Εκθέσεις σκύλων: Οδηγός …επιβίωσης!

κείμενο: Γιώργος Κωστόπουλος, Διεθνής κριτής FCI 

φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Το χόμπι των εκθέσεων μορφολογίας σκύλων εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα!

Μέσα στο 2018 θα πραγματοποιηθούν 40 εκθέσεις σκύλων όλων των φυλών, από την Θεσσαλονίκη έως την Καλαμάτα, αλλά και σε νησιά μας, όπως η Ζάκυνθος, η Σύρος και η Χίος… 

Όπως κάθε χόμπι, οι εκθέσεις έχουν τους δικούς τους κανόνες, γραπτούς και άγραφους, και τα δικά τους μυστικά, μικρά και μεγάλα.

Αν θέλουμε να τις κατανοήσουμε – και ίσως στο μέλλον να διαπρέψουμε σε αυτές – ιδού μερικές συμβουλές  …επιβίωσης! 

Για αρχάριους, αλλά και παλιότερους: 

Οι εκθέσεις σκύλων δεν είναι μία μόδα του σήμερα. Έχουν ιστορία σχεδόν 200 χρόνων. Η βάση και η ουσία αυτού του χόμπι είναι η επιβράβευση από τους κριτές των τυπικότερων εκπροσώπων κάθε φυλής, σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής. Η επιβράβευση των καλύτερων ενήλικων σκύλων αποσκοπεί στην περαιτέρω αναπαραγωγή τους προκειμένου για τη διατήρηση ή βελτίωση της φυλής. Η επιβράβευση των κουταβιών ή νεότερων ζώων αποσκοπεί στην ένδειξη ότι ο εκτροφέας τους βρίσκεται σε σωστό δρόμο ή ότι τα ζώα αυτά είναι υποσχόμενα για το μέλλον.

Οι εκθέσεις είναι ένα ανταγωνιστικό χόμπι, αφού οι σκύλοι τοποθετούνται σε αξιολογική σειρά, σύμφωνα με την άποψη του εκάστοτε κριτή. Και δυστυχώς (ή ευτυχώς) υπάρχει μόνο μία 1η θέση! 

Ανταγωνιστικό χόμπι σημαίνει ότι αν θέλει να παραμείνει κανείς σε αυτό (και στο μέλλον πιθανόν να διαπρέψει) πρέπει πρώτα να μάθει να χάνει! Με άλλα λόγια να έχει την ωριμότητα και τον τρόπο να διαχειρίζεται την ήττα του σκύλου του. Ακόμα και αν πιστεύει ότι η ήττα ήταν άδικη και ότι έχει τον καλύτερο σκύλο που έπρεπε να κερδίσει. Το να διαχειριστεί κανείς την νίκη είναι εύκολο: όλα γύρω του φαντάζουν λαμπρά και αισιόδοξα, ακόμα και αν βρέχει καταρρακτωδώς! Το να διαχειριστεί όμως την ήττα…; Όποιοι το καταφέρουν θα παραμείνουν στο χόμπι, όποιοι όχι, θα αποχωρήσουν σύντομα. 

Σημασία στην συμμετοχή

Το να κερδίσει ή να χάσει κανείς σε 2-3 εκθέσεις δεν σημαίνει τίποτα. Η πραγματική απόδειξη της ποιότητας (ή μη) ενός σκύλου επέρχεται με συμμετοχή σε πολλές εκθέσεις και απόψεις πολλών κριτών. Αν τα συνολικά αποτελέσματα είναι θετικά, αυτή είναι η καλύτερη απάντηση και προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους. Αν τα συνολικά αποτελέσματα δεν δείχνουν τόσο ενθαρρυντικά, ας ξαναρίξουμε μια ματιά στον σκύλο μας, ψύχραιμα και αντικειμενικά. 

Τα ανταγωνιστικά «μίση και πάθη» δεν οδηγούν πουθενά, δεν ωφελούν κανέναν και βλάπτουν το χόμπι. Η αντικειμενική απόδειξη για την ποιότητα του κάθε σκύλου είναι τα συνολικά αποτελέσματα από πολλές εκθέσεις. Με άλλα λόγια «η απάντηση δίνεται μέσα στους στίβους». Τόσο απλά. 

Μάθετε να χειροκροτείτε και να συγχαίρετε τους ανταγωνιστές σας όταν κερδίζουν. Αυτό δείχνει κυναθλητικό πνεύμα και ήθος. Αν δεν το κάνετε, αύριο που θα κερδίσετε εσείς, δεν θα σας χειροκροτήσει, ούτε συγχαρεί κανείς. Ναι, υπάρχουν κάποιοι που δεν συγχαίρουν ποτέ. Θέλετε να τους μοιάσετε; 

