Τι πρέπει να ξέρετε για τις εκθέσεις πριν να συμμετάσχετε…

Της Kate Pinches Απόδοση: Στέλλα Μίμη

Φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

  1. Οι εκθέσεις σκύλων πρέπει να είναι ένα ευχάριστο χόμπι- όχι ζήτημα ζωής ή θανάτου!! Πρέπει να είναι μια ψυχαγωγική ενασχόληση και έτσι να τις αντιμετωπίζετε. Είναι απλώς η «βιτρίνα» του χόμπι σας.

2. Εσείς αποφασίζετε να δείξετε τον σκύλο σας σε κάποιον συγκεκριμένο κριτή και πρέπει να δεχτείτε με ευγένεια την κρίση του. Αν διαφωνείτε με την κρίση, τον χαρακτηρισμό ή τη σειρά στην οποία τοποθέτησε ο κριτής τον σκύλο σας, μη δείχνετε ποτέ τη δυσαρέσκειά σας μέσα στο στίβο ή έξω από αυτόν! Μη βρίζετε τον κριτή. Μη βγαίνετε νευριασμένοι από τον στίβο σκίζοντας το βραβείο ή το φύλλο αξιολόγησης. Μην αρνείστε να παραλάβετε το φύλλο αξιολόγησης ή το βραβείο σας. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβάσεις του κανονισμού εκθέσεων και πιθανόν να καταλήξουν σε πειθαρχική παραπομπή σας- ακόμα και σε απαγόρευση να ξαναδείξετε τους σκύλους σας σε έκθεση.

  1. Αν είστε δυσαρεστημένοι από την απόφαση του κριτή, μπορείτε να τον ρωτήσετε (ευγενικά) μετά το τέλος των κρίσεων. Περιμένετε να γυρίσετε σπίτι για να κοπανήσετε το κεφάλι σας στον τοίχο!! Και θυμηθείτε: «αν δεν αντέχετε τη ζέστη, βγείτε από την κουζίνα!!»
  2. Όταν δείχνετε το σκύλο σας, να θυμάστε ότι είτε είναι καλό είτε κακό δείγμα της φυλής του, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητές του να διακριθεί με προσεκτική και επιμελημένη προετοιμασία.
  3. Προετοιμασία σημαίνει καλή και συστηματική φροντίδα του ζώου. Με αυτό εννοώ ότι πρέπει να προσφέρετε στο σκύλο σας την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Εξετάζετε τον σκύλο σας καθημερινά και προσέξτε μήπως παρουσιάζει σημάδια κακής υγείας, παρασιτικής μόλυνσης, δερματικών παθήσεων, χωλότητα, σκασμένες πατούσες, μολυσμένα αφτιά κλπ. Προσφέρετε στον σκύλο σας καθαρό και άνετο χώρο διαβίωσης- όχι σκέτο χώμα, παγωμένο τσιμέντο κλπ. Πλένετε και απολυμαίνετε τον χώρο του σκύλου σας καθημερινά και βάλτε τον να κοιμάται σε κρεβάτι για σκύλους ή σε μια ξύλινη υπερυψωμένη βάση. Πλένετε τον σκύλο σας τακτικά-ιδιαίτερα πριν από μια έκθεση- και κόβετε του τα νύχια. Βουρτσίζετέ τον για να φύγει το νεκρό τρίχωμα. Καθαρίζετε τα δόντια και προσέχετε μήπως τα μάτια του τρέχουν ή έχουν τσίμπλες. Δίνετέ του πάντα καλή τροφή και φρέσκο νερό.bulldog
  4. Εκπαιδεύστε το σκύλο σας για το στίβο. Οι εκθέσεις είναι ένα σπορ όπως όλα τα άλλα- δεν θα δοκιμάζατε να τρέξετε μαραθώνιο χωρίς προπόνηση! Μάθετε το σκύλο σας να δείχνει τα δόντια του και να δέχεται να τον πιάνουν άλλοι άνθρωποι. Οι αρσενικοί σκύλοι πρέπει να μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία να στέκονται ακίνητοι και να δέχονται να εξετάσει κάποιος ξένος τους όρχεις τους. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνεται μαλακά- όχι σαν να στίβετε λεμόνι!!! Με όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε να δείχνετε το σκύλο σας- αμερικανικό, ευρωπαϊκό ή αγγλικό- πρέπει να τον εκπαιδεύσετε από νεαρή ηλικία. Ο σκύλος πρέπει να ξέρει τι περιμένετε από αυτόν. Το τρέξιμο του σκύλου μέσα στο στίβο απαιτεί και αυτό εκπαίδευση. Έχετε πάντα τον σκύλο στην μεριά που είναι πλησιέστερη προς τον κριτή. Κινηθείτε με ρυθμό που ταιριάζει στην κίνηση του σκύλου σας. Δεν κάνετε αγώνα 100 μέτρων! Κινηθείτε με ρυθμό σταθερό, που να αναδεικνύει τον σκύλο σας. Κοιτάτε το σκύλο σας, τον κριτή και τους άλλους εκθέτες.
  5. Κάντε ακριβώς αυτό που σας λέει ο κριτής! Αν ζητήσει τρίγωνο, τότε κινηθείτε σε τρίγωνο. Το ίδιο και αν ζητήσει κύκλο ή ευθεία γραμμή. Προσπαθήστε να αναδεικνύετε συνέχεια τον σκύλο σας- και προσέχετε τον κριτή.
  6. Φτάστε στο χώρο της έκθεσης νωρίς, ώστε ο σκύλος σας να έχει χρόνο να χαλαρώσει. Η τσάντα που θα πάρετε μαζί σας πρέπει να περιέχει: πιάτο νερού και δοχείο με νερό, λουρί εκθέσεων και «πνίχτη» (που θα τον έχετε γι` αυτές τις περιπτώσεις), βούρτσα, πετσέτα (για να του σκουπίζετε τα μάτια, το στόμα κλπ.), νυχοκόπτη, ένα παιχνίδι ή μια λιχουδιά για να τραβήξετε την προσοχή του σκύλου σας μέσα στο στίβο, κουβέρτα για να ξαπλώσει ή πτυσσόμενο κλουβί ώστε ο σκύλος να είναι ασφαλής.pointer
  7. Ντυθείτε λογικά. Δεν είναι απαραίτητο να φορέσετε κουστούμι. Αρκεί να είστε καθαροί, ευπαρουσίαστοι και καλοβαλμένοι. Για τις κυρίες: φορέστε ίσια παπούτσια και ξεχάστε τις μίνι φούστες και τα αβυσσαλέα ντεκολτέ! Τα υπερβολικά φαρδιά και αέρινα ρούχα είναι επίσης εντελώς ακατάλληλα, όπως και τα αμέτρητα κοσμήματα που κουδουνίζουν. Η εμφάνιση του κυναγωγού πρέπει να συμπληρώνει εκείνη του σκύλου- ποτέ να την επισκιάζει!!

