Αθλήσου με τον σκύλο σου…

κείμενο-φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Η καθημερινή άσκηση και η παρατεταμένη βόλτα είναι σημαντική για τον σκύλο μας όσο είναι και για εμάς. Όλοι οι σκύλοι ανεξαρτήτως ηλικίας χρειάζονται άσκηση και  διέξοδο που θα αποδεσμεύσει σωρευμένη ενέργεια. Είτε ο σκύλος είναι κουτάβι, είτε ένας υγιής ενήλικας, χρειάζεται άσκηση. Ακόμα και τα ηλικιωμένα ζώα έχουν ανάγκη από άσκηση για να έχουν καλή υγεία. Ο τρόπος και η ένταση της άσκησης εξαρτάται από την ηλικία, την φυλή αλλά και τον τρόπο ζωής του ιδιοκτήτη. Οι σκύλοι προσαρμόζονται εύκολα σε διαφορετικές εκδοχές άσκησης και χαίρονται εξ ίσου όταν κάνουν μεγάλες βόλτες, όταν παίζουν με μία μπάλα, όταν πάνε στο κυνήγι ή όταν συνοδεύουν το κοπάδι στην βοσκή
Στα αστικά κέντρα η άσκηση και η άθληση είναι ένας ωραίος τρόπος να περνάμε χαρούμενες ώρες με τον σκύλο μας. Όλοι οι  σκύλοι είναι γεννημένοι αθλητές ανεξαρτήτως φυλής και μεγέθους και προσαρμόζονται και στη πιο δύσκολη άσκηση αν τους δώσουμε την ευκαιρία να προπονηθούν και να προσαρμοστούν στις σωστές συνθήκες.

Η καθημερινή ισορροπημένη άσκηση είναι σαφώς καλύτερη από μια άσκηση που γίνεται σε αραιά χρονικά διαστήματα αλλά είναι μεγάλης έντασης. Είναι προτιμότερο δηλαδή το καθημερινό τρέξιμο μιας ώρας παρά ένα …επτάωρο τρέξιμο μια φορά την εβδομάδα.

Αυτονόητο είναι ότι τα παχύσαρκα σκυλιά ή αυτά που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να  αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή και να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας πριν ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης. Όσο για τα κουτάβια η άσκηση τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ήπια και ανάλογη της ηλικίας τους. Σε αυτή την περίπτωση (των κουταβιών) πρέπει να  θυμόμαστε το ΄΄παν μέτρο άριστον΄΄ και να παντρεύουμε την άσκηση με την κοινωνικοποίηση του κουταβιού.