Λαγωνικός του Αφγανιστάν Afghan Hound

Κείμενο: Άννα Βαλτζόγλου

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Το Άφγκαν, όπως το αποκαλούν στην καθομιλουμένη, είναι σκύλος που αντιπροσωπεύει την ομορφιά, τη χάρη, την υπερηφάνεια, τη δύναμη και την ζωντάνια. Σκύλος ενεργητικός και αεικίνητος, μοιάζει να αψηφά τον κίνδυνο όταν τρέχει σχίζοντας τον άνεμο. Και εκείνη την ώρα δίνει την εντύπωση ότι έχει φτερά και πετάει…….

 ΙΣΤΟΡΙΑ- ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

 Σύμφωνα με έρευνες, πιστεύεται πως ο Λαγωνικός του Αφγανιστάν προέρχεται από τους ασιατικούς λύκους, που έζησαν πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια. Αργότερα αναφέρεται πως το Άφγκαν υπήρχε εδώ και 7000 χρόνια σε μια περιοχή ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό πως μεταφέρθηκε από εκεί έως το Αφγανιστάν, όπου και θεωρείται ο τόπος προέλευσής του. Ακόμη υπάρχουν δείγματα των σκύλων αυτών σε πάπυρους των αρχαίων Αιγυπτίων που βρέθηκαν μέσα σε πυραμίδες των Φαραώ.

Στο Αφγανιστάν, ο σκύλος αυτός ήταν κάθε άλλο παρά διακοσμητικό στοιχείο. Γνωστός με τις ονομασίες Άφγκαν, Τάζι και Μπαλούκι, ήταν φύλακας των αιγοπροβάτων, αλλά και ατρόμητος κυνηγός άγριων θηραμάτων, ήταν απαραίτητος για τους ανθρώπους των οροσειρών του Αφγανιστάν, μιας και το μακρύ τρίχωμά του, τον προστάτευε από το δυνατό κρύο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Εκτός των άλλων, ήταν και ο μοναδικός σκύλος ο οποίος μπορούσε να συνεργαστεί αρμονικά με τους ανθρώπους, ενώ συνδύαζε παράλληλα δύναμη, ταχύτητα, κυνηγετικό πάθος, δυνατές σιαγόνες και ατρόμητο χαρακτήρα.

Οι βασιλιάδες του Αφγανιστάν το χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι ελαφιών και γαζέλας, ενώ εκείνοι παρακολουθούσαν πάνω στα καθαρόαιμα άτια τους, ενώ οι απλοί κάτοικοι τα χρησιμοποιούσαν στο κυνήγι θηραμάτων όπως ο πάνθηρας, η αγριόγατα, το πούμα, ο λύκος και η λεοπάρδαλη του χιονιού. Παράλληλα, τα μεγαλύτερα ζώα χρησιμοποιούνταν ως φύλακες ζώων, σπιτιών ή και ολόκληρων χωριών. Μάλιστα τα περισσότερα ζώα κυνηγούσαν το πρωί και το βράδυ ήταν άγρυπνοι φύλακες, χωρίς να κουράζονται, παρά το γεγονός ότι στο κυνήγι τα Άφγκαν τρέχουν με ταχύτητα 60-70 χλμ. την ώρα.

afganistan4

 ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

 Σκύλος περήφανος, δυναμικός και γρήγορος, με μοναδικές ικανότητες και ανατολίτικη έκφραση. Το κρανίο είναι μακρύ και σχετικά στενό, με προτεταμένο ινιακό οστό. Το ρύγχος είναι μακρύ και το στοπ προτεταμένο. Η μύτη είναι μαύρη συνήθως, ενώ το καστανό χρώμα επιτρέπεται μόνο στα ανοιχτόχρωμα σκυλιά. Τα μάτια είναι σκούρα κατά προτίμηση, και τριγωνικού σχήματος. Τα αυτιά είναι χαμηλά τοποθετημένα και κλίνουν προς τα πίσω, ενώ φέρονται κοντά στο κεφάλι και καλύπτονται από μακρύ τρίχωμα. Οι γνάθοι είναι ισχυρές, με τέλειο ψαλιδόσχημο δάγκωμα, ενώ το επίπεδο δάγκωμα είναι εφικτό. Ο λαιμός είναι μακρύς και δυνατός, και οι ώμοι μακρείς, επικλινείς, καλά γραμμωμένοι και ισχυροί. Η ράχη είναι επίπεδη, με μέτριο μήκος, και η πλάτη κλίνει ελαφρά προς την ουρά. Η οσφύς είναι επίπεδη, ίσια, φαρδιά και κοντή. Το στήθος είναι βαθύ. Τα πίσω άκρα είναι πολύ ισχυρά, με καλές γωνιώσεις και μεγάλο μήκος οστών. Τα ψευδόνυχα πρέπει να αφαιρούνται. Η ουρά είναι χαμηλά τοποθετημένη και σχηματίζει δαχτυλίδι στην άκρη, ενώ φέρεται υψωμένη όταν ο σκύλος κινείται. Το τρίχωμα είναι μακρύ, με τέλεια υφή και πρέπει να αναπτύσσεται φυσικά. Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά, αλλά το ξανθό, το μαύρο και το ραβδωτό είναι τα περισσότερο συνηθισμένα. Το ύψος κυμαίνεται από 68-74 εκ. στα αρσενικά ζώα και από 63-69 εκ. στα θηλυκά.

