Καλοκαιρινές συμβουλές για το σκύλος σας…Όσα πρέπει να ξέρετε!!!

Κείμενο: Άννα Βαλτζόγλου

Φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

flyblockΑυτή την εποχή οι περισσότεροι κυνόφιλοι ετοιμάζονται, αν δεν έχουν κάνει ήδη το πρώτο τους μπάνιο στη θάλασσα. Αρκετοί αρχίζουν να ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές του διακοπές, αναζητώντας στιγμές χαλάρωσης από την ταλαιπωρία του χειμώνα. Ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε βαλίτσες, να κλείσετε ξενοδοχείο, να αγοράσετε τα άκρως απαραίτητα… και να «σαλπάρετε» για το ιδανικό μέρος των ονείρων σας.

Δείτε: Αντιπαρασιτικό Fly Block για προστασία από λεϊσμανίαση, ερλιχίωση αλλεργική δερματίτιδα ,φιλαρίαση κ.λ.π.

Πήρατε λοιπόν το αντηλιακό σας, το καινούργιο σας μαγιό, την πετσέτα σας, νερό για τη δίψα, καπέλο και γυαλιά για να σας προστατεύουν από τον ήλιο… Μήπως ξεχάσατε κάτι;; Το σκύλο σας φυσικά!!! Αν αποφασίσετε να συνταξιδέψετε μαζί του και μην τον «εγκαταλείψετε» σε κάποιον ξενώνα μικρών ζώων μέχρι να επιστρέψετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι και οι σκύλοι χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη περιποίηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Γι’ αυτό και εμείς σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να περάσει και ο σκύλος σας ένα δροσερό καλοκαίρι…..

Μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας στο αυτοκίνητο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, η παραμονή του σκύλου σας στο αυτοκίνητο θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες (όπως π.χ. το τρέξιμο) με το σκύλο σας κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας. Ασκηθείτε μαζί με το σκύλο σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα που ο ήλιος θα έχει πέσει και η θερμοκρασία δεν θα είναι τόσο υψηλή.

Σιγουρευτείτε ότι ο σκύλος σας δεν είναι κοντά όταν ποτίζετε τα λουλούδια σας ή όταν ασχολείστε με τον κήπο γενικότερα. Πολλά φυτά είναι δηλητηριώδη και μπορούν να αποβούν θανατηφόρα για το σκύλο σας αν εκείνος τα καταπιεί. Κρατήστε όλα τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα μακριά από το πεδίο δράσης του…

lambrador

Προσέξτε τα έντομα! Τα τσιμπήματα των εντόμων εκτός από ενοχλητικά μπορεί να είναι και επικίνδυνα για το σκύλο σας, ιδίως αν εκείνος είναι αλλεργικός σε αυτά. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας αντι-ισταμινικά και αλοιφές κατά των τσιμπημάτων, ενώ ψεκάζετε κατά τακτά χρονικά διαστήματα το σκύλο σας με ειδικά σκευάσματα που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας.

Έχετε πάντα φρέσκο νερό στη διάθεση του σκύλου σας, και φροντίστε να υπάρχει ένα δροσερό και σκιερό μέρος όπου ο σκύλος μπορεί να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί.

Φροντίστε να αναγράφετε τα στοιχεία του σκύλου σας με τη διεύθυνσή σας στο κολάρο του, σε περίπτωση που ο σκύλος σας χαθεί. Συχνά υπάρχουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά όταν ο σκύλος βρεθεί σε ένα καινούργιο μέρος.

Πριν επιτρέψετε στο σκύλο σας να μπει στη θάλασσα σιγουρευτείτε ότι οι υπόλοιποι λουόμενοι δεν ενοχλούνται και ότι η παραλία είναι σχετικά απόμερη. Αποφύγετε να αφήνετε το σκύλο σας να κολυμπά σε παραλίες με πολύ κόσμο (πλαζ) για να μην αντιμετωπίσετε δυσάρεστες καταστάσεις.

paraliaskulos

Προστατέψτε το σκύλο σας από τα εγκαύματα. Βάλτε του αντηλιακό στα σημεία που είναι ευαίσθητα (μύτη, αυτιά) και μην τον αφήνετε να κάθεται για πολύ ώρα στον ήλιο.  Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στα πέλματα του σκύλου σας, τα οποία μπορεί να πάθουν σοβαρά εγκαύματα αν ο σκύλος σας περπατάει για πολύ ώρα στην καυτή άμμο. Φανταστείτε τον εαυτό σας να περπατάτε στην καυτή άσφαλτο ξυπόλητοι…..!!!

Μην αφήνετε το σκύλο σας να πίνει θαλασσινό νερό. Σιγουρευτείτε ότι έχει διαθέσιμο πόσιμο νερό ανά πάσα στιγμή.