Το χειροκρότημα…

Ας χειροκροτούμε τους νικητές σε κάθε φυλή! Συχνά, στις εκθέσεις όλων των φυλών απονέμεται σε κάποιο στίβο το CACIB ή ο Καλύτερος Φυλής σε κάποια φυλή και δεν χειροκροτεί κανείς. Είναι άσχημο και κρίμα. Το να κερδίσει ένας σκύλος τους όμοιους στη φυλή του έχει ιδιαίτερη σημαντικότητα και πρέπει να εκθειάζεται. Το χειροκρότημα αντανακλά θετική ενέργεια προς όλους. Θα σας άρεσε να βρίσκεστε στη θέση του χειριστή ενός σκύλου και την ώρα που ο κριτής σας συγχαίρει για την νίκη του ζώου σας να μην χειροκροτεί κανείς; Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρίσκεστε έξω από ένα στίβο την ώρα της απονομής τουCACIB ή του Καλύτερου Φυλής χειροκροτείστε. Σύντομα θα το κάνουν και άλλοι! Άλλωστε, τι είναι ένα ανταγωνιστικό χόμπι χωρίς χειροκρότημα του νικητή; Φαγητό χωρίς αλάτι! 

Η κάθε ανταγωνιστική δραστηριότητα φέρνει δυστυχώς στην επιφάνεια την σκοτεινή και αρνητική φύση κάποιων ανθρώπων (συνήθως των ηττημένων). Είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να διαχειριστεί ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο. Αφήστε μακριά τα «τοξικά» συναισθήματα και τους ανθρώπους που τα προκαλούν. Κρατήστε κοντά σας τους φίλους σας με τους οποίους περνάτε καλά. Το χόμπι έχει τόσα όμορφα συναισθήματα και εμπειρίες να προσφέρει…

 

Οι κριτές

-Θα ακούσετε κάποιους να λένε τα χειρότερα για τους κριτές. Συνήθως είναι οι ηττημένοι που τα λένε ή αυτοί που αρέσκονται στο παρασκήνιο και την κακοήθεια. Ως συνήθως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα. 

-Μην παραξενεύεστε αν οι απόψεις των κριτών συχνά διαφέρουν. Αυτό είναι μια παγκόσμια πραγματικότητα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Δεν είναι ούτε κακό, ούτε περίεργο να διαφέρουν οι γνώμες των ειδικών. Στην τελική, μετά από πολλές απόψεις κριτών, τα συμπεράσματα θα είναι ξεκάθαρα. Επιπλέον, όπως λένε οι Αμερικάνοι «αν οι απόψεις των κριτών ήταν πάντα ίδιες, δεν θα είχαμε εκθέσεις σκύλων!». Γιατί ποιος θέλει να κάνει τόσο κόπο και έξοδα για να συμμετέχει χωρίς την ελπίδα ότι στην επόμενη έκθεση θα είναι αυτός που θα κερδίσει; Another dog show, another judge, another opinion… 

-Ναι, θέλετε ο σκύλος σας να κερδίσει τους πάντες και τα πάντα! Όλοι όσοι συμμετέχουν το ίδιο θέλουν! Συνειδητοποιείτε όμως ότι η νίκη είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων; Ποιότητας ζώου, διατροφής του, άσκησης του, καλλωπισμού του, προετοιμασίας του, ψυχολογίας του, εκπαίδευσης του, κοινωνικοποίησης του, χειρισμού του στον στίβο… Έχετε δουλέψει και προετοιμαστεί προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις; Ή το μόνο που θα κάνετε όταν χάνετε είναι να κατηγορείτε τους ανταγωνιστές σας, τους κριτές και το χόμπι γενικότερα; 

-Μάθετε να απολαμβάνετε το κάθε λεπτό στην έκθεση. Μέσα στον στίβο θα διαγωνιστείτε για μόνο 5-10 λεπτά. Στην έκθεση όμως θα βρίσκεστε πολλές ώρες. Αν δεν περνάτε ευχάριστα όλες αυτές τις ώρες σύντομα θα βαρεθείτε και θα προτιμήσετε να μείνετε σπίτι σας. Γι’ αυτό: κάντε φίλους, ακούστε γνώμες, ανταλλάξτε απόψεις (αν έχετε – συγνώμη ξέχασα, όλοι έχουμε στην Ελλάδα!), παρακολουθήστε την κρίση άλλων φυλών, γνωρίστε νέους σκύλους και ανθρώπους, συμβουλευθείτε εμπειρότερους από εσάς, παρακολουθήστε τι κάνουν οι άλλοι. Έτσι, και την ώρα σας θα περνάτε ευχάριστα και καλύτεροι θα γίνεστε κάθε φορά… 

-Εξοπλιστείτε με όλα τα απαραίτητα για εσάς και τους σκύλους σας: καρέκλες, θερμός, τραπέζι, τέντα, κλουβί παραμονής σκύλου κλπ. Έτσι, η παραμονή σας στην κάθε έκθεση θα είναι άνετη και ευχάριστη και για εσάς και τους σκύλους σας.

-Ανοίξτε μάτια και αυτιά: κάθε φορά, σε κάθε έκθεση, θα μαθαίνετε κάτι περισσότερο που θα φανεί χρήσιμο στην κυνολογική σας πρόοδο. Όχι μόνο κουτσομπολιά…! 

Καλή επιτυχία και κυρίως διασκέδαση!