Με εξαφάνιση κινδυνεύει το Ερυθρόλευκο Ιρλανδικό Σέττερ!

κείμενο: Ν. Φωτακόπουλος

Όσο και αν ακούγεται περίεργο το ασπροκόκκινο Ιρλανδικό Σεττερ, σύμφωνα με τον Κυνολογικό Όμιλο της Αγγλίας κινδυνεύει με εξαφάνιση. Η φυλή περιλαμβάνεται στην λίστα με τις 29 λιγότερο δημοφιλείς,  με κριτήριο τις ετήσιες γεννήσεις που δηλώνονται στο kennel Club και είναι λιγότερες από 300 το χρόνο.

Το Ερυθρόλευκο Σέττερ την τελευταία τριετία παρουσίασε θεματική πτώση στις γεννήσεις καταγράφοντας το χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων 30 χρόνων και  πτώση 40% την τελευταία τριετία.  Μόλις 63 κουτάβια γεννήθηκαν πέρσι σε μια χώρα όπου  ζουν σχεδόν εννέα εκατομμύρια καθαρόαιμοι σκύλοι!

Ο Νίκος Φωτακόπουλος με Ερυθρόλευκο Ιρλανδικό Σέττερ την δεκαετία του 1990.

Ο Αγγλικός Όμιλος για τα δύο Ιρλανδικά Σέττερ (ερυθρό και ερυθρόλευκο) θεωρεί ότι η αιτία της πτώσης των γεννήσεων του Ερυθρόλευκου Σέττερ είναι το γεγονός ότι το κοινό δεν γνωρίζει την ύπαρξή του. Αντίθετα το ΄΄κόκκινο΄΄ Σέττερ εξακολουθεί να είναι αρκετά δημοφιλές μια και καταγράφονται ετησίως γεννήσεις περίπου 1.000 νέων κουταβιών.

Το Ερυθρόλευκο Σέττερ, γενάρχης του Κόκκινου Ιρλανδικού, εξακολουθεί να είσαι σχεδόν άγνωστο και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου και σύμφωνα με το kennel Club αν συνεχιστεί  η μείωση στις γεννήσεις τα επόμενα χρόνια η φυλή θα εξαφανιστεί!

ΔΕΙΤΕ: ΙΡΛAΝΔΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΣ ΣΕΤΤΕΡ – Irish Red & White Setter