10. Αν είστε τυχεροί και κερδίσετε, δεχτείτε με ευγένεια τα συγχαρητήρια των άλλων. Αν χάσετε, δεχτείτε την «ήττα» σας και συγχαρείτε τους νικητές. Στο κάτω κάτω, μπορεί την επόμενη φορά να είστε εσείς ο νικητής.

  1. Μην πιάνετε την κουβέντα γύρω από το στίβο, εγκωμιάζοντας μεγαλοφώνως τις αρετές του σκύλου σας, κακολογώντας τους άλλους σκύλους και αμφισβητώντας την πνευματική υγεία του κριτή ή βρίζοντας το σόι του. Κάποιος θα σας ακούσει και πάντα υπάρχουν καλοθελητές έτοιμοι να δημιουργήσουν προβλήματα.kokoni

12. Μην προσπαθήσετε να ενημερώσετε τον κριτή για το ένδοξο ιστορικό του σκύλου σας στις εκθέσεις ή να του πείτε λεπτομέρειες για τη γενεαλογία, τον χαρακτήρα του κλπ. Οι κριτές τα έχουν ξανακούσει αυτά και τα βρίσκουν βαρετά, εκνευριστικά και απαράδεκτα.

  1. Θυμηθείτε: Αν ο σκύλος σας είναι ευτυχισμένος, υγιής, καθαρός, γυμνασμένος, εκπαιδευμένος και παρουσιασμένος, και καλό δείγμα της φυλής του, ο κριτής σίγουρα θα τον αντιμετωπίσει ευνοϊκά. Όλα αυτά όμως απαιτούν χρόνο και κόπο- για να μπορέσετε να είστε περήφανοι για τον σκύλο σας, πρέπει να είστε αφοσιωμένοι σ` αυτό που κάνετε. Και ακόμα και αν δεν κερδίσετε, ο σκύλος που θα πάρετε σπίτι στο τέλος της ημέρας, πρέπει να είναι ένας σκύλος που περιβάλλεται από αγάπη και στοργή, άσχετα από τις επιτυχίες του στις εκθέσεις.
  2. Οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε εκθέσεις σκύλων μπορούν σε γενικές γραμμές να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

α. Ο χαρούμενος αρχάριος: έχει ένα σκύλο, γίνεται μια έκθεση, οπότε λαμβάνει μέρος! Μερικές φορές οι άνθρωποι αυτοί ανατρέπουν όλα τα προγνωστικά.

β. Ο λεφτάς που κερδίζει με το βιβλιάριο επιταγών του: ξοδεύει υπέρογκα ποσά σε σκύλους, με μοναδικό στόχο να κερδίσει!

γ. Ο αφοσιωμένος εκτροφέας: περνάει τη ζωή του ολόκληρη προσπαθώντας να βελτιώσει κάθε γενιά της εκτροφής του.

Πρέπει να αποφασίσετε τι από τα τρία θέλετε να είστε- και να ενεργήσετε ανάλογα!

15. Οι εκθέσεις σκύλων δεν είναι εύκολο χόμπι- πρέπει όμως να είναι απολαυστικό…