afganistan2

 ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

 Σκύλος υπερήφανος, δυναμικός, σοβαρός και απόμακρος, αλλά και γλυκός, στοργικός και θαρραλέος. Παράλληλα είναι πολύ ευαίσθητος, αλλά και ευέξαπτος, ενώ μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει προβλήματα.

Το Άφγκαν είναι ένας σκύλος που απαιτεί σωστή και ισορροπημένη εκπαίδευση, ενώ μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην σωστή ιεράρχηση. Το Άφγκαν είναι σκύλος που θέλει να έχει την κυριαρχία, και με λάθος συμπεριφορά ή λανθασμένη εκπαίδευση, θα καταλήξετε να έχετε ένα σκύλο για «αφεντικό». Εκτός των άλλων σε μια τέτοια περίπτωση, το Άφγκαν γίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό και ανυπάκουο, και καμιά φορά αρκετά επιθετικό. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ξεκινήσει με μια σωστή εκπαίδευση στη βασική υπακοή από πολύ μικρή ηλικία.

Παρόλα αυτά, το Άφγκαν, όπως προαναφέραμε, είναι πολύ ευαίσθητος σκύλος και χρειάζεται γαλήνη και ηρεμία, στοργή, αγάπη και επιβράβευση. Οι φωνές και η άσχημη συμπεριφορά θα το αποπροσανατολίσουν και θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το Άφγκαν έχει χαρακτηριστεί «δύσκολος» σκύλος. Είναι ανεξάρτητος χαρακτήρας, πολλές φορές υστερικός και δύστροπος και γι’ αυτό χρειάζεται έντονη κοινωνικοποίηση. Δεν εμπιστεύεται εύκολα και είναι μια φυλή που αργεί πολύ να ωριμάσει. Κατά καιρούς εμφανίζει τάσεις καταστροφικότητας, επιθετικότητας ή δειλίας, αλλά ο ιδιοκτήτης ενός Άφγκαν πρέπει να έχει υπομονή και να είναι έτοιμος για όλα. Του αρέσει να περνάει το δικό του, και γενικά έχει την τάση να φέρεται όπως νομίζει εκείνο. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί νωρίς με την κατάλληλη εκπαίδευση.

Αγαπά τα παιδιά και είναι φιλικός μαζί τους, ενώ αν έχει διάθεση μπορεί να ασχολείται και να παίζει μαζί τους για ώρες. Αντίθετα δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τους ξένους και συνήθως είναι σοβαρός και απόμακρος μαζί τους. Δύσκολα εμπιστεύεται κάποιον. Αν όμως το κάνει, είναι ιδιαίτερα φιλικός και στοργικός.

afganistan

 ΥΓΕΙΑ- ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

afganistan5 Το Άφγκαν ζει περίπου 12-14 χρόνια και συνήθως προσβάλλεται από κληρονομικές ασθένειες όπως: Νεκρωτική μυελοπάθεια, εφηβικός καταράκτης, δυστροφία του κερατοειδούς, γενετικό γλαύκωμα, δυσπλασία του ισχίου, παγκρεατική υποπλασία και ψευδοαιμοφιλία (έχουμε αναφερθεί σε αυτές σε προηγούμενο τεύχος της «Κ»).

Γι’ αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η σωστή και επιλεκτική εκτροφή, καθώς και η αγορά κουταβιού από ένα καλό εκτροφείο, όπου θα σας ενημερώσουν για την υγεία, το pedigree και τις ανάγκες του κουταβιού. Επίσης, μια τακτική επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι μια καλή μέθοδος πρόληψης.

