Γουρουνίσια αυτιά: Να γιατί είναι ο καλύτερος …μεζές των σκύλων!

κείμενο-φώτο: Ν. Φωτακόπουλος

Έχετε σκεφτεί ποτέ πως η ξηρά τροφή που δίνετε στους σκύλους σας δεν είναι και ότι καλύτερο για τις ….μασέλες τους; Μπορεί να είναι  διατροφικά ΄΄ισορροπημένη΄΄,  όπως συνηθίσαμε να λέμε υιοθετώντας την ορολογία του marketing,  όμως δεν βοηθά σε τίποτα τα δόντια και τις σιαγώνες των σκύλων μας. 

Τα σκυλίσια  δόντια είναι φτιαγμένα για να σκίζουν σάρκες και όχι για να μασούν. Τα σαγόνια των σκύλων πρέπει  να χωθούν βαθιά μέσα σε κρέας και να βρουν αντίσταση για να βρίσκονται σε καλή και υγιή κατάσταση…

Προσωπικά βρήκα την λύση στα …καπνιστά γουρουνίσια αυτιά. Είναι σκληρά όσο πρέπει και ανθεκτικά όσο χρειάζεται για ένα ικανοποιητικό χρόνο μασήματος.  Κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν ένα σχετικό υπολογίσιμο κόστος. Αν όμως βρείτε την άκρη και τα αγοράσετε χονδρικός θα σας έρθουν στην μισή ή ακόμα και στο ένα τρίτο της τιμής σε σχέση με τα συσκευασμένα τους ενός ή δυο τεμαχίων. 

Ειδικά για τα κουτάβια είναι ότι καλύτερο. Τόσο κατά την αλλαγή των δοντιών όσο και στην ανάπτυξη τους. Βέβαια στην νεότητα χρειάζεται κάποια επίβλεψη και προσοχή διότι η κατάχρηση μπορεί να επηρεάσει την σωστή ανάπτυξη των δοντιών και να βγουν στραβά.

Και αντιστρές  ιδιότητες

Όμως δεν είναι μόνο τα κουτάβια που χαίρονται με τέτοια …δωράκια. Την ίδια ευχαρίστηση νοιώθουν και οι ενήλικοι σκύλοι. Απολαμβάνουν ένα αυτάκι ως  το καλύτερο δώρο. Η ευτυχία που νοιώθουν μετριέται σε …τόνους!

Τα γουρουνίσια αυτιά έχουν μια ακόμα …κρυφή αλλά πολύ  σημαντική ιδιότητα. Είναι το αντίδοτο για το στρες. Κατά ένα μαγικό τρόπο οι νευρικοί σκύλοι βρίσκουν διέξοδο στο μάσημα των αυτιών διοχετεύοντας εκεί το ενδιαφέρον και την ενέργειά τους. Ειδικότερα στις περιπτώσεις που πρέπει να μείνουν μόνοι τους και δεν  το θέλουν με τίποτα. Ένα αυτί θα τους αλλάξει γνώμη και θα τους κάνει ευτυχισμένους…. 

Προσοχή όμως μην το παρακάνετε. Τα αυτιά δεν πρέπει να αντικαταστήσουν την τροφή. Τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά, έστω ένα  την ημέρα αν είστε …ψυχοπονιάρηδες και εφ όσον το στομάχι του σκύλου σας τα δέχεται. Γουρουνίσια αυτιά λοιπόν για να είναι ευτυχισμένος ο σκύλος σας και με γερή οδοντοστοιχία…