Μην κλαδεύεις τις …φωλιές των πουλιών την άνοιξη!

κείμενο φωτο: Ν. Φωτακόπουλος

Είναι μια λανθασμένη πέρα για πέρα επιλογή, των δήμων,  να κλαδεύουν αυτή την εποχή τα δέντρα και τους θάμνους σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια. Η άνοιξη είναι η εποχή που τα πάντα ξαναγέννιουνται και όλα τα πλάσματα της γης βιώνουν την κρίσιμη εποχή της αναπαραγωγής. Το ίδιο κάνουν και τα πουλιά που ζουν στις πόλεις. Δυσεύρετα τα καταφύγια και τα πυκνόφυλλα δέντρα όπου μπορούν να στήσουν το σπιτικό τους. Ένας απλός παρατηρητής με λίγες …πτηνολογικές γνώσεις μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τις μάχες που γίνονται για μια ασφαλή  θέση στην φυλλωσιά, στο πεύκο ή στην συστάδα των θάμνων. Σπουργίτια, κοτσύφια, δεκαοχτούρες και κάθε λογής μικρόπουλα προσπαθούν να γεννήσουν τα αυγά τους σε μια ασφαλή φωλιά προφυλαγμένη από βροχή, αέρα, γάτες, αρουραίους καρακάξες και κάθε λογής άρπαγες.

 Άσε κάτω το πριόνι…

Ας μην τους βάζουμε ένα ακόμα εμπόδιο κλαδεύοντας αυτή την εποχή τα κλαδιά ή ψεκάζοντας με τοξικά φάρμακα για τις κάμπιες και τα κουνούπια.

 Δυστυχώς όμως συμβαίνει το αντίθετο! Όλοι οι δήμοι και οι νοικοκυραίοι, αυτή την εποχή ΄΄περιποιούνται΄΄ τα δέντρα τους ενώ ορισμένοι ψεκάζουν για  τα  κουνούπια.

Ας κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να προστατέψουμε τα πετεινά του ουρανού που είναι ζωντανά στολίδια και αυτά θα μας το ανταποδώσουν. Με την ομορφιά τους, με το κελάηδημά τους με την καταπολέμηση των κουνουπιών που για κάποια είδη είναι η μοναδική τροφή. Αν δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε μια τεχνητή φωλιά τουλάχιστον ας μην καταστρέφουμε αυτές που με πολύ προσπάθεια  φτιάχνουν μόνα τους…