Σαν αθλητικός σκύλος δίωξης, το Άφγκαν, χρειάζεται αρκετή εξάσκηση. Αυτό συνίσταται σε καθημερινό ελεύθερο τρέξιμο αλλά και περπάτημα. Καλό θα ήταν αν ο σκύλος μπορούσε να τρέχει σε μεγάλο, περιφραγμένο χώρο, όπου δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος να τραυματιστεί ή να δραπετεύσει (τα Άφγκαν έχουν τάσεις φυγής).

Λόγω του ότι το Άφγκαν έχει πολύ βαθύ θώρακα, κινδυνεύει να πάθει συστροφή στομάχου. Γι’ αυτό το λόγο η τροφή του θα πρέπει να είναι χωρισμένη σε δόσεις και δεν θα πρέπει ποτέ να τρώει πριν από την εξάσκηση. Παράλληλα, μετά το γεύμα απαιτείται ανάπαυση τουλάχιστον δύο ωρών.

Το τρίχωμά του χρειάζεται αρκετό καλλωπισμό, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φυλή. Ο μακρύς μανδύας του μπλέκεται εύκολα και σχηματίζει κόμπους, γι’ αυτό χρειάζεται τακτικό βούρτσιμα (20-30 λεπτά την ημέρα) για να μπορέσει να διατηρηθεί υγιές και καθαρός. Αυτό βέβαια πρέπει να το συνηθίσει ο σκύλος από μικρός, γιατί αλλιώς είναι δύσκολο να υποβάλλουμε το ενήλικο Άφγκαν σε αυτή τη διαδικασία. Στο μπάνιο καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα καλό σαμπουάν με μαλακτικό (για σκύλους), ενώ η συχνότητα είναι πολύ αραιή (μόλις 3-4 φορές το χρόνο) εκτός και αν ο σκύλος πρέπει να συμμετάσχει σε έκθεση συχνότερα, οπότε το μπάνιο είναι απαραίτητο. Συνήθως το βούρτσισμα αρκεί για να διατηρηθεί καθαρός και υγιής ο σκύλος σας.

Εκτός των άλλων, το Άφγκαν χρειάζεται και αρκετή επαφή με τον ιδιοκτήτη του. Είναι σκύλος πολύ ευαίσθητος, και χρειάζεται προσοχή, στοργή, αγάπη και φροντίδα. Σαφώς θα σας το ανταποδώσει στο μέγιστο, φτάνει να νιώθει ευτυχισμένος και ασφαλής.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

– AFGHAN HOUNDS, B. Pisano, (TFH)

– THE NEW COMPLETE AFGHAN HOUND, Miller Gilbert, (HOWELL)

ΠΡΟΤΥΠΟ FCI Νο 228α

ΛΑΓΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

(AFGHAN HOUND)

Χώρα Καταγωγής: Αφγανιστάν

Ανάδοχος Χώρα: Βρετανία

Κατάταξη: Ομάδα 10, Λαγωνικό Όρασης (δρόμων)

 ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Δίνει την εντύπωση δύναμης και ξεχωριστής αξιοπρέπειας, συνδυάζοντας ταχύτητα και ισχύ. Η κεφαλή φέρεται υπερήφανα.

 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Ανατολίτικη ή Εξωτική (Ασιατική) έκφραση είναι τυπική της φυλής. Το Αφγανιστάν έχει βλέμμα που διαπερνά όποιον κοιτάζει.

 ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ

Αξιοπρεπής και απόμακρος, με κάποια έντονη οξύτητα.

 ΚΕΦΑΛΗ & ΚΡΑΝΙΟ

Κρανίο μακρύ, όχι πολύ στενό, με προτεταμένο ινιακό οστούν. Ρύγχος μακρύ με πανίσχυρα σαγόνια και ελαφρό “στοπ” (κρανιομετωπική γωνία). Κρανίο καλά ισορροπημένο, που στέφεται από μακρύ “διάδημα” τριχώματος (top-knot). Μύτη κατά προτίμηση μαύρη, ενώ η καστανή (σε “συκωτί” χρώμα) επιτρέπεται στα ανοιχτόχρωμα σκυλιά.

 ΜΑΤΙΑ

Κατά προτίμηση σκούρα, χωρίς να αποκλείονται τα χρυσαφιά μάτια. Σχεδόν τριγωνικά, λοξεύουν ελάχιστα προς τα πάνω, από την εσωτερική προς την εξωτερική γωνία τους.

 AYTIA

Χαμηλά και προς τα πίσω τοποθετημένα, φέρονται κοντά στο κεφάλι. Καλύπτονται από μακρύ, μεταξωτό τρίχωμα.

