ΕΚΤΩΡ 2005-2022! Ο κορυφαίος Ελληνικός Ιχνηλάτης όλων των εποχών..

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Το βιογραφικό του Έκτωρα είναι εντυπωσιακό! Οι διακρίσεις του ανέρχονται σε εκατοντάδες και αναμφίβολα είναι ο πλέον βραβευμένος Ελληνικός Ιχνηλάτης στην εξηντάχρονη  ιστορία της εθνικής μας φυλής.  Δεκάδες έλληνες και ξένοι κριτές του έχουν αποδώσει τις υψηλότερες διακρίσεις τοποθετώντας τον στο θρόνο που του αξίζει.

Γεννημένος τον Απρίλιο του 2005 στα χέρια του Στέλιου Μπατζάκη από τα Γιαννιτσά βρέθηκε  από κουτάβι στα χέρια του Ηλία Ηλιάδη που αμέσως διέκρινε τον θησαυρό που είχε στα χέρια του. Η βαθειά γνώση και η αφοσίωση του Ηλία για τον Ελληνικό Ιχνηλάτη έκτισαν σταδιακά τον  Έκτωρα που εξελίχθηκε σε σκύλο νικητή. Ποτέ δεν έχασε παρά μόνο από τους απογόνους του και όταν ο ίδιος άρχισε πλέον να δείχνει τα χρόνια του..

                          Κυρίαρχος των Εκθέσεων

Για πρακτικούς λόγους έχουμε παραλείψει  από τον μακρύ κατάλογο των διακρίσεων του αρκετές όμως ο αριθμός των CAC και των CACIB που έχει κατακτήσει είναι εντυπωσιακός! Και μάλλον κανένας άλλος σκύλος, από όλες τις φυλές, στην Ελλάδα δεν  έχει φτάσει σε αυτά τα επίπεδα.

 87 Χ CAC

63 Χ CACIB

11 Χ RCAC

9 Χ RCACIB

36 Χ CACV

5 Καλύτερος Έκθεσης 

21 Καλύτερος Ομάδος

32 Καλύτερος κατηγορίας Απογόνων

                           Στην δουλειά και τον  αγώνα

Ο Έκτορας γεννήθηκε …νωρίς.  Πολύ νωρίς και τότε που δεν είχαμε αγώνες ιχνηλατών στην Ελλάδα. Παρ όλα αυτά σε ένα στον ανεπίσημο  αγώνα για όλες τις φυλές, με διοργανωτές τον  Όμιλο Ιχνηλατών Τρικάλων και τον Όμιλο Ελβετικών Ιχνηλατών με κριτή τον κ Bogio ήταν ο μοναδικός σκύλος που διακρίθηκε μαζί με την  κόρη του την επίσης πολυβραβευμένη Αριάδνη.

                                          Γενάρχης

Όμως ο Έκτωρας δεν κράτησε για τον εαυτό του τα πολύτιμα γονίδια που έρχονται από τους προγόνους του. 

Η σημαντικότερη συμβολή του στην εξέλιξη της φυλής είναι οι απόγονοι του. Δεκάδες είναι τα παιδιά τα εγγόνια και τα δισέγγονα του που διαπρέπουν στους στίβους των εκθέσεων και των Αγώνων Κυνηγετικών Ικανοτήτων. 

Ο υπογράφων τούτο το κείμενο, ως κριτής, έχει προσωπική άποψη. Έχει κρίνει τον  Έκτωρα σε εκθέσεις και απόγονους του σε εκθέσεις και αγώνες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελπιδοφόρο από το να βλέπεις ελληνικούς ιχνηλάτες να ανταποκρίνονται στα εργασιακά τους καθήκοντα και  ταυτόχρονα να είναι εξαίρετοι μορφολογικά σκύλοι.

                               Το pedigree

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε σε τούτο το αφιέρωμα έναν ακόμα σπουδαίο σκύλο που κοσμεί το pedigree του Έκτωρα. Είναι ο Μάξ Τρικάλων! Χωρίς να παραγνωρίζουμε την συμβολή των δυο γονιών του Άγη και της Αύρας για τους οποίους δεν έχουμε πληροφορίες.  Ένας σπουδαίος σκύλος εκτροφής του Παναγιώτη Χαιρόπουλου και ιδιοκτησίας του Κυριάκου Φραγγέα. Τον Μάξ τον συναντάμε δυο φορές στην γενεαλογία του Έκτωρα αφού είναι από δυο πλευρές παππούς του. Από την πλευρά του πατέρα όσο και από την πλευρά της μητέρας. Ο Μάξ ήταν γραμμένος στο Bιβλίο Εγγραφής Αναγνωρισμένων  (ΒΕΑ2) του ΚΟΕ  ενώ ο Έκτωρας, που διανύει το 16ο έτος της ζωής του (!) είναι εγγεγραμμένος στο ΒΕΑ 3. Οι απόγονοι  του και οι δικοί τους απόγονοι εγγράφονται πλέον στο Βιβλίο Εγγραφής Καταγωγών (ΒΕΚ) έχοντας στα γονίδια τους την κληρονομιά των δυο σπουδαίων σκύλων. Του Έκτωρα  και του Μαξ Τρικάλων. Δυο σκύλων που καθόρισαν το μέλλον της φυλής. Ακόμα και οι σκύλοι που σήμερα παρουσιάζονται για αναγνώριση (ΒΕΑ 1), ως άγνωστης γενεαλογίας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απόγονοι αυτών των δύο σκύλων.

Ο Έκτωρ πέθανε σε ηλικία 17 ετών στις 4 Μαϊου του 2022 αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία γονιδιακή κληρονομιά. Παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα και τρισέγγονα…