Όταν ο σκύλος σκάβει…

Επιμέλεια-φωτο: kynology.gr

Από τον τύπο του σκαψίματος εξαρτάται και η αντίδρασή σας. Αν ο σκύλος σας απλά σκάβει κάπου -κάπου μία τρύπα στον κήπο μπορεί να το κάνει για να βρει δροσιά ή επειδή βαριέται και δεν έχει τι άλλο να κάνει. Προσφέρετέ του ένα υπερυψωμένο κρεβάτι σε μια σκιερή γωνιά. Φτιάξτε του έναν λάκκο με άμμο όμοιο με αυτόν που φτιάχνουμε για τα παιδιά. Βγάλτε το σκύλο βόλτα πριν τον αφήσετε μόνο του στην αυλή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δώστε του περισσότερα παιχνίδια.

Το σκάψιμο και βγάλσιμο φυτών, ιδιαίτερα αυτών με δηλητηριώδεις ρίζες, μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο. Θα πρέπει να μάθετε στο σκύλο να υπακούει απόλυτα στις εντολές «άσ’ το» και «φτύσ’ το». Για να αποφύγετε αυτού του είδους τα προβλήματα, περιορίστε το σκύλο σας μέσα στο σπίτι όταν ασχολείστε με την κηπουρική. Αν ο σκύλος σας δεν σας δει να σκάβετε το έδαφος, οι πιθανότητες είναι να μην ξεριζώσει τα φυτά σας.

Αν ο σκύλος σας σκάβει σπηλιές και τρύπες τόσο μεγάλες που μπορούν να γίνουν οδοί διαφυγής, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Κινδυνεύει η ασφάλεια του σκύλου και τα μέτρα που πρέπει να πάρετε είναι πολύ πιο αυστηρά. Αν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα με καμία από τις παραπάνω λύσεις, τότε θα πρέπει να αποθαρρύνετε τους αδιόρθωτους «σκαφτιάδες», φτιάχνοντας τους ένα χώρο για τρέξιμο από τσιμέντο.