 ΣΤΟΜΑ

Γνάθοι ισχυρές, με τέλειο, κανονικό και πλήρες “ψαλιδόσχημο” δάγκωμα, δηλ. τα πάνω δόντια υπερκαλύπτουν σφιχτά τα κάτω και είναι τετράγωνα τοποθετημένα στις γνάθους. Το επίπεδο δάγκωμα είναι ανεκτό.

 ΛΑΙΜΟΣ

Μακρύς, δυνατός, με περήφανο κράτημα του κεφαλιού.

ΕΜΠΡΟΣ ΑΚΡΑ

Ώμοι μακρείς και επικλινείς, τοποθετημένοι αρκετά προς τα πίσω, με καλή μυϊκή διάπλαση και ισχυροί χωρίς να είναι “φορτωμένοι”. Σκέλη ίσια και με καλά κόκαλα, σχηματίζουν ευθεία με τις ωμοπλάτες όταν βλέπουμε από εμπρός. Αγκώνες κοντά στο θώρακα, χωρίς να στρέφονται ούτε μέσα ούτε έξω.

ΚΟΡΜΟΣ

Ράχη επίπεδη, μέτριου μήκους, με καλή μυϊκή ανάπτυξη. Η πλάτη πέφτει ελάχιστα προς την ουρά. Οσφύς επίπεδη και ίσια, φαρδιά και μάλλον κοντή. Οι κορυφές των οστών της λεκάνης προεξέχουν αρκετά και έχουν ευρεία απόσταση μεταξύ των. Αρκετή έκταση πλευρών και καλό βάθος στήθους.

 ΠΙΣΩ ΑΚΡΑ

Ισχυρότατα, καλά κεκαμμένα, με καλή γωνίωση στην κνήμη. Μεγάλο μήκος οστών, από το γοφό εως τους ταρσούς, με σχετικά μικρή απόσταση από την κλείδωση του καρπού έως το πέλμα (κοντό μετατάρσιο). Τα ψευδόνυχα μπορούν ν΄ αφαιρούνται.

 ΠΟΔΙΑ

Εμπρός πόδια δυνατά και πολύ μεγάλα σε μήκος και εύρος, σκεπασμένα με μακρύ, παχύ τρίχωμα, δάκτυλα καμπουρωτά. Μετακάρπια μακριά και ελαστικά, πέλματα χαμηλά στο έδαφος. Πίσω ακροπόδια μακριά, όχι όμως τόσο φαρδιά όσο τα εμπρός. Καλυμμένα με μακρύ και πυκνό τρίχωμα.

 ΔΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ

Ομαλός και ελαστικός με έναν αέρα υψηλής τάξης (“a style of high order” στο πρωτότυπο, που μπορεί ν΄ αποδοθεί και σαν εντύπωση υψηλής κλάσης, αρχοντιά, ανωτερότητα).

 ΟΥΡΑ

Όχι πολύ κοντή. Χαμηλά τοποθετημένη, σχηματίζει δαχτυλίδι στην άκρη. Υψωμένη στην κίνηση. Έχει αραιούς κροσσούς (“πτέρωμα”).

ΤΡΙΧΩΜΑ

Μακρύ και πολύ φίνας υφής στα πλευρά, τα εμπρός και πίσω άκρα και πλευρικά, στη μέση. Σε ώριμα ζώα από τους ώμους και πίσω, κατά μήκος της “σέλλας” το τρίχωμα είναι κοντό και σφιχτό. Από το μέτωπο και πίσω το τρίχωμα μακραίνει, σχηματίζοντας χαρακτηριστικό μεταξωτό “στέμμα” (“τοπ-νοτ”). Στο πρόσωπο το τρίχωμα είναι κοντό. Τ΄ αφτιά και τα σκέλη είναι καλά καλυμμένα με τρίχωμα. Τα μετακάρπια μπορούν να είναι “γυμνά”. Το τρίχωμα πρέπει ν΄ αναπτύσσεται φυσικά.

ΧΡΩΜΑ

Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά.

 ΜΕΓΕΘΟΣ

Ιδανικό ύψος: Αρσενικοί 68-74 εκ. Θηλυκές 63-69 εκ.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Οποιαδήποτε απομάκρυνση από τα προαναφερθέντα σημεία πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η αυστηρότης με την οποία το ελάττωμα πρέπει ν΄ αντιμετωπίζεται, θα πρέπει να ευρίσκεται σε ακριβή αναλογία με το βαθμό του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τ΄ αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις, εντελώς κατεβασμένους μέσα στο όσχεο.