Mαστίνο Ναπολετάνο Μastino Napoletano

ΟΝΟΜΑ: Mastino Napoletano

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Ιταλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI Νο 197. Ομάδα 2 (Μολοσσοειδής)

ΕΙΔΟΣ: Φύλακας και σύντροφος

ΜΕΓΕΘΟΣ: ύψος αρσενικά 65-75 εκ., θηλυκά 60-68 εκ. Βάρος 50-80 κιλά

ΧΡΩΜΑ: Μαύρο, γκρίζο, κυανόγκριζο, μαονί, της άμμου, ραβδωτό, υπόξανθο.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: στωικός, μεγαλόφρων, γενναίος, ευφυής, βαθύτατα αφοσιωμένος στους οικείους του, ήπιος, ευγενικά αποτραβηγμένος, σοβαρός, καλόγνωμος, χωρίς ίχνος κακίας ή αδικαιολόγητης επιθετικότητας, ισορροπημένος, άγρυπνος φρουρός και αδιάφθορος προστάτης της οικογένειας και του χώρου του, βαθυστόχαστος και γλυκός σκύλος. Συγχρόνως, αμείλικτος και ακατάβλητος σε κάθε απειλή.

MastinominiΙΣΤΟΡΙΚΟ: ένας αρχαιοπρεπής μολοσσοειδής τύπου μαστίφ σε εμφάνιση και χαρακτήρα, ένα πραγματικό ζωντανό κυνολογικό απολίθωμα, που ψήγματα των βημάτων του στην άμμο της ιστορίας βρίσκονται αρκετές χιλιετίες προ Χριστού. Διέσχισε τις ηπείρους και τους αιώνες σχεδόν απαράλλαχτος από την Σουμερία στην Ελλάδα και τη Ρώμη, πολεμώντας στο πλευρό του ανθρώπου, κυνηγώντας λιοντάρια, ελάφια, αρκούδες, λύκους και αγριόχοιρους, παλεύοντας στα αμφιθέατρα προς τέρψιν του όχλου, δεμένος με αλυσίδες έξω από φτωχόσπιτα και επαύλεις, χασαπόσκυλο, ταυρομάχος, μονομάχος, φόβητρο, σύμβολο κύρους και δύναμης, αλλά πάντοτε φίλος πιστός και έτοιμος να δώσει και τη ζωή του ακόμα. Μέχρι που μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε ο ηρωικός άθλος της αναστήλωσης αυτού του εθνικού Ιταλικού μνημείου που κράτησε τέσσερις δεκαετίες και έδωσε τελικά στον κόσμο το Μαστίνο από την αρχαία ελληνική πόλη, τη Νεάπολη (Νάπολη) σ` όλη του την πρότερη δόξα. Στο πρόσωπο του πολυ-πρωταθλητή Caligola di Ponzano, του «κύκνειου άσματος» του εκτροφέα (mastinaro) Mano Querci (που μαζί με τον Piero Scanziani εργάστηκαν ακούραστα για την αναβίωση της φυλής), ενός σκύλου που κατέκτησε την ανώτατη κυνολογική αναγνώριση- Καλύτερος Έκθεσης στο World Show της F.C.I.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: Αν και το Μαστίνο μπορεί να ζήσει οπουδήποτε, αρκεί να είναι στο πλευρό του κυρίου του, σίγουρα χρειάζεται χώρο, χρόνο και γνώση. Η ανατροφή, διατροφή και αγωγή ενός κουταβιού ώστε να εξελιχθεί σε σωστό και ισορροπημένο, σωματικά και ψυχικά, ενήλικο Μαστίνο, χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις και μπορεί να γίνει μόνο υπό την έμπειρη καθοδήγηση ενός «mastinaro» (λάτρη, γνώστη, εκτροφέα Mastini). Η μακροχρόνια φάση της ανάπτυξής του είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ο ιδιαίτερος ψυχισμός του απαιτεί βαθιά κατανόηση και σεβασμό.

ΥΓΕΙΑ: Εξαρτάται απόλυτα από την καταγωγή του, την ανατροφή και τη διατροφή του καθώς και την άσκηση. Άτομα αμφίβολης προέλευσης είναι βεβαρημένα με κληρονομικά προβλήματα και ελαττώματα χαρακτήρα που μπορεί να αποδεικτούν ανυπέρβλητα για το μέσο ιδιοκτήτη (καρδιοπάθειες, οφθαλμικές και σκελετικές παθήσεις, προβλήματα του πεπτικού και του ανοσοποιητικού, καρκίνοι). Η γενετική σύσταση της φυλής είναι πολύ μικρή (βασίστηκε σε -μόλις- 8 αρχικά δείγματα) και ανάλογες είναι και οι κληρονομικές ευαισθησίες της. Από την άλλη πλευρά, πολλά μαστίνο που προέρχονται από υγιείς γεννήτορες ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα χωρίς να χρειαστούν τον κτηνίατρο για τίποτε άλλο εκτός από εμβόλια. Το γήρας έρχεται νωρίς – γύρω στα 6-7 χρόνια- και το όριο ζωής είναι ανάλογα χαμηλό. Ο υποψήφιος αγοραστής πρέπει να ελέγξει εξονυχιστικά την αξιοπιστία της πηγής απ` όπου θα προμηθευτεί το κουτάβι του, να μάθει το ιστορικό των προγόνων και να αγοράσει υπό όρους.

ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΙΩΣΕΙΣ: Το θέμα δεν είναι σε ποιους ανθρώπους ταιριάζει το Μαστίνο, αλλά ποιοι άνθρωποι ταιριάζουν στο ίδιο και είναι ικανοί να του προσφέρουν όσα χρειάζεται. Παρότι αγαπά με βαθιά και ακλόνητη αφοσίωση όλα τα μέλη της οικογενείας του και μαθαίνει να καλοδέχεται όλους τους ευπρόσδεκτους επισκέπτες επίσης, συνήθως προσκολλάται με πάθος σ` ένα μόνο άτομο- εκείνο που θα κατακτήσει το σεβασμό του. Η περίφραξη της κατοικίας του θα πρέπει να είναι γερή και ασφαλής και όταν βγαίνει βόλτα, το περιλαίμιο και ο οδηγός ενός ενήλικου Μαστίνο πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Ογκώδης, επιβλητικός αρχέτυπος μαστίφ με εντυπωσιακό κεφάλι και κινήσεις μεγάλου αιλουροειδούς, ικανός για εκπληκτικά ευέλικτες επιταχύνσεις και εκτινάξεις για τον όγκο του. Είναι ένας σκύλος αυτοκρατορικής εμφάνισης, ρωμαλέος και αληθινά γενναίος, ευφυής, φιλήσυχος, εσωστρεφής και αξιοπρεπής. Μεγάλο μέγεθος, συμπαγής κατασκευή αλλά όχι χωρίς χάρη και γλυπτική αρμονία. Βαρύς βραχυκεφαλικός τύπος με κορμό μακρύτερο από το ύψος στα ακρώμια, με ισορροπημένη κατασκευή πρόσθιου και οπίσθιου συστήματος άκρων, βαθύ και φαρδύ θώρακα και ογκώδη οστά. Το δέρμα του είναι παχύ, άφθονο και χαλαρό, σχηματίζοντας πτυχώσεις, ιδιαίτερα στο κεφάλι και το λαιμό, που κατεβαίνουν μέχρι το στήθος. Βαρύ, τετραγωνισμένο κρανίο και ρύγχος με παράλληλους άξονες- το μήκος του ρύγχους είναι το ένα τρίτο του συνολικού μήκους κεφαλής. Έντονο στοπ, αυτιά συνήθως κομμένα πολύ κοντά, μάτια οβάλ με βαθιά, έντιμη, ανεξιχνίαστη έκφραση. Οι γωνιώσεις είναι ισόρροπες, η ράχη ευθύγραμμη και το κάτω περίγραμμα του σώματος σχεδόν οριζόντιο χωρίς ν` ανεβαίνει προς τα πάνω σχεδόν καθόλου. Η ουρά είναι χονδρή, πολύ δυνατή και κόβεται στα δύο τρίτα του μήκους της. Τα σκέλη είναι ίσια και χονδρά σαν κολώνες, τα πέλματα πολύ μεγάλα και οβάλ. Η κίνηση είναι χαρακτηριστική της φυλής- αργή, μεγαλειώδης, ελαστική, σαν της αρκούδας. Σε τροχασμό ο διασκελισμός είναι εκτεταμένος, καλύπτοντας πολύ έδαφος. Το Μαστίνο σπάνια καλπάζει. «Πιστός φίλος του κυρίου του, αδυσώπητος κέρβερος για τον εχθρό του» και «ήπιος, αλλά με κάτι αδάμαστο, αφοσιωμένος αλλά και απροσπέλαστος» είναι φράσεις που περιγράφουν την ασύγκριτη ιδιοσυγκρασία του Μαστίνο που τίποτα δεν μπορεί να εξερευνήσει το βάθος της ψυχής του απόλυτα γιατί κουβαλάει γενετική μνήμη αιώνων…

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ: Το Μαστίνο μπορεί να είναι ο γλυκύτερος και ο πιο αξιόπιστος σύντροφος και προστάτης, αλλά μπορεί να μετατραπεί το ίδιο εύκολα σ` ένα ανισόρροπο και ανεξέλεγκτο τέρας επικίνδυνο για όλους- και πιο πολύ γι` αυτούς που τον έκαναν έτσι. Η απομόνωση και βία μπορούν να διαστρέψουν την γενναία ψυχή του τόσο που να μην είναι πια άξιος του ονόματός του. Η σωματική τιμωρία, η έλλειψη κοινωνικοποίησης, το δέσιμο σε κοντή αλυσίδα, η πρόκληση βίαιων αντιδράσεων εκ μέρους του και η εκπαίδευση δαγκώματος στο μανίκι είναι συνταγές με καταστροφικές συνέπειες. Αυτός ο ένδοξος απόγονος των ασιατικών και Ελληνικών μολοσσών είναι ένας σκύλος που εμπνέει και απαιτεί σεβασμό, κατανόηση, οικογενειακή ανατροφή και υπεύθυνη αγωγή. Το Μαστίνο απαιτεί ένα κύριο με ψυχή γνήσιου mastinaro- και όσοι δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τι σημαίνει αυτό, απλά είναι ακατάλληλοι και ανάξιοι για ένα τέτοιο μοναδικό σκύλο…