ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ…

Του Μιχάλη Στεφανογιάννη, κτηνίατρου

Η καλοκαιρινή περίοδος είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για τους περισσότερους από εμάς , την οποία και περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά γιατί μας βγάζει από τα τετριμμένα του χειμώνα .Συνήθως δε ,συνδυάζεται με ταξίδια με αυτοκίνητο ή άλλα μέσα όπως πλοία, τρένα , αεροπλάνα, μπάνια στη θάλασσα ή παραμονή για μεγάλο σχετικά διάστημα στην εξοχή. Οι λιγότερο τυχεροί συνήθως αρκούνται σε ολιγοήμερες αποδράσεις από τις πόλεις ή ακόμα και σε μονοήμερες.

diakopes1Οσοι λοιπόν έχουν κάποιο κατοικίδιο ζώο, σκύλο ή γάτα, αρχίζουν να προβληματίζονται για το τι θα γίνει με το ζώο τους την περίοδο αυτή. Και αυτό γιατί στα περισσότερα μέρη, δεν γίνονται αποδεκτά τα ζώα στα δωμάτια των ξενοδοχείων ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτό για κάποιους είναι πραγματικά τόσο μεγάλο πρόβλημα, που προτιμούν να αναβάλουν το ταξίδι τους παρά να αφήσουν το σύντροφό τους πίσω.

Βέβαια, υπάρχουν και οι άλλοι ” φιλόζωοι”, οι οποίοι δεν πολυσκοτίζονται. Ψάχνουν κάποιο γνωστό ή φίλο για να του φορτώσουν την φροντίδα του ζώου τους όσο θα λείπουν και αν βρουν κάποιον να τους κάνει τη χάρη, έχει καλώς. Αν όχι, ψάχνουν κάποιον να του ” χαρίσουν” το ζωάκι τους, και αν πάλι δεν βρουν, υπάρχει και η πιο εύκολη λύση για αυτούς, να ανοίξουν την πόρτα και να το πετάξουν στο δρόμο. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τέτοια εποχή κάθε χρόνο ο αριθμός των αδέσποτων σκύλων κυρίως, αυξάνετε ραγδαία.

Επειδή το πρόβλημα της έλλειψης καταλυμάτων που δέχονται σκύλους είναι τελικά πολύ μεγάλο, πρέπει πριν ξεκινήσει κάποιος τις διακοπές του, να έχει εξασφαλίσει ένα τέτοιο χώρο. Ευτυχώς, κάποιοι έχουν καταλάβει την έλλειψη και προσφέρουν τα δωμάτιά τους σε άτομα που συνοδεύονται από κάποιο σκύλο.

Εάν δεν υπάρχει τέτοιος χώρος εκεί που έχουμε επιλέξει να πάμε διακοπές, υπάρχει και η λύση κάποιας πανσιόν σκύλων. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σωστή επιλογή του χώρου, καθώς και το ζώο να είναι απόλυτα υγιές.

Πριν αφήσει κάποιος το σκυλί του, πρέπει να έχει κάνει ορισμένες εξετάσεις που θα επιβεβαιώνουν ότι είναι καλά και να είναι εμβολιασμένο πλήρως. Απαραίτητο είναι να γίνει και το εμβόλιο για την τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου. Πρόκειται για ένα νόσημα που μεταδίδεται από σκύλο σε σκύλο όταν συνυπάρχουν πολλά ζώα μαζί σε κλειστό χώρο, που δεν αερίζεται σωστά. Τα συμπτώματα είναι επίμονος βήχας που δεν περνάει με τη χορήγηση αντιβιοτικών, πιθανά πυρετός και μερικές φορές κακοδιαθεσία – ανορεξία. Ο βήχας παρουσιάζεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, και είναι ανεξάρτητος από παιχνίδι ή άλλου είδους διέγερση του ζώου, ενώ μπορεί να παρουσιάζεται και κατά την ώρα της ξεκούρασης. Μερικές φορές είναι τόσο έντονος, ώστε τα ζώα δείχνουν τάση προς έμετο.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα, είναι και η προστασία από τα εξωπαράσιτα, κυρίως ψύλλοι και τσιμπούρια. Πολλές και σοβαρές ασθένειες μεταδίδονται από σκύλο σε σκύλο μέσω αυτών των εντόμων, ώστε να καθιστούν απαραίτητη την προστασία με εξωπαρασιτοκτόνα. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα στο εμπόριο μερικά από τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά.

gates

Η αλλαγή της διατροφής που επίσης γίνεται συνήθως κατά την περίοδο της φύλαξης, μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών που εκδηλώνονται με διάρροιες ή και εμετούς.

Τέλος, οι ψυχολογικές διαταραχές που μπορεί να παρατηρηθούν μετά τον αποχωρισμό των ζώων από τους ιδιοκτήτες τους, ενδέχεται να είναι πολύ σοβαρές. Μερικές φορές τα ζώα αρνούνται τελείως να φάνε, με αποτέλεσμα να ζητείται συχνά ιατρική βοήθεια, γιατί παρατηρείται έντονη απώλεια βάρους.

Γίνεται λοιπόν φανερό, ότι το να αφήσουμε κάπου το ζώο μας κατά την διάρκεια των διακοπών μας, δεν είναι τελικά και τόσο απλή υπόθεση. Απαιτείται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του χώρου, και κάποια προεργασία από ιατρικής πλευράς. Οποιαδήποτε αμέλεια θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.