίβο, επιτυγχάνετε με λίγο φαγητό, με το αγαπημένο του μπαλάκι ή το θορυβώδες παιχνίδι. Οτιδήποτε από αυτά θα κάνει το σκύλο μας να έχει ενδιαφέρον μέσα στο στίβο και να διασκεδάζει κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας. Θα πρέπει να του μάθουμε να ανοίγει το στόμα του και να δείχνει τα δόντια του, να ανέχεται να τον αγγίζουν και βέβαια να μπορεί να μείνει σε μια θέση χωρίς να ενοχλείται από τους άλλους σκύλους. Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται πολλά αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολα εάν ασχοληθούμε με το σκύλο μας πριν από την έκθεση.

 Ο κριτής έχει πάντα …δίκιο!

Ο κριτής λοιπόν αποφάσισε. Σε αυτή του την απόφαση δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κριτής δεν κρίνει τα σκυλιά μεταξύ τους αλλά πάντα σε σύγκριση με το πρότυπο της φυλής. Μην αρχίσετε λοιπόν τις συγκρίσεις του τύπου: “ο δικός μου είναι πιο όμορφος από εκείνον και έχει πιο ωραία μάτια από τον άλλον!” Η κρίση δεν είναι αμφισβητήσιμη. Άλλωστε δεν μετράει η νίκη αλλά ο αγώνας για τη νίκη. Αφού τελειώσει η κρίση, ευχαριστούμε ευγενικά τον κριτή, παίρνουμε την αξιολόγησή μας και αποχωρούμε από τον στίβο. Απ’ έξω από το στίβο μπορούμε να συζητήσουμε με άλλους ιδιοκτήτες την κρίση μας και να ζητήσουμε διευκρινήσεις από τους υπεύθυνους του στίβου ή ακόμα και από τον ίδιο τον κριτή. Βέβαια ποτέ δεν θα τον ενοχλήσουμε την ώρα της κρίσης άλλων σκύλων.

Γνωρίζουμε όλοι μας τη φράση “τα λάθη είναι ανθρώπινα”, γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο κριτής είναι άνθρωπος. Δυσμενής ή θετική λοιπόν η απόφασή του πρέπει να την κάνουμε αποδεκτή.

Αυτά συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν σε μία έκθεση, η οποία με τη σωστή προετοιμασία τόσο τη δική μας όσο και του σκύλου, θα είναι μια ευχάριστη εμπειρία και ένας τρόπος προσέλκυσης νέων κυνόφιλων. Εμείς και ο σκύλος μας με τη σωστή συμπεριφορά μας είμαστε οι καλύτεροι διαφημιστές της κυνοφιλίας στην Ελλάδα. Έτσι για να σταματήσει πια η άποψη πως οι εκθέσεις σκύλων είναι …καλλιστεία! Άσχετα βέβαια αν στα δικά μας μάτια ο σκύλος μας θα είναι ….ΣΤΑΡ!