Όχι άλλα ζευγαρώματα όχι άλλα κουτάβια!

    Κείμενο-Φώτο: kynology.gr

    Τα σκυλιά που δεν έχουν στειρωθεί και είναι η εποχή τους να ζευγαρώσουν, μπορεί να κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να βρουν ταίρι. Θα πηδήξουν τοίχους, φράχτες, εμπόδια, θα αφήσουν το σπίτι και το αφεντικό τους, θα αρνηθούν την τροφή, τη στέγη, την αγάπη μας για να αγαπήσουν εκείνα και να ζευγαρώσουν. Σε αυτή την κατάσταση μπορεί να χαθούν και να μην ξαναβρούν ποτέ το δρόμο για το σπίτι τους. Μπορεί να μαλώσουν άγρια με άλλα αρσενικά γιατί γίνονται επιθετικά στην αναζήτηση συντρόφου. Μπορεί να πάθουν ατύχημα. Μπορεί και να πεθάνουν. Για να βοηθήσουμε το σκύλο μας αλλά και να προλάβουμε τα προβλήματα που θα πούμε πιο κάτω, πρέπει να στειρώσουμε εμείς πρώτα το δικό μας σκύλο. Με τη στείρωση οι σκύλοι γίνονται πιο πιστοί και αφοσιωμένοι, πιο ήρεμοι και υγιείς. Με τη στείρωση προλαβαίνουμε και να γεννηθούν κουτάβια που δύσκολα θα βρούμε σπίτια να τα πάρουν και για τον ίδιο τον σκύλο μας να πάθει κακό προσπαθώντας να ζευγαρώσει. Κάθε χρόνο χιλιάδες σκυλάκια γεννιούνται από τα ζώα που έχουμε σπίτι μας ή από τα αδέσποτα. Αυτά τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα σκυλάκια δεν είναι δυνατόν να βρουν όλα ένα σπίτι και ανθρώπους να τα πάρουν κοντά τους και να τα φροντίσουν για όλη τους τη ζωή.

    adespota

    Xιλιάδες κουτάβια στα αζήτητα

    Κάθε θηλυκό σκυλί μπορεί να γεννήσει δύο φορές το χρόνο. Από κάθε γέννα μπορεί να φέρει στον κόσμο περίπου 6-10 σκυλάκια τη φορά. Με τις πολλές γέννες το θηλυκό σκυλί αρχίζει να κουράζεται και στο τέλος θα αρρωστήσει. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρούμε οικογένειες ή ανθρώπους που θα πάρουν 12-20 κουτάβια κάθε χρόνο, που θα έχουν γεννηθεί μόνο από μία σκύλα. Άμα πολλαπλασιάσουμε λοιπόν τις εκατοντάδες σκύλες που υπάρχουν σαν αδέσποτα ή ιδιόκτητα ζώα, τότε καταλαβαίνουμε πως το πρόβλημα με τα νεογέννητα είναι φοβερό και φοβερά τα προβλήματα που θα έχουν στο μέλλον όσα προλάβουν να μεγαλώνουν, αν σκεφτούμε ό,τι τα πιο πολλά νεογέννητα πετιούνται στο δρόμο γιατί δεν βρίσκονται σπίτια να τα θέλουν. Ακόμα πρέπει να ξέρουμε ότι μια σκυλίτσα έγκυος χρειάζεται πολύ περισσότερο φαγητό και τα κουτάβια της επίσης θα χρειαστούν για τρεις μήνες ξηρά τροφή και ιδιαίτερη φροντίδα και έξοδα. Πρέπει ακόμα να ξέρουμε ότι η μάνα προστατεύει ιδιαίτερα τα μικρά της και μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τα παιδιά που πάνε να παίξουν με τα μωρά της.

    Στείρωση τώρα…

    Αν στειρωθεί το θηλυκό σκυλί, ποτέ δεν θα ξαναζευγαρώσει και ποτέ δε θα γεννήσει κουτάβια που κανείς δε θα θέλει να τα πάρει. Η τάση για αρρώστιες όπως καρκίνοι και άλλα προβλήματα υγείας του σκύλου, έχει αποδειχθεί πως με τη στείρωση μειώνονται ή αποκλείονται. Γενικά με τη στείρωση ο σκύλος μας ταλαιπωρείται λιγότερο και έχει λιγότερα προβλήματα υγείας. Σήμερα η επέμβαση αυτή έχει γίνει εύκολη, σίγουρη, ακίνδυνη. Ο σκύλος μας επανέρχεται γρήγορα και δεν υποφέρει. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας πει πότε πρέπει να κάνετε τη στείρωση και θα σας διαβεβαιώσει για όσα σας λέμε όπως για το ότι δεν είναι απαραίτητο να γεννήσει πρώτα ο σκύλος μας για να τον στειρώσουμε. Όσο γρηγορότερο το αποφασίσουμε τόσο λιγότερο προβλήματα θα προκύψουν.