Έχουν οι σκύλοι αχρωματοψία;

Oι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων θεωρούν ότι το κατοικίδιό τους βλέπει έγχρωμες εικόνες. Το χρώμα της όρασης των μικρών μας φίλων είναι διαφορετικό από το δικό μας,ωστόσο δεν βλέπουν τον κόσμο μόνο ασπρόμαυρο.

Οι άνθρωποι έχουν “τριχρωματική” όραση ενώ οι σκύλοι “διχρωματική” . Ένας σκύλος βλέπει όπως βλέπει ένας άνθρωπος που έχει αχρωματοψία στο κόκκινο /πράσινο. Γνωρίζουμε πλέον ότι οι σκύλοι έχουν τις δυνατότητες να δουν χρώμα, αλλά η τεκμηρίωση της γνώσης αυτής αποτελεί πρόκληση. Είναι σε θέση να επιλέγουν τα παιχνίδια με βάση το χρώμα, αλλά η ικανότητά τους να διακρίνουν χρώματα δεν είναι η ίδια με τη δική μας.

Οι σκύλοι δεν φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά από την απουσία αντίληψης χρώματος. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα σκυλιά βλέπουν μεγαλύτερα μήκη κύματος φωτός – κάτι φυσικά ευεργετικό για τους θηρευτές που κυνηγούν σε αυτές τις συνθήκες.

Χρειάζονται οι σκύλοι την έγχρωμη όραση;

Ο αμφιβληστροειδής των σκύλων είναι κατασκευασμένος για να επικεντρώνεται στην κίνηση με σκοπό την επιβίωση. Αν επομένως μπορούν να καταφέρνουν να επιβιώνουν, δεν τους νοιάζει αν είναι καφέ, πράσινο ή μπλε ένα θήραμα.

Επιπλέον, η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου είναι τόσο ισχυρή ώστε συχνά επικαλύπτει την “αδυναμία” αυτή της όρασης.

Τρόποι ενίσχυσης της όρασης των μικρών μας φίλων

Υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιούμε οπτικά ερεθίσματα για να βελτιώσουμε το παιχνίδι με τα ζώα μας. Αντικείμενα και μπάλες που έχουν έντονες αντιθέσεις χρωμάτων, όπως το πορτοκαλί ή το νέον, είναι εξαιρετικές επιλογές για παιχνίδι.

Η διατροφή των σκύλων μας που πρέπει να είναι υγιεινή και ισορροπημένη  και επιπλέον η άσκηση είναι ο καλύτερος συνδυασμός που μπορούμε να εφαρμόσουμε για την διατήρηση της καλής κατάστασης της όρασής τους που είναι και το πιο σημαντικό από την αχρωματοψία τους.

ΠΗΓΗ
www.petmd.com / https://www.diagnovet.gr

Επιμέλεια άρθρου
Καματερού Ε. Θεοδώρα-Ιωάννα