Το στόμα του σκύλου μου μυρίζει πολύ έντονα. Τι να κάνω;

Του Μιχάλη Στεφανογιάννη, κτηνιάτρου

 Η κακοσμία του στόματος είναι πολύ συχνό πρόβλημα στο σκύλο. Οφείλεται στη σήψη των υπολειμμάτων των τροφών που παραμένουν ανάμεσα στα δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα και πάντα συνοδεύεται από παθήσεις του στόματος, όπως στοματίτιδα, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε μεγάλης ηλικίας ζώα και σχετίζεται με το είδος της τροφής, την άμυνα του ζώου, και την πρόληψη ή όχι από πλευράς ιδιοκτήτη.

Πράγματι, όλων των ζώων το στόμα δεν μυρίζει με την ίδια ένταση. Ζώα που διατρέφονται με μαλακής σύστασης τροφές έχουν εντονότερο πρόβλημα, ενώ αυτό είναι σχεδόν ανύπαρκτο σε ζώα που διατρέφονται με κόκαλα. Αρχικά θα πρέπει να γίνει επίσκεψη στον κτηνίατρο, ο οποίος και θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι σε καθαρισμό δοντιών με ξέστρο ή υπερήχους. Πρέπει στη συνέχεια να γίνεται συντήρηση από πλευράς ιδιοκτήτη με ειδικές οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες για σκύλους, κάθε 2-3 ημέρες. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι δύσκολα ανεκτό από ενήλικα ζώα, ενώ είναι πολύ καλά τα αποτελέσματα όταν ξεκινάμε από μικρή ηλικία.

Στο εμπόριο υπάρχουν και διάφορα άλλα προϊόντα, όπως μπισκοτάκια ή άλλα παιχνίδια, που καθώς τα μασάνε τα ζώα, απομακρύνουν έμμεσα τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια. Φαρμακευτική αγωγή από μόνη της, λύνει το πρόβλημα μόνο προσωρινά.

stomaskulou
RISOLTOΜε το Risolto η δυσοσμία στόματος Λύθηκε!

Μια πρωτοποριακή συνταγή σε υγρή μορφή, η οποία περιέχει προβιοτικά και επιλεγμένα βοτανικά εκχυλίσματα. Η μικροχλωρίδα του στόματος επηρεάζεται από   διάφορους παράγοντες , όπως : σάκχαρα, κακή διατροφή , μόλυνση, κακή υγιεινή, κατάποση ακαθαρσιών, κακή παραγωγή σάλιου,  αντιβιοτική θεραπεία, χρήση ισχυρών χημικών προϊόντων για καθαρισμό του στόματος, κ.α. ,που μπορεί να οδηγήσουν σε πολυάριθμες παθολογίες και δυσοσμία στόματος (Halitosis). Το Risolto επιτυγχάνει  την διατήρηση μιας υγιούς και ισορροπημένης χλωρίδας. Λύνει το πρόβλημα της κακοσμίας σε μερικά δευτερόλεπτα ενώ παράλληλα , βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων οργανισμών, αυξάνει την αντίδραση του τοπικού ανοσοποιητικού, ρυθμίζει το στοματικό ph και ευνοεί την καλή υγεία του βλεννογόνου και των ούλων . Ψεκάστε απευθείας στο στόμα του σκύλου σας ή σε λίγο νερό.

Δείτε: www.specialanimalfoods.gr