Συμβουλές για την κοινωνικοποίηση του κουταβιού…

κείμενο-φωτο: kynology.gr

Είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τον ιδιοκτήτη όσο και για τον ίδιο το σκύλο, να μάθει από κουτάβι ποια είναι η «σωστή συμπεριφορά». Ένας σκύλος που δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένος είναι ένας πρώτης τάξεως υποψήφιος «δαγκωνιάρης», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του. Για να αποτρέψετε τυχόν προβλήματα κοινωνικών ικανοτήτων, κάντε μία λίστα με τις «κοινωνικές» καταστάσεις με τις οποίες θα υποχρεωθεί να συμφιλιωθεί ο σκύλος σας.

Επαφή με τα παιδιά

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο δαγκώματα, κυρίως παιδιών, από σκύλους συμβαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Μην αφήσετε το σκύλο σας να γίνει τμήμα αυτής της στατιστικής, μαθαίνοντάς τον να είναι καλός με τα παιδιά. Αν δεν έχετε παιδιά στο σπίτι σας, ζητήστε από τους γείτονες, τους φίλους και τους συγγενείς σας να φέρουν τα παιδιά τους για επισκέψεις στο σπίτι σας όσο ο σκύλος σας είναι ακόμη κουτάβι. Αν δεν καταφέρετε να μάθετε το σκύλο σας να έχει καλούς τρόπους με τα παιδιά θα μειώσετε κατά πολύ τις πιθανότητές του να βρίσκεται συχνά σε δημόσιους χώρους.

Κτηνίατροι και καλλωπιστές σκύλων

Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα και οι περισσότεροι χρειάζονται επίσης περιοδικά επαγγελματική περιποίηση του μανδύα τους. Πηγαίνετε το κουτάβι σας στον κτηνίατρο και στον καλλωπιστή όσο είναι ακόμη μικρό σε ηλικία. Οι περισσότεροι κτηνίατροι θα σας επιτρέψουν να περάσετε από εκεί για μια εκπαιδευτική επίσκεψη και θα δεχτούν τάχα να εξετάσουν το σκύλο σας για να το συνηθίζει, για να δώσουν την ευκαιρία στο κουτάβι να τους γνωρίσει και να εξοικειωθεί μαζί τους από μωρό.

”Χαιρετισμός”  των επισκεπτών

Η λάθος συμπεριφορά απέναντι στους επισκέπτες είναι το ίδιο βαρύνουσας σημασίας όσο και η μη εκμάθηση της καθαριότητας μέσα στο σπίτι. Ο σκύλος, ιδιαίτερα ο μεγάλου μεγέθους, που κάθεται ευγενικά και δεν πηδάει πάνω στους επισκέπτες κατά την άφιξή τους, είναι ένας σκύλος που εκτιμάται και γίνεται αμέσως αγαπητός απ’ όλους.

Η επαφή με άλλα ζώα

Δεν είναι όλοι οι σκύλοι καλοί με τους άλλους σκύλους και γενικότερα τα άλλα ζώα. Επειδή ένας σκύλος αποχωρίζεται σε μικρή ηλικία τη μητέρα και τα αδέλφια του και κατόπιν απομονώνεται για λίγο καιρό για την προστασία του από ασθένειες μέχρι τη χορήγηση όλων των εμβολίων, πολλά κουτάβια χάνουν την ικανότητα δημιουργίας κοινωνικών σχέσεων με το ίδιο τους το είδος. Ρωτήστε έναν έμπειρο εκπαιδευτή  με ποιο τρόπο μπορείτε να κοινωνικοποιήσετε το κουτάβι σας με άλλους σκύλους και άλλα ζώα, μειώνοντας ταυτόχρονα στο ελάχιστο την πιθανότητα προσβολής του από τις μεταδιδόμενες ασθένειες.

Το παιχνίδι με άλλους σκύλους είναi μια νοητικά υγιής δραστηριότητα που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Αν ο τρόπος ζωής σας περιλαμβάνει και άλλα ζωικά είδη όπως γάτες, κατσίκια, πρόβατα, κουνέλια, άλογα, αγελάδες κ.λ.π., βρείτε το χρόνο να φέρετε τα ζώα σε επαφή, πάντα υπό την επίβλεψή σας.

Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου αναγνωρίζει ότι κάθε κουτάβι χρειάζεται φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη, αλλά συχνά παραβλέπεται η ψυχολογική τους υγεία. Η σιγουριά ότι το κουτάβι σας θα μεγαλώσει ως ανεκτίμητος και αγαπημένος σύντροφος βασίζεται στον προσεκτικό σχεδιασμό καταστάσεων κοινωνικοποίησης αλλά και καταστάσεων συνήθειας στις οποίες θα πρέπει αυτό να εκτεθεί από μικρό.

Έτσι, αργότερα, όταν ο σκύλος σας έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις που προκαλούν τρόμο στον μέσο σκύλο και σας βγάζει ασπροπρόσωπους τόσο εσείς όσο και εκείνος θα είστε ευχαριστημένοι και σίγουροι ότι μαζί μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πάντα!